26.04.2016  |  Klima, miljø og energi

Pensionsselskab skærper sine krav til kulindustrien

PKA har skærpet kul-kravene til de selskaber, som virksomheden investerer i. Samtidig vil pensionsselskabet ekskludere selskaber, hvor udvinding af oliesand udgør mere end 50 procent af forretningen.

Der har længe været stort postyr om pensionskassernes investeringer i kulindustrien. Sidste år tog pensionsselskabet PKA konsekvensen heraf og valgte at sortliste 31 kulselskaber ud fra en økonomisk- og klimamæssig betragtning. I samme forbindelse indledte PKA en dialog med 23 selskaber, hvor mellem 50 og 90 procent af forretningen stammer fra kul med henblik på at få selskaberne til at reducere kulforbruget.

Læs også: Pensionskasse ændrer klima-kurs

Men pensionsselskabet ønsker at skærpe sine krav til kulindustrien endnu mere. Derfor indleder virksomheden nu dialog med 53 selskaber, hvor kul udgør mellem 25 og 50 procent af forretningen – igen med henblik på at reducere andelen. Som udgangspunkt er der her tale om mine- og forsyningsselskaber. Det skriver selskabet på sin hjemmeside.

Virksomheden har ligeledes som krav, at selskaberne skal fremlægge en strategi, der viser, hvordan de kan reducere forbruget af kul. Er det ikke tilfældet, kan de vinke farvel til PKA’s investerings-penge.

Bedre omdømme og bundlinje
Foruden at forbedre sit omdømme som et mere ansvarligt pensionsselskab har udfasningen af kul-investeringer også pyntet på det økonomiske regnskab:

”I foråret 2015 sortlistede vi 31 kulselskaber, som siden har tabt mere end 60 procent af deres værdi, og i samme periode har vores havmølleinvesteringer givet over 7 procent i afkast. Det viser tydeligt, at vores klimastrategi med at øge grønne investeringer og samtidig udfase kulinvesteringer har været rigtig ud fra både en økonomisk og klimamæssig betragtning. Det er grunden til, at vi nu strammer yderligere op over for kul og anden fossil energi”, siger PKA’s administrerende direktør Peter Damgaard Jensen.

Læs også: Pensionskasser presses ud af grønne investeringer

Ekskluderer oliesand-selskaber
De skærpede krav videreføres nu også til oliesektoren. Her har PKA allerede ekskluderet to selskaber, hvor udvinding af oliesand udgør mere end 50 procent af forretningen. Samtidig vil pensionsselskabet indlede en undersøgelse, der skal afdække, om der er olieselskaber, der, ud fra et klimamæssigt og økonomisk perspektiv, bør ekskluderes, samt hvilke selskaber virksomheden bør gå i dialog med.

PKA administrerer pensioner for tre pensionskasser inden for social- og sundhedssektoren. PKA har 275.000 medlemmer og en samlet formue på cirka 235 milliarder kroner. 

-SSM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere