02.02.2022 | Klima, miljø og energi
Undersøgelse: Private ønsker mere bæredygtigt byggeri
Klimadebatten flytter også holdningen til byggeri. Stadig flere private tænker på bæredygtighed, når de vælger byggematerialer, viser ny undersøgelse blandt næsten 7.000 gør-det-selv håndværkere.
Oversvømmelser, skovbrande, smeltende gletsjere, COP 26 og grøn omstilling. Klimakrisen og den medfølgende debat er svær at komme uden om – også i byggeriet, hvor den øger interessen for bæredygtighed blandt gør-det-selv folket.
Byggecenterkæden STARK har stillet sine private kunder en række spørgsmål i sin årlige Bæredygtighedsundersøgelse. Næsten 7.000 deltog i undersøgelsen og svarede bl.a. på spørgsmålet, ’om den aktuelle klimadebat påvirker din holdning til bæredygtigt byggeri?’ Ja, lød det klare svar fra 66,2 procent af de adspurgte, der mener ’at byggeriet bør være mere bæredygtigt.’
Næsten lige så mange – 64,7 procent - ser mere bæredygtigt byggeri som ’en stor fordel for samfundet, miljøet og klimaet.’ En tydelig fremgang sammenlignet med sidste år, hvor 61,9 procent havde samme holdning.
”Det er en opmuntrende udvikling, der viser, at vores kunder følger godt med i samfundsdebatten og er interesserede i at gøre byggeriet mere bæredygtigt. Det har vi et ansvar for at hjælpe til med, fordi byggeriet står for 11 procent af verdens CO2-udledning og en tredjedel af alt affald i Danmark. Vores opgave som leverandør af byggematerialer er at tilbyde de gode løsninger og den kompetente rådgivning, så det bliver lettere at bygge mere bæredygtigt – og det er vi klar til,” siger adm. direktør i STARK Danmark Britta Korre Stenholt.
Læs også: Eksperter gør bæredygtighed i byggeriet forståeligt
Vil udvise ansvarlighed
Der er også i stigende grad handling bag kundernes klimavenlige intentioner: Næsten halvdelen – 46,6 procent – af STARKs private kunder tænker ofte, meget ofte eller altid bæredygtighed ind i deres køb af byggematerialer.
Social og miljømæssig ansvarlighed står også højt på listen over, hvilke fordele kunderne ser ved at gøre byggeriet mindre miljøbelastende.
”Klimaet er rykket højt op på agendaen, og mange af vores kunder ønsker at gøre en forskel. Her spiller det også ind, at en mere bæredygtig bolig fortæller en positiv historie om boligejeren, og det er også med til at øge interessen for mere miljøvenlige byggeløsninger,” fortæller bæredygtighedschef i STARK Kristian Fribo.
Han ser tre andre tydelige tendenser i årets Bæredygtighedsundersøgelse:
- Kunderne vælger i stigende grad mere miljøvenlige produkter, når de handler byggematerialer.
- De lader sig mere end nogensinde vejlede af miljømærker som fx Svanemærket, EU-blomsten og FSC-mærket træ.
- Endelig forbinder forbrugerne mere end noget andet bæredygtighed med genanvendelse af materialer. Det gælder for 57,3 procent af de adspurgte i undersøgelsen mod 52,8 procent sidste år.
”Det er alt sammen gode nyheder. Der sælges flere bæredygtige produkter, miljømærkerne giver sikkerhed for at træffe mere miljøvenlige valg, og endelig er genanvendelse det absolut bedste man kan gøre, hvis man vil spare ressourcer og skåne miljøet. Vi ser det med vores eget GENTRÆ-koncept, hvor vi indsamler og genbruger midlertidigt træ – især krydsfinér - fra byggepladser. Det er en populær vare, som kunderne bruger til alt fra udhuse til skaterramper,” siger Kristian Fribo.
Kunder ønsker mere viden
Selv om interessen for at bygge mere bæredygtigt stiger, er der dog fortsat udfordringer for den ’grønne omstilling’ af byggeriet. I lighed med tidligere resultater af STARKs Bæredygtighedsundersøgelse, efterlyser mange af kunderne fortsat viden om, hvordan man bygger mere bæredygtigt; det gælder for 65,4 procent af deltagerne i undersøgelsen.
”Det er vi klar over, og derfor arbejder vi hele tiden på at tilbyde vores kunder kompetent rådgivning, hvad enten de er professionelle håndværkere eller private gør-det-selv folk. Vi uddanner løbende stadig flere bæredygtighedsambassadører, der kan hjælpe kunderne med indgående viden om alt fra valg af mere bæredygtige materialer til den nødvendige dokumentation. Målet er, at du som kunde altid kan spørge en bæredygtighedsambassadør til råds i dit lokale STARK byggecenter. Det ser vi stærkt stigende behov for, og det er vores ambition at være de bedste i branchen på rådgivning om og salg af mere bæredygtige byggematerialer,” fortæller Kristian Fribo.
Det er fjerde år i træk, at STARK gennemfører sin Bæredygtighedsundersøgelse for både professionelle og private kunder. Også hos de professionelle kunder stiger interessen for at udvise miljømæssig ansvarlighed: I den aktuelle undersøgelse mener 64,7 procent af STARKs professionelle kunder således, at byggeriet bør være mere bæredygtigt.
- MTN
Kommunikation

Rapport: Fødevarevirksomheder greenwasher ved at markedsføre produkter som dyrket i ’regenerativt landbrug’
Ifølge økologiorganisation bruger en række fødevaregiganter såkaldt regenerativt landbrug til at oversælge produkter, der ofte er dyrket konventionelt.
Klima, miljø og energi

Trods halvering udleder FLSmidth stadig mere CO2 end hele C25
På ét år har FLSmidth barberet 50 procent af sin CO2-udledning – men selskabet udleder stadig mere end hele C25-indekset, og tendensen ser ikke ud til at vedblive.
Klima, miljø og energi

PensionDanmark er branchens firstmover i arbejdet med biodiversitet
Pensionsbranchens første rapport om biodiversitet er ude som et første forsøg på at måle impact i konkrete projekter. Finanssektorens Indsats for biodiversitet er dog kun lige begyndt. .
Klima, miljø og energi

I en måned fjerner Burger King alt kød fra ikonisk restaurant
Burger King siger farvel til kødet og åbner – i en måned – en ren plantebaseret restaurant i hjertet af København.
Klima, miljø og energi

Førende ekspert i biodiversitet kræver handling: ”Virksomhederne har nøglen”
Der er kraftigt behov for genanvendelse og cirkularitet i vores brug af jordens ressourcer. Det er ikke er nice to have, men need to have, mener Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet.
Klima, miljø og energi

Energikoncern vinder pris for vindmølle-positiv kampagne
Andel er den første vinder af en pris, som for første gang uddeles i Danmark.