Analyse kortlægger de mest klimabelastende pensionskasser

I en ny kortlægning over pensionsselskabernes investeringer og kreditobligationer ligger Industriens Pension og Akademikerpension i toppen, når det kommer til højt CO2-aftryk. Selv mener pensionskasserne, at opgørelsen rammer skævt.

Både Akademikerpension og Industriens Pension er uenige i kortlægningens konklusioner. Arkivfoto..

29.08.2023

CSR.dk

Snakken om grønne investeringer i børsnoterede aktier og virksomhedsobligationer er fortsat højaktuelt, når man kigger på pensionskassernes klimaaktiviteter.

Og nu viser landets første kortlægning af selskabernes CO2-aftryk, hvor branchens aktører i øjeblikket ligger. 

Det skriver Finans.

Kortlægningen er udarbejdet af NGO’en Ansvarlig Fremtid, der har taget tal fra 12 ud af 14 danske pensionskasser. Det har indtil nu været svært at sammenligne pensionsselskabernes klimaregnskaber, og derfor har det Ansvarlig Fremtid indhentet justerede tal.

Læs også: Danske pensionskasser vil presse Amazon til bedre arbejdsforhold

Og ifølge undersøgelsen belaster Akademikerpension og Industriens Pension klimaet dobbelt så meget som pensionskasserne Pensam og PBU, som klarer sig bedst i opgørelsen.

Normalt ses Akademikerpension ellers som en grøn frontløber i branchen og blev sidste år som Danmarks mest bæredygtige selskab af WWF Verdensnaturfonden.

Ifølge Finans ligger forklaringen i, at pensionskasserne ofte bliver bedømt på baggrund af langsigtede målsætninger, vindmølleinvesteringer og salg af aktier i virksomheder med høj klimabelastning.

Datastøj og CO2-venlige aktier
Det er dog ikke alle, der er enige i kortlægningens konklusioner.

Anders Schelde, der er investeringsdirektør i Akademikerpension, mener blandt andet, at undersøgelsens data indeholder meget støj, hvilket ikke giver et retvisende billede af pensionskassens klimaindsats.

”Når man måler på denne måde, så er resultatet meget afhængigt af, hvilket pensionsprodukt man tilbyder, og det scope, som der findes data for. Det er ikke tilfældigt, at vi ligger højt. Vi straffes for at have et mindre risikofyldt pensionsprodukt med flere kreditobligationer, der helt automatisk har højere udledninger end aktier, men vi får ikke point for også at være tungt investeret i realkreditobligationer, der omvendt har meget lave udledninger,” siger han til Finans.

Investeringsdirektøren påpeger også, at Akademikerpension har halveret sin CO2-udledning siden 2019.

Læs også: Pensionskasser presser Rockwool

Hos Industriens Pension mener man ikke, at selskabets klimabelastende virksomhedsobligationer er ensbetydende med, at de har et højere CO2-aftryk end andre aktører i branchen.

Peter Lindegaard, investeringsdirektør, fortæller blandt andet, at Industriens Pension har flere unoterede aktier i sektorer, der har lav CO2-udledning, og da de ikke tælles med, mener han, at man ikke kan placere dem i toppen af Ansvarlig Fremtids opgørelse.

Derudover påpeger direktøren også, at Industriens Pension har valgt at beholde aktierne i virksomheder, der er meget klimabelastende. Men det er ifølge ham en bevidst strategi, fordi man gennem sin indflydelse som aktionær vil forsøge at presse dem i en klimavenlig retning.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online