Opråb fra byggebranchen: Lad pris glide i baggrunden, så vi kan finde de bæredygtige løsninger
Byggeleverandørers arbejde med bæredygtige løsninger bliver udvandet, når bygherrer og entreprenører ikke har tid til at finde den rigtige, eller blot vælger den billigste, løsning i stedet. Branchen har brug for nye boller på suppen, lyder det fra flere sider.
Det er et problem, når byggebranchen fortsætter med sin vante metode, hvor bygherren giver udbudsmaterialet til en entreprenør, der indhenter tilbud hos leverandørerne. For processen modarbejder de nye bæredygtighedskrav til branchen, der træder i kraft 1. januar.
”Processen betyder, at bygherrens ønsker og krav til bæredygtighed ofte bliver udvandet. I sidste ende bliver det prisen, som bestemmer fremfor de mest bæredygtige løsninger. Som leverandør får vi også ofte meget kort tid til at udfærdige tilbuddet, og så er det fristende at tage, hvad der er på hylderne, i stedet for at bruge tid på at finde alternative og mere bæredygtige løsninger,” forklarer adm. direktør i Stark, Britta Korre Stenholt.
Det er selvom byggerier efter nytår går både livscyklusanalyser og CO2-loft på nybyggeri over 1000 m2 i møde. Der er ganske enkelt for meget fokus på pris, men også for lidt tid til at arbejde ambitiøst med bæredygtige løsninger i udbudsfasen, lyder det fra Britta Korre Stenholt.
Læs også: Genbrug gør ikke nødvendigvis byggeriet dyrere
Hun bakkes op af GSV, som står klar med løsninger, der kan mindske CO2-forbruget. Det kræver dog, at branchen sætter tid og penge af til at finde de rigtige løsninger, lyder det fra CMO, Anne Cecilie Lysbo:
”Branchen skal blive bedre til at vurdere opgaverne. Kan du vælge en mindre elektrisk maskine til opgaven? Er der penge i budgettet til maskiner, der kører på biobrændsel, så vi kan sænke CO2-udledningen op til 90 procent? Og så er der adfærden ude på byggepladsen,” siger hun og tilføjer:
”Du vil blive overrasket over, hvor meget energi der går på tomgang og opvarmning. Bygherren skal blive bedre til at stille krav til CO2 forbruget ude på byggepladsen.”
Erfaring i branchen
Både Britta og Anne Cecilie er enige om, at staten bør hjælpe til i form af mere lovgivning, der skubber på den grønne omstilling af byggebranchen.
Det kan være skattefordele til de husejere, som efterisolerer deres huse eller støtteordninger til bygherrer, der vil gøre en ekstra indsats for at få en bæredygtig byggeplads op at stå, så branchen kan lære af de gode eksempler.
Læs også: Ny pulje: Realdania efterlyser løsninger, der kan fremme klimavenlig renovering
Formand for Bygherreforeningen Peter Fangel Poulsen mener ikke, at problemet i udbudsfasen alene er et ensidigt fokus på pris, men derimod at bygherrerne ikke nødvendigvis er klar over, hvordan man stiller målbare og relevante bæredygtighedskrav, som også kan genfindes i projekterne og ude på byggepladsen:
”De store bygherrer har arbejdet med bæredygtighed i flere år. Du skal være tonedøv som bygherre, hvis ikke du har forstået, at mere bæredygtigt byggeri er fremtiden. Jeg tror, at problemet skyldes, at der ikke bliver sat krav der er tilstrækkelig præcise, og at målsætningerne kan være svære at tjekke både i projekterne og ude på byggepladsen,” siger han.
- KCP