26.04.2016 | Klima, miljø og energi
Pensionsselskab skærper sine krav til kulindustrien
PKA har skærpet kul-kravene til de selskaber, som virksomheden investerer i. Samtidig vil pensionsselskabet ekskludere selskaber, hvor udvinding af oliesand udgør mere end 50 procent af forretningen.
PKA har et krav om, at selskaberne fremlægger en strategi, der viser, hvordan de kan reducere forbruget af kul. Er det ikke tilfældet, kan de vinke farvel til PKA’s investerings-penge.
Der har længe været stort postyr om pensionskassernes investeringer i kulindustrien. Sidste år tog pensionsselskabet PKA konsekvensen heraf og valgte at sortliste 31 kulselskaber ud fra en økonomisk- og klimamæssig betragtning. I samme forbindelse indledte PKA en dialog med 23 selskaber, hvor mellem 50 og 90 procent af forretningen stammer fra kul med henblik på at få selskaberne til at reducere kulforbruget.
Læs også: Pensionskasse ændrer klima-kurs
Men pensionsselskabet ønsker at skærpe sine krav til kulindustrien endnu mere. Derfor indleder virksomheden nu dialog med 53 selskaber, hvor kul udgør mellem 25 og 50 procent af forretningen – igen med henblik på at reducere andelen. Som udgangspunkt er der her tale om mine- og forsyningsselskaber. Det skriver selskabet på sin hjemmeside.
Virksomheden har ligeledes som krav, at selskaberne skal fremlægge en strategi, der viser, hvordan de kan reducere forbruget af kul. Er det ikke tilfældet, kan de vinke farvel til PKA’s investerings-penge.
Bedre omdømme og bundlinje
Foruden at forbedre sit omdømme som et mere ansvarligt pensionsselskab har udfasningen af kul-investeringer også pyntet på det økonomiske regnskab:
”I foråret 2015 sortlistede vi 31 kulselskaber, som siden har tabt mere end 60 procent af deres værdi, og i samme periode har vores havmølleinvesteringer givet over 7 procent i afkast. Det viser tydeligt, at vores klimastrategi med at øge grønne investeringer og samtidig udfase kulinvesteringer har været rigtig ud fra både en økonomisk og klimamæssig betragtning. Det er grunden til, at vi nu strammer yderligere op over for kul og anden fossil energi”, siger PKA’s administrerende direktør Peter Damgaard Jensen.
Læs også: Pensionskasser presses ud af grønne investeringer
Ekskluderer oliesand-selskaber
De skærpede krav videreføres nu også til oliesektoren. Her har PKA allerede ekskluderet to selskaber, hvor udvinding af oliesand udgør mere end 50 procent af forretningen. Samtidig vil pensionsselskabet indlede en undersøgelse, der skal afdække, om der er olieselskaber, der, ud fra et klimamæssigt og økonomisk perspektiv, bør ekskluderes, samt hvilke selskaber virksomheden bør gå i dialog med.
PKA administrerer pensioner for tre pensionskasser inden for social- og sundhedssektoren. PKA har 275.000 medlemmer og en samlet formue på cirka 235 milliarder kroner.
-SSM
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Klima, miljø og energi

Danfoss: Strategisk fejl ikke at fokusere på energieffektivitet
Hvis vi ved præcis, hvordan man reducerer sit energiforbrug, hvorfor gør vi så ikke mere af det? Det undrer man sig over i Danfoss.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Vi producerer affald som stort set ingen andre – men nu skal der samles op
Danmark og danskere er med helt i top på mange lister, og som regel for det gode. Men ikke altid, for vi er også med helt fremme over dem, som producerer mest affald og har det største ressourcetræk på kloden.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.
Klima, miljø og energi

Green Power Denmark: Få kommuner giver plads til solceller og vindmøller
Hovedparten af alle nye vindmøller og solceller er blevet stillet op i fem kommuner. Det er et problem, mener Green Power Denmark.