Tekstilgenanvendelse er et guldæg, der venter på at blive klækket

Øger man investeringerne i genanvendelse af tekstiler, har det potentiale til at spare fire millioner tons CO2-udledninger såvel som skabe 15.000 jobs i Europa. Det vurderer en ny analyse foretaget af McKinsey.

Mindre end en procent af europæisk tekstilaffald bliver genanvendt. Foto: Tamar Dundua/123RF.

04.10.2022

CSR.dk

Teknologier, som kan genanvende tekstiler, er kommet langt det seneste årti. Det kan for eksempel være kemisk genanvendelse af polyester eller mekanisk genanvendelse af bomuld. Nogle af dem er godt på vej til at nå kommerciel skala, mens andre teknologier stadig har et stykke endnu.

På trods af den teknologiske udvikling, halter den reelle genanvendelse af europæernes tekstiler bagud. Mindre end 1 procent af tekstilaffaldet, som årligt udgør gennemsnitligt 15 kilo per europæer, bliver genanvendt. Det er langt under niveau baseret på en ny undersøgelse, McKinsey har foretaget på området. Europa kan genanvende 18 til 26 procent af tekstilaffald i 2030, hvis markedet opnår tilstrækkelige investeringer.

”I Danmark ender 40.000 tons af tekstiler fra husholdningen årligt til forbrænding og meget få tons genanvendes reelt set. Derfor er der et stort potentiale fra genanvendelse af tekstiler til nyt tøj både for at gøre branchen mere bæredygtig og cirkulær, men også en mulighed for at skabe værdi af de store mængder tekstilaffald, der findes,” forklarer Thomas Rüdiger Smith, partner på McKinseys kontor i København, i en pressemeddelelse.

Forbi de første flaskehalse

Alt i alt vurderer McKinsey, at investeringer på omkring 50 milliarder kroner vil muliggøre den grønne udvikling i modebranchen. Det vil samtidig kræve, at graden af indsamling af gammelt tøj og tekstiler øges fra godt 33 til mellem 50 og 80 procent.

Hvis det lykkes, vil det reducere CO2-udledninger fra tekstilproduktion med fire millioner tons, ligesom det vil kunne skabe 15.000 jobs på tværs af Europa. For udover teknologi til selve genanvendelsen vil det også kræve flere hænder og flere robotter til at sortere tøjet, hvis genanvendelse i stor skala skal finde sted.

Læs også: Teknologierne til at genanvende tekstiler findes, men skalering er vanskelig

“Flaskehalsen er, at der kommer til at mangle sorteringskapacitet i hele Europa,” siger Rikke Bech, der er stifter og forretningsudvikler i Danmarks første automatiserede sorteringsanlæg, New Retex, til Børsen.

Fabrikken er nu i gang med at opskalere fabrikken, så kapaciteten stiger fra mellem 520 og 780 ton til 30.000 ton tekstil om året, da ny lovgivning fra Folketinget og EU fremover vil kræve af både virksomheder og private, at de også affaldssorterer efter tekstil.

Ifølge den uafhængige tænketank Tekstilrevolutionen vil EU-direktivet betyde, at der i begyndelsen vil blive brændt flere tekstilrester netop på grund af kapacitetsmangel, men også teknologiusikkerheder.

“Vi er nødt til at have store bunker af tekstiler i samme fibermiks for at finde frem til de rette genanvendelsesteknologier. Så selvom det virker omsonst, er det til det fælles bedste,” siger Esben Licht, som er direktør i Tekstilrevolutionen.

Blandede fibre

For at tøj kan genanvendes kræver det også, at dets forskellige dele adskilles. På New Retex sorterer man efter materiale og farve, og når lynlåse, knapper, reflekser osv. er taget fra, skilles tekstilerne ad mekanisk, kemisk eller termisk for at blive til nye fibre.

Det er denne fiber-til-fiber genanvendelse, der vil være mest optimal. Mange produkter bestående af blandede fibre udgør et problem for såkaldt fiber-til-fiber genanvendelse, fordi de forskellige fibre vil være svære at adskillige og genanvendelse som rent tekstil.

Læs også: Kemikalie-indhold i brugte tekstiler kan hæmme genanvendelse

Så svært at der faktisk endnu ikke er en løsning på problemet, som eksempelvis også har været en hæmsko i plastgenanvendelse.

Dog vurderer McKinsey, at hvis 50 procent af tekstilaffald indsamles og 18 procent fiber-til-fiber genanvendes, så vil yderligere procent kunne genanvendes på til andet end nye fibre, men de resterende 25 procent ville kunne genbruges.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens versen #4

11.02.2025CSR.dk

3 ud af 4 globale kunder vil ikke betale ekstra for bæredygtig levering

11.02.2025Schneider Electric

Sponseret

Nye muligheder for avanceret beskyttelse – men mulighederne forpligter

10.02.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Forbud mod produkter fremstillet ved tvangsarbejde er trådt i kraft

06.02.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Fra mine til gadget: Konfliktmineralernes skjulte pris

03.02.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

”Presset” til genanvendelse … et cirkulært samarbejde

30.01.2025Schneider Electric

Sponseret

Verdens mest bæredygtige virksomhed ser unge faglærte som nøglen til grøn omstilling

30.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Fra mine til gadget: Din smartphone er en skattekiste

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart