03.11.2019  |  Klima, miljø og energi

Plastindustrien: Drop politisk kappestrid om højere plastposeafgifter

Indhold fra partner Hvad er dette?

Brancheorganisationen Plastindustrien mener, at kappestriden om at hæve plastposeafgiften mest muligt under de nuværende finanslovsforhandlinger bør afblæses.

Under de aktuelle finanslovsforhandlinger foregår der en politisk kappestrid i rød blok om, hvilket parti der kan hæve den nuværende plastposeafgift mest muligt. Regeringen har allerede foreslået en afgiftsfordobling, mens bl.a. Enhedslisten forsøger at presse afgiftsniveauet endnu højere op.

Brancheorganisationen Plastindustrien opfordrer til at slå koldt vand i blodet, da et enigt Folketing allerede i januar 2019 bakkede op om en plasthandlingsplan, hvor der er adskillige initiativer, som har til formål at reducere danskernes plastposeforbrug.

- Vi mener, at der er lidt mystisk, at regeringen ikke fokuserer mere på at realisere de initiativer, som der allerede er bred enighed om i plasthandlingsplanen. Eksempelvis har detailbranchen i form af Dansk Erhverv, COOP og andre butikskæder indgået en aftale om at halvere poseforbruget frem mod 2023, og det er også besluttet, at de helt tynde plastposer skal udfases, fortæller Thomas Drustrup, adm. direktør i Plastindustrien.

Han fortsætter:

- Man skal være varsom med per automatik at gøre forskellige plastprodukter til skurk, da plast i mange sammenhænge er det klima- og miljømæssige bedste valg. Sidste år viste et videnskabeligt studie fra DTU eksempelvis, at plastposer er mere bæredygtige i forhold til bomuldsposer. Vi ved også, at det heldigvis er sjældent, at plastposer ender i den danske natur, så det virker meget symbolpolitisk at gå så hårdt efter plastposerne.

Målret indtægterne fra den nuværende plastposeafgift til grøn omstilling

I stedet for udelukkende at have fokus på nye afgiftsstigninger foreslår Plastindustrien, at de nuværende indtægter fra plastposeafgiften bliver målrettet en uafhængig plastfond, der understøtter grønne initiativer.

Tal fra Skatteministeriet viser, at danskernes forbrug af plastposer giver staten et betragteligt årligt afgiftsprovenu: år 2015: 194 millioner kroner – år 2016: 184 millioner kroner – år 2017: 178 millioner kroner.

Thomas Drustrup, adm. direktør i Plastindustrien, forklarer:

- Staten får allerede i dag mange millioner i indtægt fra plastposeafgiften, men de bliver desværre ikke brugt specifikt på initiativer, som f.eks. kan være med til at understøtte en højere plastgenanvendelse og at løse udfordringerne med plast i naturen. Derfor opfordrer vi til, at regeringen overvejer at målrette de årlige indtægter fra plastposeafgiften til at sikre en mere bæredygtig brug af plast.

Tilbage i år 2002 valgte Irland at indføre en afgift på plastposer. Afgiften genererede et stort millionbeløb, som ubeskåret gik til at oprette og drive en grøn fond.

Fonden har siden støttet en række tiltag som eksempelvis at optimere affaldshåndtering, genanvendelsesprocesser, nye teknologier, oplysning og forskning på klima- og miljøområdet.

Uddybende siger Thomas Drustrup:

- Det er oplagt, at vi i Danmark prøver at efterfølge Irlands eksempel, så vi kan bruge indtægterne fra plastposeafgiften mere målrettet. Afslutningsvis vil jeg dog gerne slå fast, at vi som forbrugere skal huske at genbruge vores bærepose – uanset materiale – flest mulige gange og ikke smide den i naturen.

Mere fra Plastindustrien

Plastindustrien

https://plast.dk/

  • pd@plast.dk
  • 3330 8630
  • Vesterbrogade 1E, 3. 1620 København V, Danmark

Plastindustrien er en brancheorganisation for plastvirksomheder i Danmark. Vi har omkring 250 medlemmer, og industrien tæller over 26.000 danske jobs. Som brancheorganisation dækker vi både plastforarbejdende virksomheder, samt leverandører af de maskiner og råvarer, der indgår i industrien.Vores mission er at sikre danske plastvirksomheder optimale rammer for succes og at tage ansvar for den verd…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere