10.01.2019 | Klima, miljø og energi
Genbrug gør ikke nødvendigvis byggeriet dyrere
Genanvendelse af byggematerialer giver ikke økonomiske kvaler for 30 procent af bygherrerne, fremgår det i en ny rapport fra Teknologisk Institut.
Det kan godt betale sig at have cirkulær økonomi i byggebranchen, men bygherrerne efterlyser mere information, viser ny rapport.
Det kan godt lade sig gøre at have en cirkulær økonomi i form af genanvendelse af materialer i byggeriet, uden at det bliver dyrere. Det skriver Teknologisk Institut i en ny rapport, der er baseret på 62 interviews med bygherrer.
Læs også: Gennembrud på vej: Byggeaffald skal genanvendes i nybyggerier
Rapporten viser, at hver femte offentlige eller private bygherre stiller krav om genbrugsmaterieler i nybyggerier. En tredjedel af dem siger at det ikke har været en økonomisk byrde for dem.
”De store bygherrer er byggeriets største kunder, og deres krav og forventninger er en afgørende drivkraft for den cirkulære økonomi i byggeriet. Det viser, at udviklingen går den rigtige vej, men der er stadig store udfordringer, som skal løses, før den cirkulære økonomi for alvor vil slå igennem i byggesektoren”, siger centerchef Kathrine Birkemark fra Teknologisk Institut til dagensbyggeri.dk.
Cirkulær økonomi reducerer byggeaffald
Den klimavenlige løsning, cirkulær økonomi, hvor materialer genanvendes, betyder at behovet for produktion af nye materialer falder og dermed også mængden af affald.
”Det handler bl.a. om at starte tidligt i processen for at kunne identificere potentialet for genanvendelse og høste de lavt hængende frugter. Ofte forsøger man at løse det hele, og tager f.eks. fat i for mange materialefraktioner på en gang, men ofte er der en til to fraktioner, som giver særlig god mening – f.eks. vinduer af særlig karakter, lamper, døre, tegl, ståldragere etc.”, siger centerchefen til dagensbyggeri.dk.
Byggebranchen har ansvaret for 40 procent af Danmarks samlede ressourceforbrug og 30 procent af affaldsproduktionen.
”Det er særlig positivt at se, at 51 procent stiller krav til dokumentation og sporbarhed i genanvendte eller genbrugte materialer. Dokumentation er alfa og omega indenfor cirkulær ressource økonomi. Vi skal ikke ukritisk genanvende byggematerialer - vi skal gøre det, hvor det giver mening såvel teknisk som miljømæssigt”, siger Kathrine Birkemark til dagensbyggeri.dk.
Læs også: Bæredygtigheden halter i kæmpe erhvervsprojekt ved København
Rapporten viser også, at 40 procent af bygherrerne tilkendegiver, at de mangler overblik over økonomien. Dertil nævner de, at de mangler overblik over de miljømæssige aspekter af genbrugsmaterialerne.
- SDN
Denne artikel er en del af temaet I fokus: nyt fra byggebranchen
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Strategi & ledelse

Virksomheder der sætter videnskabsbaserede mål opnår hurtigere CO2-reduktioner
Selvom de globale udledninger stiger, konkluderer ny rapport, at de virksomheder, der sætter videnskabsbaserede mål arbejder både hurtigere og mere effektivt med at reducere CO2.
Kommunikation

Døde havskildpadder skal sende affald det rigtige sted hen i EU
Cigaretter, tamponer, vådservietter og en række andre produkter skal i fremtiden påføres et nyt mærke, som skal gøre forbrugeren opmærksom på, at produktet indeholder plastik, og at det ikke må smides ud så det ender i naturen.
Klima, miljø og energi

Covid-19 sænkede CO2-udledninger drastisk, men nu er verden på vej tilbage til sin sædvanlige praksis
Coronakrisen udløste et historisk stort fald i CO2-udledninger, men nu viser ny data at en kraftig stigning allerede er på vej tilbage.
Samfund

Nykredit går forrest med at koble ESG-rådgivning, ratings og prisen på penge
Prisen på penge bliver i stadig oftere koblet til bæredygtighed. Nykredit har taget usædvanligt skridt for at komme på kunders gode side.
Klima, miljø og energi

Danske pionerer viser vej til genanvendelse af tekstil
Cirkulær økonomi er et buzzword i tekstilbranchen, og der afsættes enorme ressourcer til nye løsninger, der skal tage hånd om de kæmpe mængder beklædning, der hvert år smides ud.
Klima, miljø og energi

Fragttrafik på el i byerne kan give markante CO2-reduktioner
Ny CONCITO rapport viser, at grøn citylogistik kan bidrage væsentligt til at nedbringe CO2-udledningen fra byernes vare- og lastbiltrafik. Klimazoner, der fremmer elektrificering af køretøjsparken, er det tiltag, der vurderes at have det største potentiale for CO2-reduktion. Men det kræver klare politiske rammer og nye lokale partnerskaber at få omstillingen sat i gang.