Analyse kortlægger de mest klimabelastende pensionskasser

I en ny kortlægning over pensionsselskabernes investeringer og kreditobligationer ligger Industriens Pension og Akademikerpension i toppen, når det kommer til højt CO2-aftryk. Selv mener pensionskasserne, at opgørelsen rammer skævt.

Både Akademikerpension og Industriens Pension er uenige i kortlægningens konklusioner. Arkivfoto..

29.08.2023

CSR.dk

Snakken om grønne investeringer i børsnoterede aktier og virksomhedsobligationer er fortsat højaktuelt, når man kigger på pensionskassernes klimaaktiviteter.

Og nu viser landets første kortlægning af selskabernes CO2-aftryk, hvor branchens aktører i øjeblikket ligger. 

Det skriver Finans.

Kortlægningen er udarbejdet af NGO’en Ansvarlig Fremtid, der har taget tal fra 12 ud af 14 danske pensionskasser. Det har indtil nu været svært at sammenligne pensionsselskabernes klimaregnskaber, og derfor har det Ansvarlig Fremtid indhentet justerede tal.

Læs også: Danske pensionskasser vil presse Amazon til bedre arbejdsforhold

Og ifølge undersøgelsen belaster Akademikerpension og Industriens Pension klimaet dobbelt så meget som pensionskasserne Pensam og PBU, som klarer sig bedst i opgørelsen.

Normalt ses Akademikerpension ellers som en grøn frontløber i branchen og blev sidste år som Danmarks mest bæredygtige selskab af WWF Verdensnaturfonden.

Ifølge Finans ligger forklaringen i, at pensionskasserne ofte bliver bedømt på baggrund af langsigtede målsætninger, vindmølleinvesteringer og salg af aktier i virksomheder med høj klimabelastning.

Datastøj og CO2-venlige aktier
Det er dog ikke alle, der er enige i kortlægningens konklusioner.

Anders Schelde, der er investeringsdirektør i Akademikerpension, mener blandt andet, at undersøgelsens data indeholder meget støj, hvilket ikke giver et retvisende billede af pensionskassens klimaindsats.

”Når man måler på denne måde, så er resultatet meget afhængigt af, hvilket pensionsprodukt man tilbyder, og det scope, som der findes data for. Det er ikke tilfældigt, at vi ligger højt. Vi straffes for at have et mindre risikofyldt pensionsprodukt med flere kreditobligationer, der helt automatisk har højere udledninger end aktier, men vi får ikke point for også at være tungt investeret i realkreditobligationer, der omvendt har meget lave udledninger,” siger han til Finans.

Investeringsdirektøren påpeger også, at Akademikerpension har halveret sin CO2-udledning siden 2019.

Læs også: Pensionskasser presser Rockwool

Hos Industriens Pension mener man ikke, at selskabets klimabelastende virksomhedsobligationer er ensbetydende med, at de har et højere CO2-aftryk end andre aktører i branchen.

Peter Lindegaard, investeringsdirektør, fortæller blandt andet, at Industriens Pension har flere unoterede aktier i sektorer, der har lav CO2-udledning, og da de ikke tælles med, mener han, at man ikke kan placere dem i toppen af Ansvarlig Fremtids opgørelse.

Derudover påpeger direktøren også, at Industriens Pension har valgt at beholde aktierne i virksomheder, der er meget klimabelastende. Men det er ifølge ham en bevidst strategi, fordi man gennem sin indflydelse som aktionær vil forsøge at presse dem i en klimavenlig retning.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V