ROCKWOOL udvider genbrugsordning, men efterspørgslen halter efter
ROCKWOOL kommer med en åben opfordring til byggebranchen om at aflevere brugt eller overskydende stenuldsisolering. For kapaciteten til at genbruge det, har den danske isolationsproducent netop øget.
Byggeriet i Danmark genererer store mængder affald – faktisk står byggebranchen for 40 procent af al affald i Danmark. Affaldet stammer både fra overskydende materialer i arbejdsprocesserne og i form af gammelt materiale, der bliver fjernet under nedrivninger og renoveringer.
Derfor er der store miljømæssige og samfundsmæssige gevinster ved at øge den cirkulære genanvendelse af byggematerialer.
ROCKWOOL har i en årrække arbejdet for at øge mængden af stenuld, der kommer retur til fabrikkerne, ved at etablere returordningen Rockcycle, hvor virksomheden gør det så nemt som muligt for entreprenører, håndværkere og andre fagfolk at returnere ny, overskydende stenuld (i fagsprog kaldet fraskær) og gammel stenuld fra renoveringer og nedrivninger.
Og det er unikt og et vigtigt spring fremad for branchen, forklarer Christian Kofod, der er bæredygtighedschef hos ROCKWOOL i Norden:
”Vi har i over et årti arbejdet på denne returordning, som sikrer, at alt den stenuld, der kommer retur til vores fabrikker, bliver til nyt isoleringsmateriale i et lukket system. Det betyder, at processen fra indsamling af restmateriale til produktion af ny stenuld reelt er cirkulær, da alt returneret restmateriale bliver brugt direkte til at producere ny stenuld.”
Læs også: Opråb fra byggebranchen: Lad pris glide i baggrunden, så vi kan finde de bæredygtige løsninger
Dog mener han ikke, at aktører i byggebranchen i høj nok grad udnytter potentialet for ansvarlig genanvendelse.
”Desværre oplever vi ikke, at branchen endnu til fulde benytter sig af ordningen. I 2021 tog vi 12.000 tons stenuld retur, men vores kapacitet er markant større end det, vi behandler i dag. I løbet af få år forventer vi at kunne tage mere end tre gange så meget retur. Så vores budskab til byggebranchen er: udnyt nu denne mulighed!”
Stiller kunderne stærkere
Rockcycle kan også være en medvirkende faktor til at give ROCKWOOLs kunder en konkurrencefordel i kampen om at vinde nye opgaver og udbud.
I ordningen ligger en tilbagetagelsesgaranti, der dels reducerer mængden af affald sendt til deponi under opførelsen, dels sikrer, at materialet lever op til byggeriets krav om genbrug efter endt levetid ved en fremtidig nedtagning af byggeriet.
Læs også: Tekstilgenanvendelse er et guldæg, der venter på at blive klækket
Dermed kan Rockcycle-ordningen være medvirkende til, at bygherrer opnår DGNB, BREEAM eller LEED-certificering.
Men det handler ikke kun om point:
”Byggebranchen kommer ikke udenom, at vi har en stor rolle at spille i den cirkulære økonomi. Rockcycle er en vigtig brik i ROCKWOOLs bidrag hertil,” slutter Christian Kofod.
- KCP