Teknologierne til at genanvende tekstiler findes, men skalering er vanskelig
Scaling Circularity er navnet på en ny rapport, som belyser, hvad det kræver at skalere genanvendelse af tekstiler.
I kølvandet på COP26 har Global Fashion Agenda (GFA) offentliggjort Scaling Circularity - en ny rapport, der kortlægger de muligheder og investeringer, der kræves for at skalere genanvendelse af tekstiler.
Rapporten, der er skrevet sammen med GFAs strategiske videnspartner, McKinsey & Company, konkluderer blandt andet, at modeindustrien kan blive 80 procent cirkulær i 2030, hvis investeringer i eksisterende genbrugsteknologier og infrastrukturer, øges.
McKinsey & GFA forskning viser, at hvis modeindustrien fortsætter sin nuværende kurs vil den i 2030 udlede 2,1 milliarder ton CO2. Det er det dobbelte af, hvad der kræves for at nå Parisaftalens mål.
McKinsey & GFA estimerer at omkring 25 procent af disse udledninger kan reduceres ved hjælp af cirkulære forretningsmodeller som f.eks. tekstilgenanvendelse.
Selvom tekstilgenanvendelse kun er en del af det fulde cirkularitetsbillede, udgør det et altafgørende skridt på vejen imod en grønnere modeindustri. Vi har nået et vendepunkt i systemet, hvor genbrugsteknologier eksisterer og er klar til at blive skaleret kommercielt.
Alle større genbrugsteknologier har da også vist sig at give bedre miljømæssige resultater på tværs af drivhusgasudledninger, vandudtømning og arealanvendelse. I rapporten findes en fin grafik, der illustrerer dette. Alle eksisterende teknologier har ligeledes potentialet til at udvikle materialer, der er billigere end tilsvarende jomfruelige materialer, hvis de skaleres.
Læs også: Kemikalie-indhold i brugte tekstiler kan hæmme genanvendelse
Men netop skaleringen er en udfordring. Skalering kræver efterspørgsel, men efterspørgslen kan ikke opstå uden skalering (da det vil sænke omkostningsniveauet). Skalering kræver investorer, men for at det skal være attraktivt at investere i genanvendelsesteknologier kræver det tillid til udbuddet af råmateriale og efterspørgsel efter det genanvendte tekstil, der kommer ud i den anden ende. Det kræver desuden systemer for indsamling og sortering af det tøj, der skal genanvendes.
"Denne forskning beviser, at de nødvendige genbrugsteknologier findes, leverer enorme forbedringer i miljøpåvirkningen, og at økonomien fungerer i stor skala. Udfordringen er at skabe betingelser for skalering. Med tilstrækkelige investeringer, understøttende politikker og ved at muliggøre præ-konkurrencemæssige samarbejder, er jeg optimistisk omkring, at vi kan skabe et rentabelt cirkulært system og accelerere modens rejse til netto nul”, siger Federica Marchionni, CEO, Global Fashion Agenda.
Rapporten fremhæver tre områder, der er altafgørende for fremtidens tekstilgenanvendelse: standardiseret forbrugermærkning, infrastruktur til indsamling og sortering samt fælles logistik.
Rapporten kan downloades her
- MTN