06.06.2019 | Supply chain
Rapport: Moderne slaveri er udbredt i tunindustrien
En ny rapport fra Business & Human Rights Resource Centre kalder til øjeblikkelig handling med beskeden om, at tunbrands over hele verden fejler i at sikre ordentlige arbejdsforhold for fiskere i Stillehavet, der i mange tilfælde udsættes for moderne slaveri.
Tunfiskere i Stillehavet lider under ekstremt dårlige arbejdsforhold og de store brands gør ikke nok for at rette op på det, ifølge ny rapport.
Stillehavet er hjem for størstedelen af klodens tunfiskeri med næsten 60 procent af omsætningen på verdensplan. Alvorlige brud på menneskerettighederne, herunder tvangsarbejde, slaveri, menneskehandel, børnearbejde og rapporter om migrantarbejdere købt og solgt som slaver og kastet over bord, hvis de klager eller kommer til skade er midlertid udbredt.
Læs også: New measures introduced to combat forced and child labour in seafood businesses
Det fremgår af n ny rapport, Out of Sight: Modern Slavery in Pacific Supply Chains of Canned Tuna, fra Business & Human Rights Resource Centre, der viser, at tunproducenterne fejler, når de skal bakke deres politikker op med handling. Rapporten er baseret på en spørgeskemaundersøgelse af verdens største tunbrands.
”Moderne slaveri er gennemgående i fiskeriet, hvor tunforsyningskæden er fjern, kompleks og uigennemsigtig. Men på trods af mange års chokerende afsløringer, gør tunfiskeselskaberne ikke særlig meget for at beskytte arbejdstagerne”, siger Amy Sinclair, forfatter til rapporten og Pacific Researcher hos Business & Human Rights Resource Centre (BHRRC). Hun tilføjer:
”I denne rapport konstateres det, at de fleste tunbrands skal øge deres indsats betydeligt for at identificere, imødegå og forhindre moderne slaveri i deres forsyningsnet, og yde retshjælp til arbejderne for at fjerne dette misbrug”.
Læs også: Why gender equality is not a business interest: opinion piece from Enact’s Ruben Brunsveld
Ud af 35 virksomheder var der blot fire, der svarede, at de udførte processor til nødvendig omhu (due diligence) specifikt for at afdække moderne slaveri i deres forsyningskæder og kun 20 procent svarede, at de har kortlagt deres hele forsyningskæder.
- SDN
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.