11.11.2022  |  Samfund

ProjectZero har fundet formlen på lokal grøn omstilling

Energieffektivitet først, masser af lokal involvering og langvarig partnerskaber. Sådan er Sønderborg på vej til at lykkes med at bliver CO2-neutrale i 2029.

”Kan fonde gøre noget helt konkret for at skubbe på den grønne omstilling? Svaret er et stort ja!,” sagde Lars Tveen, direktør i Bitten og Mads Clausens Fond fra scenen ved årets nordiske fondskonference i dag.

De 160 repræsentanter for 42 fonde fra fire lande var mødt op for at være med til at afsøge, hvordan netop fonde – uanset om de er filantropiske eller erhvervsdrivende - kan få mere ESG ind i deres arbejde. Og Lars Tveen og BMC’s bestyrelsesformand, Per Egebæk Have, var kommet for at fortælle om Fondens involvering i ProjectZero, som er Sønderborgs store offentlig-private samarbejde etableret som en fond i 2007, med målet om at gøre området CO2-neutralt i 2029. 

ProjectZero vil desuden genre vise Danmark og resten af verden, hvordan man for et helt område gennem ansvarlighed, samarbejde og handlinger på samme tid reducerer CO2 og skaber nye kompetencer og grøn jobvækst lokalt.

Og sørme om det ikke er ved at lykkes. Indtil videre er udledningerne reduceret med omkring 55 procent, hvilket er præcis, som det skal være, ifølge planen. Den bedrift bliver ikke mindre interessant af, at reduktionerne er opnået primært gennem energieffektiviseringer.

Det er nemlig projektets tilgang: Først går man i gang med energieffektiviseringer – godt hjulpet af Danfoss’ viden, så genbrug af energi i form af f.eks. overskudsvarme fra industrivirksomheder og først herefter udbygning af solceller og vindmøller etc.

Økonomien i det begejstrer
”Det er en langt hurtigere og mere omkostningseffektiv måde at reducere udledninger på, end hvis man først skal bygge store anlæg til produktion af energi. Alle de igangsatte projekter har haft en tilbagebetalingstid på under tre år,” fortalte Per Egebæk Have.

”Hvis det er tilfældet, så burde man jo lave en investeringsfond, så der kan ske meget mere af den slags!” fik det Søren Kaare Andersen, direktør Bikubenfonden, med en fortid som investment banker, til at udbryde.

’Mere af den slags’ kan de fleste nok være enige i. Dog er det jo ikke alle byer eller områder, som har en Fond og en global virksomhed, som kan hjælpe med at skubbe tingene i gang, som en deltager i konferencen pegede på.

”Men med så god en økonomi og så gode resultater i projektet, så er ideen så stærk, at den kan skabe opbakning hos rigtig mange aktører, så måske er det heller ikke nødvendigt, at sådan nogle som os er der, når nu modellen er udviklet,” sagde Per Egebæk Have.

Forandring på formel
Og måden at skabe forandring og stærkt reducerede CO2-emissioner er da også stillet på formel, og – synes ProjectZero – er lige til at samle op for andre.

Der er således fem hovedområder ProjectZero-modellen:

  • Lokal opbakning til en ambitiøs vision
  • En intelligent og omkostningseffektive masterplan
  • Organisering af lokal involvering og initiativer
  • Mål og følg med i fremdrift og resultater
  • Vent ikke – løsningerne er klar!

”Vi prøver at holde det enkelt. Og der er virkelig stor interesse for projektet. Inden for den nærmeste fremtid får vi besøg af repræsentanter for både Singapore, Tyskland og Chicago, som gerne vil inspireres, ligesom den første Mette Frederiksen-regering har været forbi,” sagde Lars Tveen.

Et 20 år langt partnerskab
Men er det så nemt at overføre?

”Modellen og indsatsområderne er. Men det er indrømmet nok lettere nogle steder end andre, og kunne måske kun fødes i et land som Danmark, hvor tillid og samarbejde på tværs af sektorer er langt mere udbredt end i de fleste andre lande,” sagde Per Egebæk Have.
Og så kræver så stort et mål, at opbakningen holder i hele perioden. Noget som indtil videre er lykkedes i Sønderborg.

”Det er et 20 år langt partnerskab - melem os, andre virksomheder og aktører, men især med Sønderborg Kommune. Og det er noget andet netop fonde kan: vi kan tænke og planlægge meget langsigtet,” sagde Per Egebæk Have.

BMC’s rolle i ProjectZero er bl.a. at finansiere sekretariatet, som skal være der, for at få noget til at ske. For ske noget skal der:

”Det her kan noget. Der er masser af snak, snak, snak til topmøder og konferencer i hele verden. Men vi skal gøre noget, noget konkret. Og ProjectZero er en model, som skaber resultater, og alle metoder og ideer er helt open source, vi deler gerne,” afslutter Lars Tveen.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere