Tekstilgenanvendelse er et guldæg, der venter på at blive klækket

Øger man investeringerne i genanvendelse af tekstiler, har det potentiale til at spare fire millioner tons CO2-udledninger såvel som skabe 15.000 jobs i Europa. Det vurderer en ny analyse foretaget af McKinsey.

Mindre end en procent af europæisk tekstilaffald bliver genanvendt. Foto: Tamar Dundua/123RF.

04.10.2022

CSR.dk

Teknologier, som kan genanvende tekstiler, er kommet langt det seneste årti. Det kan for eksempel være kemisk genanvendelse af polyester eller mekanisk genanvendelse af bomuld. Nogle af dem er godt på vej til at nå kommerciel skala, mens andre teknologier stadig har et stykke endnu.

På trods af den teknologiske udvikling, halter den reelle genanvendelse af europæernes tekstiler bagud. Mindre end 1 procent af tekstilaffaldet, som årligt udgør gennemsnitligt 15 kilo per europæer, bliver genanvendt. Det er langt under niveau baseret på en ny undersøgelse, McKinsey har foretaget på området. Europa kan genanvende 18 til 26 procent af tekstilaffald i 2030, hvis markedet opnår tilstrækkelige investeringer.

”I Danmark ender 40.000 tons af tekstiler fra husholdningen årligt til forbrænding og meget få tons genanvendes reelt set. Derfor er der et stort potentiale fra genanvendelse af tekstiler til nyt tøj både for at gøre branchen mere bæredygtig og cirkulær, men også en mulighed for at skabe værdi af de store mængder tekstilaffald, der findes,” forklarer Thomas Rüdiger Smith, partner på McKinseys kontor i København, i en pressemeddelelse.

Forbi de første flaskehalse

Alt i alt vurderer McKinsey, at investeringer på omkring 50 milliarder kroner vil muliggøre den grønne udvikling i modebranchen. Det vil samtidig kræve, at graden af indsamling af gammelt tøj og tekstiler øges fra godt 33 til mellem 50 og 80 procent.

Hvis det lykkes, vil det reducere CO2-udledninger fra tekstilproduktion med fire millioner tons, ligesom det vil kunne skabe 15.000 jobs på tværs af Europa. For udover teknologi til selve genanvendelsen vil det også kræve flere hænder og flere robotter til at sortere tøjet, hvis genanvendelse i stor skala skal finde sted.

Læs også: Teknologierne til at genanvende tekstiler findes, men skalering er vanskelig

“Flaskehalsen er, at der kommer til at mangle sorteringskapacitet i hele Europa,” siger Rikke Bech, der er stifter og forretningsudvikler i Danmarks første automatiserede sorteringsanlæg, New Retex, til Børsen.

Fabrikken er nu i gang med at opskalere fabrikken, så kapaciteten stiger fra mellem 520 og 780 ton til 30.000 ton tekstil om året, da ny lovgivning fra Folketinget og EU fremover vil kræve af både virksomheder og private, at de også affaldssorterer efter tekstil.

Ifølge den uafhængige tænketank Tekstilrevolutionen vil EU-direktivet betyde, at der i begyndelsen vil blive brændt flere tekstilrester netop på grund af kapacitetsmangel, men også teknologiusikkerheder.

“Vi er nødt til at have store bunker af tekstiler i samme fibermiks for at finde frem til de rette genanvendelsesteknologier. Så selvom det virker omsonst, er det til det fælles bedste,” siger Esben Licht, som er direktør i Tekstilrevolutionen.

Blandede fibre

For at tøj kan genanvendes kræver det også, at dets forskellige dele adskilles. På New Retex sorterer man efter materiale og farve, og når lynlåse, knapper, reflekser osv. er taget fra, skilles tekstilerne ad mekanisk, kemisk eller termisk for at blive til nye fibre.

Det er denne fiber-til-fiber genanvendelse, der vil være mest optimal. Mange produkter bestående af blandede fibre udgør et problem for såkaldt fiber-til-fiber genanvendelse, fordi de forskellige fibre vil være svære at adskillige og genanvendelse som rent tekstil.

Læs også: Kemikalie-indhold i brugte tekstiler kan hæmme genanvendelse

Så svært at der faktisk endnu ikke er en løsning på problemet, som eksempelvis også har været en hæmsko i plastgenanvendelse.

Dog vurderer McKinsey, at hvis 50 procent af tekstilaffald indsamles og 18 procent fiber-til-fiber genanvendes, så vil yderligere procent kunne genanvendes på til andet end nye fibre, men de resterende 25 procent ville kunne genbruges.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

17.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro modtager Årets Medlem-pris fra REFOOD-mærket

17.06.2024CSR.dk

Bæredygtighed er den nye trend i danske B2B-indkøb

13.06.2024BESTSELLER

Sponseret

Med stort brancheinitiativ vil BESTSELLER fremme grønne landvindinger gennem finansiel hjælp

05.06.2024Meyers A/S

Sponseret

Nyt fra bælgfronten: Meyers lancerer økologisk burgerbolle med bønner

04.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets medlem af REFOOD mærket 2024

03.06.2024Forenede Service

Sponseret

Kantinevirksomhed omlægger til 100% økologisk dansk mel og korn i nyt strategisk samarbejde

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)