Kemikalie-indhold i brugte tekstiler kan hæmme genanvendelse

H&M og IKEA har foretaget en undersøgelse, der skal øge viden om kemisk indhold i genanvendte tekstiler og påvirke lovgivningen omkring cirkulær økonomi.

Foto: H&M Group.

08.10.2021

CSR.dk

At tackle tilstedeværelsen af farlige kemikalier i genbrugsmaterialer vil være nøglen til at realisere cirkularitet inden for mode- og tekstilindustrien.

H&M og IKEA er derfor gået sammen i en undersøgelse, der skal kortlægge kemikalie-indholdet i genanvendt tekstil. Fundene skal bruges til at øge viden om kemisk indhold i genanvendte tekstiler og til at påvirke lovgivningen omkring cirkulær økonomi.

For at nå begge virksomheders mål om kun at bruge 100 procent genanvendte eller andre bæredygtige materialer inden 2030 er et vigtigt skridt at finde rene og pålidelige kilder til genanvendte materialer.

Undersøgelsen blev indledt i 2019 og er netop afsluttet. I efteråret 2020 tilsluttede flere virksomheder sig som bidragydere til undersøgelsen, som har gjort udveksling af data og gennemsigtighed på kemiområdet på tværs af branchen mulig.

”Denne undersøgelse har gjort det muligt for os at dele data via en digital platform, skabe gennemsigtighed og vidensdeling samt skabe et faktagrundlag, der understøtter os i at tage vores næste skridt på vores rejse til kun at bruge genanvendte og fornybare materialer”, udtaler Mirjam Luc, projektleder for genbrugstekstiler hos IKEA i Sverige.

I undersøgelsen testede man post-consumer bomuld, uld og polyesteraffald fra forskellige regioner i verden.

I 2,5 procent af tilfældene fandt man uønskede kemikalier, men mindre end 1 procent af tilfældene overskred grænseværdierne på AFIRM’s  liste over forbudte kemikalier. Polyester viste sig at indeholde det største antal uønskede stoffer, hvor uld næsten konsekvent indeholdt et bestemt stof, der overskrider AFIRM’s grænseværdier.

Læs også: Ny banebrydende teknologi kan skille polyester og bomuld ad

”For at opnå fuldt cirkulære og fremtidssikrede produkter skal gamle kemikalier undgås fra start. Kun gennem branchesamarbejde og en gennemsigtig metode til at vurdere kemikalier og materialer, kan vi sikre en kemifri fremtid for tekstilbranchen”, udtaler Linn Farhadi, projektleder for genbrugstekstiler hos H&M Group.

H&M Group og IKEA vil bruge undersøgelsens resultater til at understøtte offentlig politik for at muliggøre brug af genanvendte tekstiler, som er sikre at bruge. Resultaterne vil også blive brugt til at gå ind for at etablere en anerkendt og harmoniseret metode til vurdering af farerne forbundet med de kemikalier, der anvendes i produktionen. Dette sikrer, at modevirksomhederne kan vurdere de bedst tilgængelige kemikalier ud fra et sikkerheds- og genanvendelsesperspektiv. Kemikalier, der hæmmer genanvendelse, bør begrænses.

”Det er dejligt at se virksomheder arbejde sammen om at få øget viden om det kemiske indhold af genanvendte tekstiler. Vi håber, at undersøgelser som disse vil resultere i renere materialestrømme og også motivere lovgivere til at fremskynde arbejdet med udfasning af farlige stoffer i produkterne”, lyder det fra Theresa Kjell, Senior Policy Advisor hos ChemSec.

- MTN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online