Rapport: Pensionskasser poster fortsat penge i sorte investeringer
Ifølge en ny rapport fra Mellemfolkeligt Samvirke investerer flere danske pensionskasser stadig milliardstore beløb i selskaber, der udvinder kul, olie og gas. Ifølge organisationen bidrager PFA og Danicas aktiekøb blandt andet til medfinansiering af kæmpe rørledning i Østafrika, der kan ødelægge dyre- og naturliv.
Tæt på 25 milliarder kroner. Så mange penge har 16 danske pensionskasser investeret i verdens sorteste selskaber og deres udvinding af kul, olie og gas. Men der er stor forskel på klimaadfærden i de danske pensionskasser.
Mens PFA og Danica tilsammen står for 42 procent af sektorens sorteste investeringer, tegner AP Pension og AkademikerPension sig for 1,3 procent. Det viser en ny kortlægning foretaget af Mellemfolkeligt Samvirkes center for bæredygtig finans.
Rapportens hovedtal
Samlede investeringer i upstream olie- og gasselskaber, der fortsat bygger nye olie- og gasfelter: 18,5 milliarder kroner.
Samlede investeringer i kulselskaber: 8,3 milliarder kroner - herunder 2,9 milliarder kroner i kulselskaber, der etablerer nye kulprojekter som fx nye kulkraftværker eller nye kulminer (De to ovenstående tal kan ifølge Mellemfolkeligt Samvirke ikke lægges sammen, da nogle selskaber både operer indenfor kul og upstream olie og gas).
Det samlede tal for investeringer i kul og i olie- og gasselskaber, der ekspanderer er 24,6 milliarder kroner.
Foruden investeringer i kul og i ny olie- og gasudvinding har pensionskasserne samlet investeret 9,3 milliarder kroner i midstream olie- og gasselskaber, der er ansvarlige for opførelsen af nye rørledninger til olie eller gas eller nye terminaler til opbevaring af flydende gas - såkaldte LNG-terminaler.
Kilde: Mellemfolkeligt Samvirke.
Læs også: Analyse kortlægger de mest klimabelastende pensionskasser
”Det er under al kritik, at pensionskasserne fastholder massive investeringer i kul og i olie- og gasselskaber, der udvider deres fossile forretning. FN’s klimapanel og Det Internationale Energiagentur har for længst slået fast, at det globale CO2-budget ikke levner plads til ny olie og gas, og at brugen af kul skal udfases hurtigst muligt. Pensionskasserne bør øjeblikkeligt trække deres penge ud," siger Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær Tim Whyte.
Han påpeger, at pensionkasser som PFA og Danica holder fast i investeringer i selskaber som Shell og Total, fordi de mener, det kan bidrage til at løse klimakrisen. Men det er han ikke enig i.
”Vi lægger penge til side til pension for at sikre os en tryg, forudsigelig og stabil fremtid. Derfor er det absurd, at pensionskæmper som PFA og Danica placerer rigtig mange af de penge hos verdens sorteste selskaber, der bruger dem på at drive vores planet tættere på klimakollaps. Selskaber, der hver dag vælger at gøre vores fremtid mere utryg, uforudsigelig og ustabil. Det skal stoppes”, siger generalsektretæren.
Ifølge rapporten har PFA, Danica og fem andre pensionskasser tilsammen investeret 2,6 milliarder kroner i Total. På grund af det, mener Mellemfolkeligt Samvirke, at de medfinansierer et af verdens mest kontroversielle fossile projekter. Det går under navnet EACOP og indbefatter opførelsen af to oliefelter og verdens længste opvarmede olierørledning i Østafrika.
Projektet har fået aktivister overalt i verden til at gå på gaden, fordi det ikke bare vil medføre massive klimaudledninger, men også tvinge 100.000 mennesker fra hus og hjem og ødelægge unik natur, der er levested for stærkt truede dyrearter. PFA står for næsten 63 procent af pensionssektorens investeringer i Total.
Læs også: Flere pensionskasser har ikke konkrete klimamål for ejendomsinvesteringer
Tim Whyte og Mellemfolkeligt Samvirke håber derfor, at rapporten vil ruste de mange danske pensionskunder til at tage aktiv stilling til deres pensionskasses klimaadfærd.
”Vi opfordrer alle pensionskunder til at skrive til deres pensionskasse og stille krav til, at den dropper fossile investeringer samt til at tage op med ledelsen på deres arbejdsplads, om de har valgt en tilstrækkelig grøn pensionskasse til de ansatte”, siger han.
- HCL