Analyse kortlægger de mest klimabelastende pensionskasser
I en ny kortlægning over pensionsselskabernes investeringer og kreditobligationer ligger Industriens Pension og Akademikerpension i toppen, når det kommer til højt CO2-aftryk. Selv mener pensionskasserne, at opgørelsen rammer skævt.
Snakken om grønne investeringer i børsnoterede aktier og virksomhedsobligationer er fortsat højaktuelt, når man kigger på pensionskassernes klimaaktiviteter.
Og nu viser landets første kortlægning af selskabernes CO2-aftryk, hvor branchens aktører i øjeblikket ligger.
Det skriver Finans.
Kortlægningen er udarbejdet af NGO’en Ansvarlig Fremtid, der har taget tal fra 12 ud af 14 danske pensionskasser. Det har indtil nu været svært at sammenligne pensionsselskabernes klimaregnskaber, og derfor har det Ansvarlig Fremtid indhentet justerede tal.
Læs også: Danske pensionskasser vil presse Amazon til bedre arbejdsforhold
Og ifølge undersøgelsen belaster Akademikerpension og Industriens Pension klimaet dobbelt så meget som pensionskasserne Pensam og PBU, som klarer sig bedst i opgørelsen.
Normalt ses Akademikerpension ellers som en grøn frontløber i branchen og blev sidste år som Danmarks mest bæredygtige selskab af WWF Verdensnaturfonden.
Ifølge Finans ligger forklaringen i, at pensionskasserne ofte bliver bedømt på baggrund af langsigtede målsætninger, vindmølleinvesteringer og salg af aktier i virksomheder med høj klimabelastning.
Datastøj og CO2-venlige aktier
Det er dog ikke alle, der er enige i kortlægningens konklusioner.
Anders Schelde, der er investeringsdirektør i Akademikerpension, mener blandt andet, at undersøgelsens data indeholder meget støj, hvilket ikke giver et retvisende billede af pensionskassens klimaindsats.
”Når man måler på denne måde, så er resultatet meget afhængigt af, hvilket pensionsprodukt man tilbyder, og det scope, som der findes data for. Det er ikke tilfældigt, at vi ligger højt. Vi straffes for at have et mindre risikofyldt pensionsprodukt med flere kreditobligationer, der helt automatisk har højere udledninger end aktier, men vi får ikke point for også at være tungt investeret i realkreditobligationer, der omvendt har meget lave udledninger,” siger han til Finans.
Investeringsdirektøren påpeger også, at Akademikerpension har halveret sin CO2-udledning siden 2019.
Læs også: Pensionskasser presser Rockwool
Hos Industriens Pension mener man ikke, at selskabets klimabelastende virksomhedsobligationer er ensbetydende med, at de har et højere CO2-aftryk end andre aktører i branchen.
Peter Lindegaard, investeringsdirektør, fortæller blandt andet, at Industriens Pension har flere unoterede aktier i sektorer, der har lav CO2-udledning, og da de ikke tælles med, mener han, at man ikke kan placere dem i toppen af Ansvarlig Fremtids opgørelse.
Derudover påpeger direktøren også, at Industriens Pension har valgt at beholde aktierne i virksomheder, der er meget klimabelastende. Men det er ifølge ham en bevidst strategi, fordi man gennem sin indflydelse som aktionær vil forsøge at presse dem i en klimavenlig retning.
- HCL