21.07.2020  |  Klima, miljø og energi

Plastindustrien: Nyt ’plastbidrag’ til EU giver ikke soleklare grønne gevinster

Indhold fra partner Hvad er dette?

EU-landenes stats- og regeringschefer er blevet enige om, at en del af Danmarks fremtidige EU-kontingent skal baseres på mængden af ikke-genanvendt plastemballage. Plastindustrien har svært ved at se, at ’plastbidraget’ medfører klare grønne gevinster.

For at løse dele af de økonomiske udfordringer i kølvandet på Brexit og coronakrisen er EU-landenes stats- og regeringschefer nu enige om, at medlemslandene – som noget nyt - fremover skal betale 0,80 euro pr. kilo ikke-genanvendt plastemballage.

Danmark bliver - baseret på 2016-data fra Eurostat – pålagt at skulle betale et årligt beløb i omegnen af 107 millioner euro.

Brancheorganisationen Plastindustrien er bekymret for de grønne konsekvenser af forslaget, hvis Danmark vælger at betale regningen ved at pålægge plastemballage en direkte ekstra afgift.

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, forklarer:

  • Hvis den nye EU-aftale resulterer i, at plastemballage fremover bliver pålagt en ekstra afgift oveni gebyret til det kommende producentansvar, så vil det få mange aktører til at fravælge plasten til fordel for alternative materialer, som kan have en langt større negativ indvirkning på CO2-udledning og ressourceforbrug.

Hun uddyber:

  • Plastemballagen har mange klimamæssige fordele, da den let at transportere, forlænger fødevarens holdbarhed og forebygger madspild. Det er desværre blevet populært at skyde på plastemballagen i den politiske debat, hvor nuancerne ofte forsvinder, hvilket nogle gange fører til uhensigtsmæssige politiske beslutninger.

Hold fokus på at øge genanvendelsen via et ambitiøst producentansvar

Plastindustrien bakker naturligvis fuldt op om, at der skal genanvendes meget mere plastemballage, men foreningens miljøpolitisk chef Christina Busk mener, at ’plastbidraget’ ikke er særligt gennemtænkt:

  • Vi er helt enige om, at vi skal genanvende mere plastemballage i Danmark, og vores virksomheder knokler for at fremstille emballage, der kan genanvendes. Der er dog også brug for flere betydelige private og offentlige investeringer i infrastruktur til affaldshåndtering. Med det nye ’plastbidrag’ risikerer vi, at der bliver flyttet midler væk fra de nødvendige investeringer til at dække et hul i EU’s økonomi.

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, siger afslutningsvis:

  • Det forekommer utidigt ikke at holde fokus på det kommende producentansvar på al emballage, som virkelig kan gøre en grøn forskel. I stedet bruger EU-medlemslande energi på at opfinde en helt ny økonomisk anordning, som ikke nødvendigvis sætter mere gang i genanvendelsen, men bare skaber dobbeltregulering uden grønt incitament og skader danske plastvirksomheder.

Mere fra Plastindustrien

Plastindustrien

https://plast.dk/

  • pd@plast.dk
  • 3330 8630
  • Vesterbrogade 1E, 3. 1620 København V, Danmark

Plastindustrien er en brancheorganisation for plastvirksomheder i Danmark. Vi har omkring 250 medlemmer, og industrien tæller over 26.000 danske jobs. Som brancheorganisation dækker vi både plastforarbejdende virksomheder, samt leverandører af de maskiner og råvarer, der indgår i industrien.Vores mission er at sikre danske plastvirksomheder optimale rammer for succes og at tage ansvar for den verd…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere