06.03.2023 | Klima, miljø og energi
Pensionskasser presser Rockwool
Flere af Rockwools danske investorer retter nu omfattende kritik af koncernen efter afsløringen af selskabets aktiviteter i Rusland.
Rocwool skriver i et svar til Erhvervsstyrelsen har koncernen har overholdt de sanktionspakker, der blev indført i krigens indledende faser. Arkivfoto.
Fire store pensionskasser – PFA, PensionDanmark, Industriens Pension og Danica Pension – der samlet repræsenterer 3,5 millioner danskere, rasler nu med sablen, efter at Danwatch og Ekstra Bladet har afsløringer af, at Rockwool fra 2015 til 2020 har solgt flere produkter, som er blevet brugt i den russiske flåde, og at koncernen har lydisoleret det russiske forsvarsministeriums hovedkvarter i Moskva.
Det skriver Licitationen.
PensionDanmark, der har 50 millioner kroner investeret i Rockwool, er blandt andet meget kritisk over koncernens handlinger, men afventer en undersøgelse af Erhvervsstyrelsen, som netop nu ser ind i, om Rockwool har begået sanktionsbrud.
Læs også: Ud med gassen: Bank tilbyder lavrentelån til energiforbedringer
”Vi ser med stor alvor på den seneste udvikling samt de beskrevne forhold, som nu undersøges af Erhvervsstyrelsen. Eventuelle sanktionsbrud kan ikke legitimeres, og vi vil derfor også følge op på Erhvervsstyrelsens konklusioner, når disse foreligger,” siger Jan Kæraa Rasmussen, chef for ESG og bæredygtighed, til Danwatch.
Hos Danica Pension oplyser man til Danwatch, at man selv vil tage en dialog med Rockwool, mens pressechef hos Industriens Pension, Laurits Harmer Lassen, fortæller at allerede har været i kontakt med koncernen om deres aktiviteter i Rusland.
”Vi vil nu – via vores eksterne forvalter, som vi har aktierne igennem – følge op med en række spørgsmål om sagen på baggrund af de oplysninger, der er kommet frem den seneste tid. Samtidig afventer vi naturligvis udfaldet af Erhvervsstyrelsens undersøgelse af Rockwool. Det er klart, at det er en betingelse, at de virksomheder, som vi har investeret i, overholder gældende EU-sanktioner,” siger han til Danwatch.
Mandag har Rockwool formelt svaret på nyheden om, at Erhvervsstyrelsen har indledt en undersøgelse ind i koncernens aktiviteter.
"Indledningsvis er det vigtigt for os at slå fast, at Rockwool har overholdt, og naturligvis fortsat vil overholde, enhver russisk relateret sanktion; både post-2014 annekteringen af Krim-halvøen og post-2022 invasionen i Ukraine," lyder det blandt andet fra koncernen.
Læs også: ROCKWOOL udvider genbrugsordning, men efterspørgslen halter efter
Derudover understreger Rockwool selv, at stenuldprodukter ikke var blandt produkterne på EU's sanktionsliste, der forbød import og eksport mellem Europa og Rusland.
"Samtidig skal det fremhæves, at EU – efter Ruslands ulovlige invasion af Ukraine i 2022 – vedtog en række sanktioner, der forbyder import og eksport af adskillige produkter mellem EU og Rusland. Siden den femte sanktionspakke, vedtaget 9 april, kan stenuldsprodukter ikke eksporteres til Rusland. Som anført ovenfor overholder Rockwool enhver gældende sanktion, og har naturligvis indstillet eksport af stenuldsprodukter til Rusland," skriver koncernen i svaret.
- HCL
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.