06.03.2023 | Klima, miljø og energi
Pensionskasser presser Rockwool
Flere af Rockwools danske investorer retter nu omfattende kritik af koncernen efter afsløringen af selskabets aktiviteter i Rusland.
Rocwool skriver i et svar til Erhvervsstyrelsen har koncernen har overholdt de sanktionspakker, der blev indført i krigens indledende faser. Arkivfoto.
Fire store pensionskasser – PFA, PensionDanmark, Industriens Pension og Danica Pension – der samlet repræsenterer 3,5 millioner danskere, rasler nu med sablen, efter at Danwatch og Ekstra Bladet har afsløringer af, at Rockwool fra 2015 til 2020 har solgt flere produkter, som er blevet brugt i den russiske flåde, og at koncernen har lydisoleret det russiske forsvarsministeriums hovedkvarter i Moskva.
Det skriver Licitationen.
PensionDanmark, der har 50 millioner kroner investeret i Rockwool, er blandt andet meget kritisk over koncernens handlinger, men afventer en undersøgelse af Erhvervsstyrelsen, som netop nu ser ind i, om Rockwool har begået sanktionsbrud.
Læs også: Ud med gassen: Bank tilbyder lavrentelån til energiforbedringer
”Vi ser med stor alvor på den seneste udvikling samt de beskrevne forhold, som nu undersøges af Erhvervsstyrelsen. Eventuelle sanktionsbrud kan ikke legitimeres, og vi vil derfor også følge op på Erhvervsstyrelsens konklusioner, når disse foreligger,” siger Jan Kæraa Rasmussen, chef for ESG og bæredygtighed, til Danwatch.
Hos Danica Pension oplyser man til Danwatch, at man selv vil tage en dialog med Rockwool, mens pressechef hos Industriens Pension, Laurits Harmer Lassen, fortæller at allerede har været i kontakt med koncernen om deres aktiviteter i Rusland.
”Vi vil nu – via vores eksterne forvalter, som vi har aktierne igennem – følge op med en række spørgsmål om sagen på baggrund af de oplysninger, der er kommet frem den seneste tid. Samtidig afventer vi naturligvis udfaldet af Erhvervsstyrelsens undersøgelse af Rockwool. Det er klart, at det er en betingelse, at de virksomheder, som vi har investeret i, overholder gældende EU-sanktioner,” siger han til Danwatch.
Mandag har Rockwool formelt svaret på nyheden om, at Erhvervsstyrelsen har indledt en undersøgelse ind i koncernens aktiviteter.
"Indledningsvis er det vigtigt for os at slå fast, at Rockwool har overholdt, og naturligvis fortsat vil overholde, enhver russisk relateret sanktion; både post-2014 annekteringen af Krim-halvøen og post-2022 invasionen i Ukraine," lyder det blandt andet fra koncernen.
Læs også: ROCKWOOL udvider genbrugsordning, men efterspørgslen halter efter
Derudover understreger Rockwool selv, at stenuldprodukter ikke var blandt produkterne på EU's sanktionsliste, der forbød import og eksport mellem Europa og Rusland.
"Samtidig skal det fremhæves, at EU – efter Ruslands ulovlige invasion af Ukraine i 2022 – vedtog en række sanktioner, der forbyder import og eksport af adskillige produkter mellem EU og Rusland. Siden den femte sanktionspakke, vedtaget 9 april, kan stenuldsprodukter ikke eksporteres til Rusland. Som anført ovenfor overholder Rockwool enhver gældende sanktion, og har naturligvis indstillet eksport af stenuldsprodukter til Rusland," skriver koncernen i svaret.
- HCL
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.