22.12.2015  |  Samfund

Rapport: Grøn omstilling giver mere velfærd

En ny rapport fra belyser de økonomiske og sociale fordele ved forskellige grønne investeringer, og finder gevinster på adskillige områder i samfundet.

Fonden Realdania har i samarbejde med NGO’en C40, der er en sammenslutning af storbyer verden over, lanceret en ny rapport, The Co-Benefits of Sustainable City Projects, som undersøger de økonomiske og sociale følgeeffekter af byernes klimaarbejde.

Læs også: Elbilen er nøglen til den grønne omstilling

Til det formål inddrager rapporten en stribe cases, bl.a. om den bæredygtige udvikling i København, der illustrerer, at de grønne investeringer ikke kun har klimamæssige fordele i form af eksempelvis formindsket CO2-udslip og sikring mod oversvømmelser, men også en positiv indvirkning på velfærden i byerne.

Både økonomien, arbejdsmarkedet, sundheden og det sociale liv har således gavn af den grønne omstilling, i takt med at potentialet på områder som jobskabelse, energibesparelse, ejendomsværdier, luftkvalitet og trafikforhold bliver forbedret.

Fra Realdanias side er målsætningen med rapporten at skubbe udviklingen i en grønnere retning ved at give beslutningstagere rundt omkring en bevisførelse for at investere bæredygtigt.

"Byerne har med den nye såkaldte co-benefit-rapport fået et overbevisende argument for at implementere grønne løsninger. Co-benefit handler om, at vi slår flere fluer med ét smæk, og at de grønne løsninger samtidig skaber værdi for samfundet på anden måde. Jeg håber, rapportens konklusioner giver de klimaansvarlige i kommunerne ekstra gennemslagskraft, og dermed flere investeringer i bæredygtige byer. Nu har vi i hvert fald både de gode eksempler på, hvordan det kan gøres – samt tallene, der fortæller, at det er god økonomisk fornuft," siger adm. direktør i Realdania, Jesper Nygård, i en pressemeddelelse.

I Københavnks regi fokuserer rapporten på Sønder Boulevard på Vesterbro, der er blevet omlagt med mere park, færre biler og lavere hastigheder. Her vurderer man, at omlægningen har haft en positiv effekt på $63 mio. (ca. 350 mio. kr. i 2014-kurs) for områdets ejendomsværdi og derudover også styrket den lokale folkesundhed med bl.a. et lavere sygefravær bl.a. de afledte effekter.

Læs også: 3F: Grøn omstilling giver masser af jobs

Ud over København inddrager rapporten cases i form af Bus Rapid Transit i Bogotá og Istanbul, trængselsafgifter i London og Stockholm, LED-gadebelysning i Los Angeles og Sydney og grønne tage i Portland. 

En opfølgende rapport udkommer i forsommeren 2016. 

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere