Rapport: Er danske virksomheder klar til de nye rapporteringskrav?

Selv om en virksomhed er medlem af FN’s Global Compact, har den typisk ikke et dokumenteret overblik over sin risikoprofil i forhold til samfundsansvar. Det svækker ledelsen af virksomheden og gør det sværere at integrere CSR i forretningen.

Om mindre end et år skal de første virksomheder begynde at rapportere om samfundsansvar efter de nye krav i årsregnskabsloven. Er de klar til start? .

04.03.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

En ny rapport, baseret på en undersøgelse gennemført af Carve Consulting, kortlægger, hvor parate de 279 danske medlemmer af UN Global Compact er til at leve op til de opdaterede krav i §99a og b i årsregnskabsloven. Hovedkonklusionen

i rapporten, som har fået titlen ”Er vi parate til de nye lovkrav? – Danske virksomheders CSR-rapportering”, er, at ud af den samlede gruppe virksomheder lever kun en begrænset andel op til alle kravene. Se figur med overblik over resultaterne under denne artikel. 

NYE KRAV TIL RAPPORTERING OM SAMFUNDSANSVAR

De nye krav er en udvidelse af de eksisterende krav fra 2009, og de beder de cirka 1.100 største danske virksomhederne om, at redgøre for deres politik og indsats på fire områder: miljø og reduktion af klimapåvirkninger, sociale og medarbejderforhold, menneskerettigheder samt anti-korruption og bestikkelse.

Det kræver at virksomheden:

  • har en politik der dækker hvert af de fire områder,
  • kan beskrive processer der sikrer, at virksomheden ved, hvordan den skal handle for at forebygge og afbøde dens negative effekt på omverdenen. Det kaldes due diligence, og  det er en skærpelse i forhold til de tidligere krav.
  • kan redegøre for dens væsentligste risici for negativ påvirkning inden for de fire politikområder, og
  • kan vise, hvilke resultater de opnår ved at definere og rapportere på resultatindikatorer for hvert af de fire områder – herunder den kønsmæssige sammensætning af ledelsen.

Kravene gælder fra rapportering om året 2016, for alle børsnoterede virksomheder og statslige aktieselskaber med over 500 ansatte. Fra 2018 skal øvrige virksomheder leve op til kravene, hvis to ud af tre kriterier er opfyldt, nemlig en nettoomsætning på over 313 millioner kroner, en balancesum på 156 millioner kroner eller derover og et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede på 250 personer eller derover.

Ikke overblik over risici
Det er især kravet om at oplyse om sine risici for negativ påvirkning, som får virksomhederne til at falde igennem nettet. Uanset hvordan man grupperer de 279 virksomheder, når man aldrig op på mere end omkring 30 procent, som kender og forklarer deres risikobillede.

”Det er en rigtig god idé at have styr på sine risici, simpelthen fordi det kan skade forretningen, når man ikke har det. I forhold til CSR er der mange eksempler på, hvordan det på flere måder har været dyrt for virksomheder ikke at have helt styr på, hvordan man undgår f.eks. korruption,” siger Sara Krüger Falk, CSR-ansvarlig i DI – Dansk Industri.

Birgitte Kofod Olsen fra Carve, som er en af rapportens hovedforfattere, ser derudover et ledelsespotentiale som går tabt.

”Hvis man ikke har styr på sine risici, så bliver det svært at drive en god forretning, med den øgede evne til at tage gode beslutninger, som vi ved, arbejdet med CSR typisk medfører. Det er præcis i arbejdet med risici, at CSR smelter sammen med forretningen, og det er ærgerligt at så få udnytter det potentiale,” siger hun

Rapporten påpeger, at det kan være et udtryk for, at virksomhederne ikke ønsker eller er vant til at fortælle offentligheden om, hvordan de påvirker deres omverden, når det er en knap så positiv historie. Men det kan også handle om, at selvom over tre fjerdedele af de rapporteringspligtige virksomhederne har due diligence processer, gælder det i langt de fleste tilfælde kun et enkelt eller to af de fire områder. Det er altså kun er ganske få virksomheder, der på tværs af alle fire områder (se faktaboks), jævnligt vurderer og tager stilling til, hvordan virksomheden påvirker sin omverden negativt, og hvordan de kan arbejde med at mindske den påvirkning.

Klar med politikker
Der, hvor virksomhederne er længst fremme, er ved at have politikker på de fire områder, som regnskabsloven dækker. Og så alligevel.

”De 10 principper i UN Global Compact, som man skal rapportere og redegøre for, og de fire områder dækket af årsregnskabsloven er stort set identiske. Så hvis man er medlem af Global Compact, burde man allerede have udarbejdet politikker for de fire områder. Alligevel har 17% af de 102 virksomheder, som omfattes af de nye rapporteringskrav, ikke politikker for alle fire områder. Det kan godt undre,” siger Birgitte Kofod Olsen.

En stor del af virksomhederne anvender også ikke-finansielle indikatorer til at måle på resultaterne af deres indsats.

Går glip af systematik
Undersøgelsen har også set på, om virksomhederne refererer til internationale retningslinjer og standarder i deres CSR-arbejde, som f.eks. OECD’s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder, FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv, eller Global Reporting Initiative (GRI). Det gør mindre end 15 procent af virksomhederne, og det er ærgerligt, mener Birgitte Kofod Olsen.

”Læner man sig op af de internationale værktøjer, som allerede findes, får man rigtig meget systematik og mange definitioner foræret og det kan være en rigtig god hjælp for mange i deres interne arbejde. Samtidig gør det CSR-arbejdet mere troværdigt, fordi man kommer ud over den kritik, man ofte hører, at virksomhederne vilkårligt vælger, om de vil arbejde med det ene eller det andet emne og kalde det CSR, og om de vil fortælle om resultaterne af deres arbejde.”

Integrer og brug kendte værktøjer
Rapporten anbefaler, at virksomhederne bliver klar til at leve op til kravene i årsregnskabsloven, f.eks. ved at basere deres arbejde på de eksisterende internationale retningslinjer. Og at man, hvor det er muligt, integrerer processerne for arbejdet med CSR-spørgsmål med eksisterende systemer i virksomhederne. Det gælder især arbejdet med at vurdere risiko.

”Det vil være mest hensigtsmæssigt at indarbejde CSR-risici i virksomhedens generelle risikovurdering,” siger Birgitte Kofod Olsen. ”Det gavner hverken virksomheden eller CSR-indsatsen at holde CSR ude af de eksisterende systemer. Til gengæld kan integration og dokumenterbare processer gøre virksomhederne mere robuste i deres ledelsesarbejde og gøre dem bedre til at møde forventninger fra kunder, medarbejdere, lovgivere etc. Det bliver simpelthen bedre drevne virksomheder,” konkluderer hun.

Rapporten kan downloades her: www.csrrapport.dk

Figur: Overblik over virksomhedernes parathed 

Undersøgelsen viser, at virksomhederne med rapporteringspligt fra 2016 er bedst forberedt -. omend de som alle andre skal arbejde med risikovurdering af samfundsansvar. .

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

13.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny vejledning om ESG-rapportering for koncerner

13.11.2024Valified

Sponseret

Valified lancerer frivillig ESG-rapportering for SMV’er i samarbejde med EU’s ESG-standard

11.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til den dobbelte væsentlighedsanalyse og styrk din ESG-rapportering

11.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Ny dansk oversættelse af ESRS

08.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Det bæredygtige rapporteringsspor fortsætter: Tilmeld dig webinarer om ESRS’erne

08.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V