Teknologierne til at genanvende tekstiler findes, men skalering er vanskelig

Scaling Circularity er navnet på en ny rapport, som belyser, hvad det kræver at skalere genanvendelse af tekstiler.

25.11.2021

CSR.dk

I kølvandet på COP26 har Global Fashion Agenda (GFA) offentliggjort Scaling Circularity - en ny rapport, der kortlægger de muligheder og investeringer, der kræves for at skalere genanvendelse af tekstiler. 

Rapporten, der er skrevet sammen med GFAs strategiske videnspartner, McKinsey & Company, konkluderer blandt andet, at modeindustrien kan blive 80 procent cirkulær i 2030, hvis investeringer i eksisterende genbrugsteknologier og infrastrukturer, øges.

McKinsey & GFA forskning viser, at hvis modeindustrien fortsætter sin nuværende kurs vil den i 2030 udlede 2,1 milliarder ton CO2. Det er det dobbelte af, hvad der kræves for at nå Parisaftalens mål.

Læs også: Zalando investerer i Infinited Fiber Company: Nu skal langt flere tekstiler genanvendes med ny teknologi

McKinsey & GFA estimerer at omkring 25 procent af disse udledninger kan reduceres ved hjælp af cirkulære forretningsmodeller som f.eks. tekstilgenanvendelse.

Selvom tekstilgenanvendelse kun er en del af det fulde cirkularitetsbillede, udgør det et altafgørende skridt på vejen imod en grønnere modeindustri. Vi har nået et vendepunkt i systemet, hvor genbrugsteknologier eksisterer og er klar til at blive skaleret kommercielt.

Alle større genbrugsteknologier har da også vist sig at give bedre miljømæssige resultater på tværs af drivhusgasudledninger, vandudtømning og arealanvendelse. I rapporten findes en fin grafik, der illustrerer dette. Alle eksisterende teknologier har ligeledes potentialet til at udvikle materialer, der er billigere end tilsvarende jomfruelige materialer, hvis de skaleres.

Læs også: Kemikalie-indhold i brugte tekstiler kan hæmme genanvendelse

Men netop skaleringen er en udfordring. Skalering kræver efterspørgsel, men efterspørgslen kan ikke opstå uden skalering (da det vil sænke omkostningsniveauet). Skalering kræver investorer, men for at det skal være attraktivt at investere i genanvendelsesteknologier kræver det tillid til udbuddet af råmateriale og efterspørgsel efter det genanvendte tekstil, der kommer ud i den anden ende.  Det kræver desuden systemer for indsamling og sortering af det tøj, der skal genanvendes.

"Denne forskning beviser, at de nødvendige genbrugsteknologier findes, leverer enorme forbedringer i miljøpåvirkningen, og at økonomien fungerer i stor skala. Udfordringen er at skabe betingelser for skalering. Med tilstrækkelige investeringer, understøttende politikker og ved at muliggøre præ-konkurrencemæssige samarbejder, er jeg optimistisk omkring, at vi kan skabe et rentabelt cirkulært system og accelerere modens rejse til netto nul”, siger Federica Marchionni, CEO, Global Fashion Agenda.

Rapporten fremhæver tre områder, der er altafgørende for fremtidens tekstilgenanvendelse: standardiseret forbrugermærkning, infrastruktur til indsamling og sortering samt fælles logistik.

Rapporten kan downloades her

- MTN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle