ROCKWOOL udvider genbrugsordning, men efterspørgslen halter efter

ROCKWOOL kommer med en åben opfordring til byggebranchen om at aflevere brugt eller overskydende stenuldsisolering. For kapaciteten til at genbruge det, har den danske isolationsproducent netop øget.

I løbet af få år forventer ROCKWOOL at kunne tage mere end tre gange så meget stenuld retur, som man gjorde i 2021. PR-foto: ROCKWOOL.

06.12.2022

CSR.dk

Byggeriet i Danmark genererer store mængder affald – faktisk står byggebranchen for 40 procent af al affald i Danmark. Affaldet stammer både fra overskydende materialer i arbejdsprocesserne og i form af gammelt materiale, der bliver fjernet under nedrivninger og renoveringer.

Derfor er der store miljømæssige og samfundsmæssige gevinster ved at øge den cirkulære genanvendelse af byggematerialer.

ROCKWOOL har i en årrække arbejdet for at øge mængden af stenuld, der kommer retur til fabrikkerne, ved at etablere returordningen Rockcycle, hvor virksomheden gør det så nemt som muligt for entreprenører, håndværkere og andre fagfolk at returnere ny, overskydende stenuld (i fagsprog kaldet fraskær) og gammel stenuld fra renoveringer og nedrivninger.

Og det er unikt og et vigtigt spring fremad for branchen, forklarer Christian Kofod, der er bæredygtighedschef hos ROCKWOOL i Norden:

”Vi har i over et årti arbejdet på denne returordning, som sikrer, at alt den stenuld, der kommer retur til vores fabrikker, bliver til nyt isoleringsmateriale i et lukket system. Det betyder, at processen fra indsamling af restmateriale til produktion af ny stenuld reelt er cirkulær, da alt returneret restmateriale bliver brugt direkte til at producere ny stenuld.”

Læs også: Opråb fra byggebranchen: Lad pris glide i baggrunden, så vi kan finde de bæredygtige løsninger

Dog mener han ikke, at aktører i byggebranchen i høj nok grad udnytter potentialet for ansvarlig genanvendelse.

”Desværre oplever vi ikke, at branchen endnu til fulde benytter sig af ordningen. I 2021 tog vi 12.000 tons stenuld retur, men vores kapacitet er markant større end det, vi behandler i dag. I løbet af få år forventer vi at kunne tage mere end tre gange så meget retur. Så vores budskab til byggebranchen er: udnyt nu denne mulighed!”

Stiller kunderne stærkere

Rockcycle kan også være en medvirkende faktor til at give ROCKWOOLs kunder en konkurrencefordel i kampen om at vinde nye opgaver og udbud.

I ordningen ligger en tilbagetagelsesgaranti, der dels reducerer mængden af affald sendt til deponi under opførelsen, dels sikrer, at materialet lever op til byggeriets krav om genbrug efter endt levetid ved en fremtidig nedtagning af byggeriet.

Læs også: Tekstilgenanvendelse er et guldæg, der venter på at blive klækket

Dermed kan Rockcycle-ordningen være medvirkende til, at bygherrer opnår DGNB, BREEAM eller LEED-certificering.

Men det handler ikke kun om point:

”Byggebranchen kommer ikke udenom, at vi har en stor rolle at spille i den cirkulære økonomi. Rockcycle er en vigtig brik i ROCKWOOLs bidrag hertil,” slutter Christian Kofod.

- KCP

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024CSR.dk

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

04.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads udvider sit bæredygtighedstilbud med REACT

01.11.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka ReFood åbner fabrik på Sjælland

08.10.2024CSR.dk

ESG i værdikæden er også biodiversitet

16.09.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Kald din leverandør for partner

10.09.2024CSR.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia