Rapport: Er danske virksomheder klar til de nye rapporteringskrav?

Selv om en virksomhed er medlem af FN’s Global Compact, har den typisk ikke et dokumenteret overblik over sin risikoprofil i forhold til samfundsansvar. Det svækker ledelsen af virksomheden og gør det sværere at integrere CSR i forretningen.

Om mindre end et år skal de første virksomheder begynde at rapportere om samfundsansvar efter de nye krav i årsregnskabsloven. Er de klar til start? .

04.03.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

En ny rapport, baseret på en undersøgelse gennemført af Carve Consulting, kortlægger, hvor parate de 279 danske medlemmer af UN Global Compact er til at leve op til de opdaterede krav i §99a og b i årsregnskabsloven. Hovedkonklusionen

i rapporten, som har fået titlen ”Er vi parate til de nye lovkrav? – Danske virksomheders CSR-rapportering”, er, at ud af den samlede gruppe virksomheder lever kun en begrænset andel op til alle kravene. Se figur med overblik over resultaterne under denne artikel. 

NYE KRAV TIL RAPPORTERING OM SAMFUNDSANSVAR

De nye krav er en udvidelse af de eksisterende krav fra 2009, og de beder de cirka 1.100 største danske virksomhederne om, at redgøre for deres politik og indsats på fire områder: miljø og reduktion af klimapåvirkninger, sociale og medarbejderforhold, menneskerettigheder samt anti-korruption og bestikkelse.

Det kræver at virksomheden:

  • har en politik der dækker hvert af de fire områder,
  • kan beskrive processer der sikrer, at virksomheden ved, hvordan den skal handle for at forebygge og afbøde dens negative effekt på omverdenen. Det kaldes due diligence, og  det er en skærpelse i forhold til de tidligere krav.
  • kan redegøre for dens væsentligste risici for negativ påvirkning inden for de fire politikområder, og
  • kan vise, hvilke resultater de opnår ved at definere og rapportere på resultatindikatorer for hvert af de fire områder – herunder den kønsmæssige sammensætning af ledelsen.

Kravene gælder fra rapportering om året 2016, for alle børsnoterede virksomheder og statslige aktieselskaber med over 500 ansatte. Fra 2018 skal øvrige virksomheder leve op til kravene, hvis to ud af tre kriterier er opfyldt, nemlig en nettoomsætning på over 313 millioner kroner, en balancesum på 156 millioner kroner eller derover og et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede på 250 personer eller derover.

Ikke overblik over risici
Det er især kravet om at oplyse om sine risici for negativ påvirkning, som får virksomhederne til at falde igennem nettet. Uanset hvordan man grupperer de 279 virksomheder, når man aldrig op på mere end omkring 30 procent, som kender og forklarer deres risikobillede.

”Det er en rigtig god idé at have styr på sine risici, simpelthen fordi det kan skade forretningen, når man ikke har det. I forhold til CSR er der mange eksempler på, hvordan det på flere måder har været dyrt for virksomheder ikke at have helt styr på, hvordan man undgår f.eks. korruption,” siger Sara Krüger Falk, CSR-ansvarlig i DI – Dansk Industri.

Birgitte Kofod Olsen fra Carve, som er en af rapportens hovedforfattere, ser derudover et ledelsespotentiale som går tabt.

”Hvis man ikke har styr på sine risici, så bliver det svært at drive en god forretning, med den øgede evne til at tage gode beslutninger, som vi ved, arbejdet med CSR typisk medfører. Det er præcis i arbejdet med risici, at CSR smelter sammen med forretningen, og det er ærgerligt at så få udnytter det potentiale,” siger hun

Rapporten påpeger, at det kan være et udtryk for, at virksomhederne ikke ønsker eller er vant til at fortælle offentligheden om, hvordan de påvirker deres omverden, når det er en knap så positiv historie. Men det kan også handle om, at selvom over tre fjerdedele af de rapporteringspligtige virksomhederne har due diligence processer, gælder det i langt de fleste tilfælde kun et enkelt eller to af de fire områder. Det er altså kun er ganske få virksomheder, der på tværs af alle fire områder (se faktaboks), jævnligt vurderer og tager stilling til, hvordan virksomheden påvirker sin omverden negativt, og hvordan de kan arbejde med at mindske den påvirkning.

Klar med politikker
Der, hvor virksomhederne er længst fremme, er ved at have politikker på de fire områder, som regnskabsloven dækker. Og så alligevel.

”De 10 principper i UN Global Compact, som man skal rapportere og redegøre for, og de fire områder dækket af årsregnskabsloven er stort set identiske. Så hvis man er medlem af Global Compact, burde man allerede have udarbejdet politikker for de fire områder. Alligevel har 17% af de 102 virksomheder, som omfattes af de nye rapporteringskrav, ikke politikker for alle fire områder. Det kan godt undre,” siger Birgitte Kofod Olsen.

En stor del af virksomhederne anvender også ikke-finansielle indikatorer til at måle på resultaterne af deres indsats.

Går glip af systematik
Undersøgelsen har også set på, om virksomhederne refererer til internationale retningslinjer og standarder i deres CSR-arbejde, som f.eks. OECD’s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder, FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv, eller Global Reporting Initiative (GRI). Det gør mindre end 15 procent af virksomhederne, og det er ærgerligt, mener Birgitte Kofod Olsen.

”Læner man sig op af de internationale værktøjer, som allerede findes, får man rigtig meget systematik og mange definitioner foræret og det kan være en rigtig god hjælp for mange i deres interne arbejde. Samtidig gør det CSR-arbejdet mere troværdigt, fordi man kommer ud over den kritik, man ofte hører, at virksomhederne vilkårligt vælger, om de vil arbejde med det ene eller det andet emne og kalde det CSR, og om de vil fortælle om resultaterne af deres arbejde.”

Integrer og brug kendte værktøjer
Rapporten anbefaler, at virksomhederne bliver klar til at leve op til kravene i årsregnskabsloven, f.eks. ved at basere deres arbejde på de eksisterende internationale retningslinjer. Og at man, hvor det er muligt, integrerer processerne for arbejdet med CSR-spørgsmål med eksisterende systemer i virksomhederne. Det gælder især arbejdet med at vurdere risiko.

”Det vil være mest hensigtsmæssigt at indarbejde CSR-risici i virksomhedens generelle risikovurdering,” siger Birgitte Kofod Olsen. ”Det gavner hverken virksomheden eller CSR-indsatsen at holde CSR ude af de eksisterende systemer. Til gengæld kan integration og dokumenterbare processer gøre virksomhederne mere robuste i deres ledelsesarbejde og gøre dem bedre til at møde forventninger fra kunder, medarbejdere, lovgivere etc. Det bliver simpelthen bedre drevne virksomheder,” konkluderer hun.

Rapporten kan downloades her: www.csrrapport.dk

Figur: Overblik over virksomhedernes parathed 

Undersøgelsen viser, at virksomhederne med rapporteringspligt fra 2016 er bedst forberedt -. omend de som alle andre skal arbejde med risikovurdering af samfundsansvar. .

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-rapportering: Fra krav til praksis

22.01.2025Valified

Sponseret

Top 10 grunde til at vælge Valified til ESG

20.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

Få styr på Scope 3: Sådan bruger I LCAs til at løfte jeres ESG-rapportering og opnå reelle CO2-reduktioner

16.01.2025Klappir Nordic ApS

Sponseret

Klappir og International Carbon Registry (ICR) annoncerer strategisk partnerskab

15.01.2025Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Erhvervsakademi og BDO hjælper virksomheder i det praktiske arbejde med ESG

08.01.2025Valified

Sponseret

SMV’er møder nye krav: Tid til at handle på ESG

07.01.2025CSR.dk

ESG-regnskabet bliver lettere at udføre for mindre virksomheder

06.01.2025Cemasys.com

Sponseret

What is Carbon Accounting? The Complete Guide

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J