26.04.2016 | Klima, miljø og energi
Pensionsselskab skærper sine krav til kulindustrien
PKA har skærpet kul-kravene til de selskaber, som virksomheden investerer i. Samtidig vil pensionsselskabet ekskludere selskaber, hvor udvinding af oliesand udgør mere end 50 procent af forretningen.
PKA har et krav om, at selskaberne fremlægger en strategi, der viser, hvordan de kan reducere forbruget af kul. Er det ikke tilfældet, kan de vinke farvel til PKA’s investerings-penge.
Der har længe været stort postyr om pensionskassernes investeringer i kulindustrien. Sidste år tog pensionsselskabet PKA konsekvensen heraf og valgte at sortliste 31 kulselskaber ud fra en økonomisk- og klimamæssig betragtning. I samme forbindelse indledte PKA en dialog med 23 selskaber, hvor mellem 50 og 90 procent af forretningen stammer fra kul med henblik på at få selskaberne til at reducere kulforbruget.
Læs også: Pensionskasse ændrer klima-kurs
Men pensionsselskabet ønsker at skærpe sine krav til kulindustrien endnu mere. Derfor indleder virksomheden nu dialog med 53 selskaber, hvor kul udgør mellem 25 og 50 procent af forretningen – igen med henblik på at reducere andelen. Som udgangspunkt er der her tale om mine- og forsyningsselskaber. Det skriver selskabet på sin hjemmeside.
Virksomheden har ligeledes som krav, at selskaberne skal fremlægge en strategi, der viser, hvordan de kan reducere forbruget af kul. Er det ikke tilfældet, kan de vinke farvel til PKA’s investerings-penge.
Bedre omdømme og bundlinje
Foruden at forbedre sit omdømme som et mere ansvarligt pensionsselskab har udfasningen af kul-investeringer også pyntet på det økonomiske regnskab:
”I foråret 2015 sortlistede vi 31 kulselskaber, som siden har tabt mere end 60 procent af deres værdi, og i samme periode har vores havmølleinvesteringer givet over 7 procent i afkast. Det viser tydeligt, at vores klimastrategi med at øge grønne investeringer og samtidig udfase kulinvesteringer har været rigtig ud fra både en økonomisk og klimamæssig betragtning. Det er grunden til, at vi nu strammer yderligere op over for kul og anden fossil energi”, siger PKA’s administrerende direktør Peter Damgaard Jensen.
Læs også: Pensionskasser presses ud af grønne investeringer
Ekskluderer oliesand-selskaber
De skærpede krav videreføres nu også til oliesektoren. Her har PKA allerede ekskluderet to selskaber, hvor udvinding af oliesand udgør mere end 50 procent af forretningen. Samtidig vil pensionsselskabet indlede en undersøgelse, der skal afdække, om der er olieselskaber, der, ud fra et klimamæssigt og økonomisk perspektiv, bør ekskluderes, samt hvilke selskaber virksomheden bør gå i dialog med.
PKA administrerer pensioner for tre pensionskasser inden for social- og sundhedssektoren. PKA har 275.000 medlemmer og en samlet formue på cirka 235 milliarder kroner.
-SSM
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.