22.07.2022  |  Klima, miljø og energi

Ny pulje: Realdania efterlyser løsninger, der kan fremme klimavenlig renovering

Realdania åbner nu for et tema-call målrettet virksomheder, som ligger inde med fremtidens løsninger på den grønne renovering.

Hvordan kan man renovere en bygning på en måde, så det sætter mindst muligt klimaaftryk?

Det efterlyser Realdania helt nye svar på – fra materialeproducenter, udviklere af digitale løsninger og ikke mindst virksomheder, som har idéer til nye finansieringsmodeller. 

I et tema-call med fokus på netop klimavenlig renovering kan virksomheder og udviklere nu søge op til 1 million kroner, som skal gå til støtte og rådgivning med henblik på at hjælpe deres innovative ideer og løsninger det sidste stykke ud over rampen, ud på markedet og i anvendelse i konkrete byggerier.

Læs også: 13 almene renoveringsprojekter får støtte til styrket fokus på det klimamæssige

Og det er der i den grad brug for, mener Realdania. Byggesektoren tegner sig globalt for cirka 40 procent af verdens CO2-udlednining. Heraf stammer omkring 28 procent fra energiforbruget i den eksisterende bygningsmasse. 

Derfor ligger der et stort potentiale i at renovere frem for at bygge nyt – og et endnu større potentiale, hvis også selve renoveringen udføres på en måde, så det udleder mindst mulig CO2.

”I mange år har vi renoveret for at mindske energiforbruget fra driften af bygningen. Men vi skal videre. I dag er der et langt større fokus på klimabelastningen fra hele bygningens livscyklus, og det giver behov for at finde nye løsninger, materialer og designs med lav klimapåvirkning i byggefasen. Derfor vil vi gerne være med til at sætte turbo på udviklingen af de innovative idéer og løsninger, som endnu ikke har ramt markedet”, siger projektchef Thomas Waras Brogren, der leder Realdanias indsats omkring bygningskultur og klima.  

Bygherreforeningen: Vi skal øge incitamenterne 
Realdania søger blandt andet efter nye, innovative bud på lavkarbon byggematerialer, nye metoder til mikrorenovering – hvor de svageste elementer af bygningsdelen nemt skal kunne repareres og udskiftes – samt CO2-designværktøjer til de tidlige beslutningsprocesser, der både påviser en bygnings klimabelastning og efterfølgende simulerer forskellige løsninger og materialevalgs klimapotentiale. 

Læs også: Undersøgelse: Private ønsker mere bæredygtigt byggeri

”I byggeriet har vi i høj grad fået fokus på at bygge mere bæredygtigt. Men vi savner gode løsninger til den del af bygningsmassen, som allerede er opført. Vi skal blive langt bedre til at udnytte og udvikle den eksisterende bygningsmasse”, siger Hanne Ullum, vicedirektør i Bygherreforeningen og medlem af det ekspertpanel, der vurderer ansøgningerne, som sendes ind til Realdanias tema-call.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere