08.10.2021  |  Klima, miljø og energi

Kemikalie-indhold i brugte tekstiler kan hæmme genanvendelse

H&M og IKEA har foretaget en undersøgelse, der skal øge viden om kemisk indhold i genanvendte tekstiler og påvirke lovgivningen omkring cirkulær økonomi.

At tackle tilstedeværelsen af farlige kemikalier i genbrugsmaterialer vil være nøglen til at realisere cirkularitet inden for mode- og tekstilindustrien.

H&M og IKEA er derfor gået sammen i en undersøgelse, der skal kortlægge kemikalie-indholdet i genanvendt tekstil. Fundene skal bruges til at øge viden om kemisk indhold i genanvendte tekstiler og til at påvirke lovgivningen omkring cirkulær økonomi.

For at nå begge virksomheders mål om kun at bruge 100 procent genanvendte eller andre bæredygtige materialer inden 2030 er et vigtigt skridt at finde rene og pålidelige kilder til genanvendte materialer.

Undersøgelsen blev indledt i 2019 og er netop afsluttet. I efteråret 2020 tilsluttede flere virksomheder sig som bidragydere til undersøgelsen, som har gjort udveksling af data og gennemsigtighed på kemiområdet på tværs af branchen mulig.

”Denne undersøgelse har gjort det muligt for os at dele data via en digital platform, skabe gennemsigtighed og vidensdeling samt skabe et faktagrundlag, der understøtter os i at tage vores næste skridt på vores rejse til kun at bruge genanvendte og fornybare materialer”, udtaler Mirjam Luc, projektleder for genbrugstekstiler hos IKEA i Sverige.

I undersøgelsen testede man post-consumer bomuld, uld og polyesteraffald fra forskellige regioner i verden.

I 2,5 procent af tilfældene fandt man uønskede kemikalier, men mindre end 1 procent af tilfældene overskred grænseværdierne på AFIRM’s  liste over forbudte kemikalier. Polyester viste sig at indeholde det største antal uønskede stoffer, hvor uld næsten konsekvent indeholdt et bestemt stof, der overskrider AFIRM’s grænseværdier.

Læs også: Ny banebrydende teknologi kan skille polyester og bomuld ad

”For at opnå fuldt cirkulære og fremtidssikrede produkter skal gamle kemikalier undgås fra start. Kun gennem branchesamarbejde og en gennemsigtig metode til at vurdere kemikalier og materialer, kan vi sikre en kemifri fremtid for tekstilbranchen”, udtaler Linn Farhadi, projektleder for genbrugstekstiler hos H&M Group.

H&M Group og IKEA vil bruge undersøgelsens resultater til at understøtte offentlig politik for at muliggøre brug af genanvendte tekstiler, som er sikre at bruge. Resultaterne vil også blive brugt til at gå ind for at etablere en anerkendt og harmoniseret metode til vurdering af farerne forbundet med de kemikalier, der anvendes i produktionen. Dette sikrer, at modevirksomhederne kan vurdere de bedst tilgængelige kemikalier ud fra et sikkerheds- og genanvendelsesperspektiv. Kemikalier, der hæmmer genanvendelse, bør begrænses.

”Det er dejligt at se virksomheder arbejde sammen om at få øget viden om det kemiske indhold af genanvendte tekstiler. Vi håber, at undersøgelser som disse vil resultere i renere materialestrømme og også motivere lovgivere til at fremskynde arbejdet med udfasning af farlige stoffer i produkterne”, lyder det fra Theresa Kjell, Senior Policy Advisor hos ChemSec.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere