Paul Polman: Net Zero er slet ikke nok. Du skal være Net Positive

Mens virksomhederne gør mere end nogensinde før, vokser afstanden til det, der er nødvendigt at gøre. Paul Polman fortæller, hvad der skal til, for at ændre dette.

Paul Polman blev interviewet af Professor Mette Morsing d. 12. oktober 2023. Foto: CSR.dk.

13.10.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Vi taler altid om at redde planeten, men det er ikke det, der er på spil. Det er ikke et spørgsmål om os mod naturen, det er et spørgsmål om vores overlevelse. Vi har udraderet over halvdelen af alle arter over de seneste 50 år, så spørgsmålet er, hvornår det er vores tur?”
Ordene er Paul Polmans, tidligere CEO for Unilever og nu bæredygtighedsaktivist på højeste klinge – der hvor man rådgiver FN og World Economic Forum, og taler ved events og konferencer i hele verden.

I går, d. 12. oktober 2023, var det Københavns tur til at høre, hvad Paul Polman tænker, virksomheder kan og skal gøre, så menneskeheden kan komme helskindet gennem de naturkriser, vi selv har skabt, ved et foredrag arrangeret af Det Kgl. Biblioteks erhvervsklub. 

Paul Polman er det, man kan kalde tydelig, når han kommunikerer om virksomhedernes nuværende rolle og indsats.

”Mange virksomheder vil sige, at de er i gang, og at de gør meget mere end de nogensinde har gjort – og det på et tidspunkt, hvor de er under kolossalt pres fra inflation, værdikædeudfordringer og geopolitisk uro. Men bevidstheden om, at mens man synes, man gør meget, vokser afstanden til det, der er nødvendigt at gøre, er der ikke mange, der har. Og det er man nødt til at tage ind. At man er en del af den udvikling og at man skal tage ansvar på det det rigtige niveau,” siger han.

Bedre for ens forretning
”En del af den bevidstgørelse handler dog også om, at det er bedre for en selv og ens forretning, hvis man kommer i gang med at tænke anderledes om hvordan ens forretning er designet, hvordan du bruger teknologi, hvordan du arbejder i partnerskaber,” fortsætter han.

Bedre for ens forretning? Er det nu helt sikkert? Sådan kan man godt komme til at tænke. Men ifølge Paul Polman er der ingen tvivl:

”Da jeg begyndte med de her tanker i Unilever for 15 år siden, troede folk jeg var skør, og markedet var nok ikke helt klar. Men i dag har vi faktisk ret meget data, der viser, at markedet belønner dem, der går denne vej. Vi har undersøgelser, der viser, at virksomheder med en god kønsbalance i ledelsen skaber bedre resultater, at virksomheder, der aggressivt arbejder med klimaforandringer, bliver belønnet på deres markedsværdi, vi kan endda vise, at de virksomheder, der forlod Rusland med tab på top- og bundlinjen til følge, de har klaret sig bedre i markedet end virksomheder, der blev,” fortæller Paul Polman.

”Så aktionærernes og andre stakeholderes interesser er faktisk mindre forskellige, end de fleste tror,” siger han.

Ikke Net Zero – Net Positive
Paul Polman fremhæver, at på den baggrund, kan man melde sig ind i kampen for at gøre virksomheder – også ens egen – Net Positive. Som overordnet betyder, at man giver mere tilbage til sin omverden end man tager.

Bogen "net positive" udkom i 2022 og blev kåret af Time Magazine som en af verdens vigtigste udgivelser det år. .

Det er et skift i mindset. Som man kan blive meget klogere på, hvis man dykker ned i bogen ”Net-positive – how courageous companies thrive by giving more than they take”, der udkom i 2022 og er skrevet af Paul Polman og Andrew Winston.

”Det meste af det vi ser i dag, handler om at gøre det mindre dårligt. Men når man har bevæget sig ud over de planetære grænser, i det omfang vi har, så er tiden med ”mindre dårligt” nødt til at være slut. Vi er nødt til at ændre vores mindset til at tænke på at genoprette, reparere og regenerere – det er Net Positive.,” siger Paul Polman.

”Og det er meget mere end det net-zero, som rigtig mange virksomheder har hægtet sig på. Det flytter ikke nok. Og er nok en grund til at udfordringerne faktisk bliver større, mens vi tror vi er i gang med at løse dem,” fortsætter han.
Paul Polman er ikke bange for at sige, at det er os ”… og vores uduelige tænkning”, der har skabt et system med ”… ubegribeligt meget spild”. Han kalder den lineære produktions- og forbrugsmodel ”… resultatet af adgang til en overflod af ressourcer.”

Bogen prøver på den baggrund at stille og besvare to vigtige spørgsmål: hvordan kan jeg drage fordel af at løse verdens problemer – for lige nu bidrager langt de fleste virksomheder i verden til problemerne, og det er nødt til at ændre sig; og er det bedre for verden, at din virksomhed er i den eller ej?

Fire ideer at tage med videre
Spørgsmålet, der står tilbage, er hvordan?

Man vil nok få flere konkrete svar ud af at læse bogen ”Net Positive”, men her er nogle af Paul Polmans betragtninger fra foredraget:

  1. Det handler om lederskab – og kun det. Vi har teknologierne, vi har viden og vi har penge. Det vi mangler er at sætte i gang. Det kræver mod, og at vi får menneskeligheden tilbage til det at drive forretning. Den plejede at være der, men 40 år med aktionæren som konge har fortrængt den.
  2. Man skal arbejde i partnerskaber med andre fra sin branche. Der er brug for forandringer på systemniveau, og dem kan man kun drive frem i fællesskab. Og tænk på det som en investering – ikke en omkostning. Der er eksempler på f.eks. samarbejder om leverandørkæder, der reducerede udgifterne med op til 16 procent.

Hvad er Scope 4, 5 og 6?

Scope 4 handler om ”avoided emissions”, som er en opgørelse af hvilke udledninger man undgår, ved at bruge en virksomheds løsninger.

Scope 5 defineres i bogen Net Positive som ”udledninger, der kan tilskrives skadelig anti-klimaforandrings lobbyvirksomhed”.

Scope 6 er ”udledninger som resultat af marketing for unødvendigt forbrug og produktion”.

Der skal være sammenhæng i det, man gør. Man kan ikke sætte ambitiøse klimamål for sig selv, og så være en del af en erhvervsorganisation, der argumenterer for at sætte omstillingshastigheden ned. Men kan ikke sige, at man arbejder med bæredygtige leverandørkæder og så ikke arbejde med leveløn. Man kan ikke kalde sig en ansvarlig virksomhed og ikke betale skat. Det handler om konsistens og om at have modet til at give sig i kast med elefanterne i rummet.
  • Forstå at meget af det, man gør nu, er hygiejnefaktorer om kort tid. F.eks. at Scope 1, 2 og 3 – hvor udfordrende det end er – er ikke nok. Der skal også tænkes i scope 4, 5 og 6 (se tekstboks).
  • Dansk Standard

    Sponseret

    Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

    Bureau Veritas

    Sponseret

    Online forum om food waste & loss

    Relateret indhold

    08.05.2024CSR.dk

    Konference: En økonomi med menneskets og planetens trivsel i fokus

    08.05.2024CSR.dk

    Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

    08.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

    Sponseret

    Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

    07.05.2024Comwell Hotels

    Sponseret

    ”Alderen er vores arbejdsstyrke”

    07.05.2024CSR.dk

    Sidste uges tre vigtigste bæredygtighedsnyheder

    06.05.2024CSR.dk

    ”Den grønne omstilling risikerer at strande på kajkanten”

    06.05.2024Sustainable Business Solutions ApS

    Sponseret

    Sustainable Business Solutions og Erhvervsakademi Aarhus indgår partnerskab

    06.05.2024Bureau Veritas

    Sponseret

    Webinar: Få indblik i fordelene ved en ISO 27001 certificering

    Jobmarked

    Se alle

    Lemvigh-Müller

    ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

    Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Anlægsgartner Gottlieb A/S

    Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

    Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

    Område

    Sjælland

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Semler Gruppen A/S

    Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

    Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    19.05.2024

    UN Global Compact Network Denmark

    Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

    Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    09.05.2024

    Beierholm

    Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

    Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    DSV

    Sustainability strategy and reporting professional

    Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

    Område

    Sjælland

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    DSV

    Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

    If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

    Område

    Sjælland

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Deloitte

    Bliv en del af vores ESG Advisory Team

    Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Deloitte

    Bliv en del af vores ESG Advisory Team

    Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

    Område

    Midtjylland

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Deloitte

    Bliv en del af vores ESG Advisory Team

    Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

    Område

    Syddanmark

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Hold dig opdateret med CSR.dk

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

    Se flere temaer

    Events

    Se alle
    Aros Business Academy
    Efteruddannelse
    Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

    Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

    Dato

    13.05.2024

    Tid

    09:00

    Sted

    Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

    Food Nation
    Konference
    Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

    May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

    Dato

    14.05.2024

    Sted

    Ho Chi Minh City

    BSR
    Workshop
    Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

    The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

    Dato

    14.05.2024

    Tid

    08:30

    Valified
    Webinar
    GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

    Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

    Dato

    14.05.2024

    Tid

    09:00

    Sted

    Online

    Aros Business Academy
    Efteruddannelse
    Aros Mini MBA – Lederuddannelse

    Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

    Dato

    14.05.2024

    Tid

    08:00

    Sted

    Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

    TANIA ELLIS – The Social Business Company
    Webinar
    Webinar: Lær at tale ESG

    Ønsker du at få styr på "bogstavssuppen", så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

    Dato

    15.05.2024

    Tid

    09:00

    Sted

    Online