06.03.2023  |  Klima, miljø og energi

Pensionskasser presser Rockwool

Flere af Rockwools danske investorer retter nu omfattende kritik af koncernen efter afsløringen af selskabets aktiviteter i Rusland.

Fire store pensionskasser – PFA, PensionDanmark, Industriens Pension og Danica Pension – der samlet repræsenterer 3,5 millioner danskere, rasler nu med sablen, efter at Danwatch og Ekstra Bladet har afsløringer af, at Rockwool fra 2015 til 2020 har solgt flere produkter, som er blevet brugt i den russiske flåde, og at koncernen har lydisoleret det russiske forsvarsministeriums hovedkvarter i Moskva.

Det skriver Licitationen.

PensionDanmark, der har 50 millioner kroner investeret i Rockwool, er blandt andet meget kritisk over koncernens handlinger, men afventer en undersøgelse af Erhvervsstyrelsen, som netop nu ser ind i, om Rockwool har begået sanktionsbrud.

Læs også: Ud med gassen: Bank tilbyder lavrentelån til energiforbedringer

”Vi ser med stor alvor på den seneste udvikling samt de beskrevne forhold, som nu undersøges af Erhvervsstyrelsen. Eventuelle sanktionsbrud kan ikke legitimeres, og vi vil derfor også følge op på Erhvervsstyrelsens konklusioner, når disse foreligger,” siger Jan Kæraa Rasmussen, chef for ESG og bæredygtighed, til Danwatch.

Hos Danica Pension oplyser man til Danwatch, at man selv vil tage en dialog med Rockwool, mens pressechef hos Industriens Pension, Laurits Harmer Lassen, fortæller at allerede har været i kontakt med koncernen om deres aktiviteter i Rusland.

”Vi vil nu – via vores eksterne forvalter, som vi har aktierne igennem – følge op med en række spørgsmål om sagen på baggrund af de oplysninger, der er kommet frem den seneste tid. Samtidig afventer vi naturligvis udfaldet af Erhvervsstyrelsens undersøgelse af Rockwool. Det er klart, at det er en betingelse, at de virksomheder, som vi har investeret i, overholder gældende EU-sanktioner,” siger han til Danwatch.

Mandag har Rockwool formelt svaret på nyheden om, at Erhvervsstyrelsen har indledt en undersøgelse ind i koncernens aktiviteter.

"Indledningsvis er det vigtigt for os at slå fast, at Rockwool har overholdt, og naturligvis fortsat vil overholde, enhver russisk relateret sanktion; både post-2014 annekteringen af Krim-halvøen og post-2022 invasionen i Ukraine," lyder det blandt andet fra koncernen.

Læs også: ROCKWOOL udvider genbrugsordning, men efterspørgslen halter efter

Derudover understreger Rockwool selv, at stenuldprodukter ikke var blandt produkterne på EU's sanktionsliste, der forbød import og eksport mellem Europa og Rusland. 

"Samtidig skal det fremhæves, at EU – efter Ruslands ulovlige invasion af Ukraine i 2022 – vedtog en række sanktioner, der forbyder import og eksport af adskillige produkter mellem EU og Rusland. Siden den femte sanktionspakke, vedtaget 9 april, kan stenuldsprodukter ikke eksporteres til Rusland. Som anført ovenfor overholder Rockwool enhver gældende sanktion, og har naturligvis indstillet eksport af stenuldsprodukter til Rusland," skriver koncernen i svaret.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere