Teknologierne til at genanvende tekstiler findes, men skalering er vanskelig

Scaling Circularity er navnet på en ny rapport, som belyser, hvad det kræver at skalere genanvendelse af tekstiler.

25.11.2021

CSR.dk

I kølvandet på COP26 har Global Fashion Agenda (GFA) offentliggjort Scaling Circularity - en ny rapport, der kortlægger de muligheder og investeringer, der kræves for at skalere genanvendelse af tekstiler. 

Rapporten, der er skrevet sammen med GFAs strategiske videnspartner, McKinsey & Company, konkluderer blandt andet, at modeindustrien kan blive 80 procent cirkulær i 2030, hvis investeringer i eksisterende genbrugsteknologier og infrastrukturer, øges.

McKinsey & GFA forskning viser, at hvis modeindustrien fortsætter sin nuværende kurs vil den i 2030 udlede 2,1 milliarder ton CO2. Det er det dobbelte af, hvad der kræves for at nå Parisaftalens mål.

Læs også: Zalando investerer i Infinited Fiber Company: Nu skal langt flere tekstiler genanvendes med ny teknologi

McKinsey & GFA estimerer at omkring 25 procent af disse udledninger kan reduceres ved hjælp af cirkulære forretningsmodeller som f.eks. tekstilgenanvendelse.

Selvom tekstilgenanvendelse kun er en del af det fulde cirkularitetsbillede, udgør det et altafgørende skridt på vejen imod en grønnere modeindustri. Vi har nået et vendepunkt i systemet, hvor genbrugsteknologier eksisterer og er klar til at blive skaleret kommercielt.

Alle større genbrugsteknologier har da også vist sig at give bedre miljømæssige resultater på tværs af drivhusgasudledninger, vandudtømning og arealanvendelse. I rapporten findes en fin grafik, der illustrerer dette. Alle eksisterende teknologier har ligeledes potentialet til at udvikle materialer, der er billigere end tilsvarende jomfruelige materialer, hvis de skaleres.

Læs også: Kemikalie-indhold i brugte tekstiler kan hæmme genanvendelse

Men netop skaleringen er en udfordring. Skalering kræver efterspørgsel, men efterspørgslen kan ikke opstå uden skalering (da det vil sænke omkostningsniveauet). Skalering kræver investorer, men for at det skal være attraktivt at investere i genanvendelsesteknologier kræver det tillid til udbuddet af råmateriale og efterspørgsel efter det genanvendte tekstil, der kommer ud i den anden ende.  Det kræver desuden systemer for indsamling og sortering af det tøj, der skal genanvendes.

"Denne forskning beviser, at de nødvendige genbrugsteknologier findes, leverer enorme forbedringer i miljøpåvirkningen, og at økonomien fungerer i stor skala. Udfordringen er at skabe betingelser for skalering. Med tilstrækkelige investeringer, understøttende politikker og ved at muliggøre præ-konkurrencemæssige samarbejder, er jeg optimistisk omkring, at vi kan skabe et rentabelt cirkulært system og accelerere modens rejse til netto nul”, siger Federica Marchionni, CEO, Global Fashion Agenda.

Rapporten fremhæver tre områder, der er altafgørende for fremtidens tekstilgenanvendelse: standardiseret forbrugermærkning, infrastruktur til indsamling og sortering samt fælles logistik.

Rapporten kan downloades her

- MTN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online