16.12.2014 | Supply chain
Palmeolien kommer frem i lyset
Et EU-direktiv betyder, at det nu er lovpligtigt at deklarere palmeolie, der findes i et hav af dagligvarer.
Palmeolie er en bestanddel i en lang række dagligvarer såsom kager, chips, lys, sæbe og margarine.
Læs også: Dagligvarebutikker tager bæredygtigt ansvar
Hidtil har producenterne ikke skullet skrive specifikt i varedeklarationen, hvis produktet indeholdt palmeolie, men det gør et EU-direktiv nu op med. Indtil nu har det været tilstrækkeligt at skrive vegetabilsk olie i deklarationen.
Direktivet gælder dog kun for fødevarer, og det er stadig op til forbrugerne selv at finde ud af, om palmeolien er bæredygtig, skriver Jyllands-Posten.
Problemet med palmeolie er, at store regnskovsområder i Malaysia og Indonesien bliver ryddet for at gøre plads til produktionen af olien. Det truer dyr som orangutanger, tigre, asiatiske elefanter og Sumatra-næsehorn.
Supermarkeder er godt forberedt
WWF Verdensnaturfonden har i samarbejde med Jyllands-Posten foretaget et butikstjek, der viser, at de danske supermarkeder er godt forberedt på direktivet. Flere af kæderne har således deklareret palmeolie i fødevarer i flere år.
Hos Coop er målet, at 98 procent af dagligvarekædens egne fødevaremærker kun rummer certificeret bæredygtig palmeolie til nytår.
WWF Verdensnaturfonden fremhæver Rema 1000 som den supermarkedskæde, der går længst.
Rema 1000 har således sat tidsbestemte mål for certificeret palmeolie i sine egne varemærker. Det gælder både fødevarer og nonfood-produkter. Dertil har supermarkedskæden købt Green Palm-kvoter, der omfatter palmeolie for alle de varemærker, der ikke er Rema 1000s egne.
Læs også: Ecover fjerner palmeolie i rengøringsprodukter
Kvoterne er med til at støtte den ansvarlige produktion. Dermed tager Rema 1000 ansvar for alle de varer, der er i deres butikker og ikke kun for egne varemærker. Det er verdensklasse, siger Mie Oehlenschläger, skovpolitisk medarbejder og palmeolieekspert i WWF Verdensnaturfonden, til Jyllands-Posten.
- JKK
Klima, miljø og energi

Corona-pandemien har udløst det største fald i CO2-udledninger, der nogensinde er registreret
Særligt indenfor luftfart har corona-pandemien forårsaget en markant CO2-reduktion. Men den lave rejseaktivitet har til gengæld en bagside på den sociale front.
Kommunikation

Nye bæredygtighedskrav til finansielle virksomheder: EU’s taksonomi får store konsekvenser for byggeri og ejendomsinvesteringer
Første del af EU's klassifikationssystem for afrapportering af bæredygtige investeringer og aktiviteter har fokus på klima og CO2-reduktion. I første omgang er rapportering frivillig, men fra 1. januar 2022, er det et lovkrav for finansielle markedsaktører og store virksomheder at redegøre for deres investeringers indvirkning på miljøet. Ekspert i EU's taksonomi, Alexander Kaae Petersson fra Sweco, fortæller her om de nye krav til investeringer i nybyggeri og renovering, som EU håber, vil bidrage markant til den grønne omstilling.
Strategi & ledelse

Langt de fleste topledere anser klimakrisen som den største udfordring, men tre ud af fire føler sig ikke rustet til at håndtere arbejdet
En måling foretaget af Deloitte viser, at der er bred enighed blandt topledere: Klimakrisen er den største og vigtigste udfordring. Corona-krisen har budt på en lærerig process for mange, men en stor del føler sig stadig ikke klar til at håndtere fremtidige kriser.
Strategi & ledelse

Det handler om at komme derhen hurtigt nok - ikke om hvem, der kommer først
Vanen tro offentliggjorde Corporate Knights sin årlige liste over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder på Davos-mødets første dag.
Klima, miljø og energi

Svensk tekstilvirksomhed sikrer en transparent leverandørkæde igennem egne fabrikker
At have sine egne fabrikker og dermed mere kontrol over sin produktion er en stor fordel, når det kommer til arbejdet med bæredygtighed.
Klima, miljø og energi

Flyproducenten Boeing udvikler fly der kan flyve på ren bio-brændstof
Boeing bidrager til at flysektoren kan nå IATAs mål om reducere CO2-udledninger forårsaget af luftfart til halvdelen af 2005-niveauet inden 2050.