Råt & Godt - hjerteblod, timing og netværk

På bare fire år er den socialøkonomiske virksomhed Råt & Godt i Aalborg vokset eksplosivt. Fra et værksted på 320 m2 til arbejdsplads, iværksætterby og materialebank på i alt 3200 m2. Det handler om hjerteblod og timing – og netværk. Blandt andet NBE.

Med på det rigtige tidspunkt
Christian Helweg er idémanden bag Råt & Godt. Med afsæt i iværksætteri og arbejdserfaring fra et bosted for unge sprang han i 2015 ud i eventyret med Råt & Godt. Interessen for bæredygtighed og lyst til at se mennesker vokse er kernen i alt det, som Råt & Godt har beskæftiget sig med siden starten. Christian siger om vilkårene for at arbejde med bæredygtighed i Nordjylland:  
– Vi har været virkeligt heldige at være med på det rigtige tidspunkt. Begreber som ”socialøkonomiske arbejdspladser” og ”cirkulær økonomi” begyndte at vinde indpas dér i 2015, så vi har mødt en masse velvilje. Vi blev lokale first movers på et område, der i dag har globalt fokus.

Mange samarbejder
Råt & Godt fungerer som et aktiveringstilbud til unge, der er faldet ud af uddannelsessystemet eller arbejdsmarkedet. Hos Råt & Godt får de et job at stå op til. Alle forløb tilpasses den enkeltes muligheder og behov, og målet er at komme videre i uddannelse eller arbejde. I værkstedet omdanner medarbejderne genbrugstræ til hylder, borde, havebænke og lignende, som Råt & Godt sælger på stedet. Og så løser de en del bestillingsopgaver – f.eks. ombygges kasserede skoleborde, så de kan indgå i moderne læringsmiljøer som en slags loungemøbler.
– Vi samarbejder med en lang række virksomheder, som forsyner os med materialer, bestiller møbler hos os eller ansætter unge herfra i job, fortæller Christian.

NBE samler virksomheder med visioner
Råt & Godt har været medlem af NBE siden 2017, og medlemskabet har både ført til nye samarbejder og styrket relationen til eksisterende kontakter. Christian uddyber:
– NBE samler virksomheder, som har visioner på bæredygtighedsområdet – som rent faktisk vil gøre en indsats. Det er vigtigt for os hos Råt & Godt. Vi vælger klart samarbejdsrelationer og leverandører ud fra deres holdninger.

Råt & Godt samarbejder bl.a. med NBE-medlemmerne Højer Møbler og IKEA om bæredygtige tiltag: Råt & Godt upcycler skolemøbler i samarbejde med Højer Møbler, og IKEA støtter bl.a. Råt & Godts arbejde ved kundekøb i varehusets Rodebutik.

Materialebank støtter cirkulær økonomi
Der er fuld fart på udviklingen hos Råt & Godt. I tilknytning til værkstedet åbnede iværksætterbyen Urban City i 2018 med 16 lejere inden for de kreative fag, indlogeret i hver deres campingvogn. Og den 16. november åbner Råt & Godt en materialebank, hvor både private og virksomheder kan købe genbrugsmaterialer til byggeprojekter. Et tiltag, der holder lokale materialer i kredsløb og bidrager til den cirkulære økonomi i Nordjylland.

Råt & Godt har netop via NBE fået bevilget et konsulentforløb, der skal hjælpe med at kortlægge, hvorfra værkstedet kan aftage mere ensartede byggematerialer. Det vil give Råt & Godt mulighed for at tilrettelægge produktionen, så kostprisen på de upcyclede produkter falder, og så materialebanken kan tilbyde mere ensartede byggematerialer til kunderne.

Grønne omstillings-hjerner samles i Aalborg

26.02.2023Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

06.07.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Cirkulær innovation for fremtiden

Podcast: social bæredygtighed og ekskriminelle lærlinge

08.04.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

08.04.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Det Cirkulære Nordjylland

03.12.2020Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Social bæredygtighed på rygraden

03.11.2020Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Bæredygtighed en døråbner til dialog