07.03.2016  |  Medarbejder

Rapport kritiserer DHL i Sydamerika

Ifølge en ny rapport bryder logistikgiganten DHL systematisk både sine egne og internationale regler, når det kommer til behandlingen af medarbejderne i tre latinamerikanske lande.

Den tysk-baserede multinationale logistikmastodont DHL bliver udsat for hård kritik i en ny rapport, der anklager selskabet for ’systematisk’ at bryde såvel egne som internationale regler når det kommer til forhold og rettigheder for medarbejdere i tre lande i Latinamerika, skriver SupplyChain 24/7.

Læs også: Nyt bæredygtighedskodeks fra H&M

Rapporten, Breaking the Code, er forfattet af Dr. Victor Figueroa Clark fra London School of Economics og dokumenterer en stribe tilfælde I Chile, Colombia og Panama, hvor lokale DHL-ansatte på forskellig vis er blevet misbrugt og udnyttet i arbejdsmedfør.

Blandt rapportens afsløringer kan nævnes:

  • Historien om en kvindelig ansat ved DHL i Chile, der kom alvorligt til skade under arbejdet pga. mangelfuld oplæring, og fordi hendes manager ”… krævede, at jeg som 48-årig kvinde udførte det samme arbejde som en 28-30-årig mand.”
  • Sagen om 42 andre DHL-medarbejdere, ligeledes i Chile, der blev fyret for at melde en strejke, og en lokal DHL-repræsentant, der fortalte fagforeningspræsidenten at han var "blevet bedt fra udlandet om at fyre ham".
  • Fortællingen om en ansat ved DHL i Colombia, der meldte sig ind i den lokale fagforening, kun for at se sin søn blive fyret på baggrund af en kundeklage, DHL senere medgav var falsk.

”DHL’s Code of Conduct burde gøre dem til en bannerfører for god opførsel i Latinamerika, men beviserne fra de arbejdere, jeg har interviewet i forbindelse med min rapport, tegner desværre et meget anderledes billede. De gentagne, hyppige og fagforeningsbekæmpende tiltag, rapporten beskriver, er svære at tolke som andet end en firmapolitik, der kommer fra virksomhedens hjerte i Tyskland”, siger Dr. Clark til SupplyChain 24/7, og bliver bakket op af generalsekretær for International Trade Union Confederation, Sharan Burrow:

”DHL er blevet luret. Nu har vi beviser for, at de bryder deres egen, meget promoverede code of conduct - og at ledelsen i Bonn er klar over det. Mennesker i Tyskland og verden over vil blive chokerede over, at en så vigtig tysk virksomhed behandler sine ansatte på denne afskyelige måde. Det er på tide, at DHL får orden i sine sager”, siger hun.

DHL har en code of conduct (CoC), der blandt andet inddrager principper om organisationsfrihed som fastsat af ILO, men som ifølge rapporten imidlertid ikke er implementeret i de tre nævnte lande, og det efterlader med rapportens ord kun to mulige konklusioner:

Enten en systematisk ignorering af DHL’s egen CoC, der stammer direkte fra hovedkvarteret i Tyskland, eller en lokal, anti-fagforeningskultur hos DHL i Latinamerika, som er kendt og stiltiende accepteret i det tyske.

Læs også: Norsk rederibranche vil sikre miljø og arbejdsforhold

Uanset hvad der er tilfældet, så rejser det ”alvorlige spørgsmål om DHL’s ærlighed og ansvarsfølelse i forhold til menneske- og arbejdstagerrettigheder”, og selskabets opfattelse af vigtigheden af ”profit på den ene side og etisk og socialt ansvarlig forretningsførelse på den anden.”

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra DHL Danmark.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere