10.01.2019  |  Klima, miljø og energi

Genbrug gør ikke nødvendigvis byggeriet dyrere

Genanvendelse af byggematerialer giver ikke økonomiske kvaler for 30 procent af bygherrerne, fremgår det i en ny rapport fra Teknologisk Institut.

Det kan godt lade sig gøre at have en cirkulær økonomi i form af genanvendelse af materialer i byggeriet, uden at det bliver dyrere. Det skriver Teknologisk Institut i en ny rapport, der er baseret på 62 interviews med bygherrer.

Læs også: Gennembrud på vej: Byggeaffald skal genanvendes i nybyggerier

Rapporten viser, at hver femte offentlige eller private bygherre stiller krav om genbrugsmaterieler i nybyggerier. En tredjedel af dem  siger at det ikke har været en økonomisk byrde for dem.

”De store bygherrer er byggeriets største kunder, og deres krav og forventninger er en afgørende drivkraft for den cirkulære økonomi i byggeriet. Det viser, at udviklingen går den rigtige vej, men der er stadig store udfordringer, som skal løses, før den cirkulære økonomi for alvor vil slå igennem i byggesektoren”, siger centerchef Kathrine Birkemark fra Teknologisk Institut til dagensbyggeri.dk.

Cirkulær økonomi reducerer byggeaffald
Den klimavenlige løsning, cirkulær økonomi, hvor materialer genanvendes, betyder at behovet for produktion af nye materialer falder og dermed også mængden af affald.

”Det handler bl.a. om at starte tidligt i processen for at kunne identificere potentialet for genanvendelse og høste de lavt hængende frugter. Ofte forsøger man at løse det hele, og tager f.eks. fat i for mange materialefraktioner på en gang, men ofte er der en til to fraktioner, som giver særlig god mening – f.eks. vinduer af særlig karakter, lamper, døre, tegl, ståldragere etc.”, siger centerchefen til dagensbyggeri.dk.

Byggebranchen har ansvaret for 40 procent af Danmarks samlede ressourceforbrug og 30 procent af affaldsproduktionen.

”Det er særlig positivt at se, at 51 procent stiller krav til dokumentation og sporbarhed i genanvendte eller genbrugte materialer. Dokumentation er alfa og omega indenfor cirkulær ressource økonomi. Vi skal ikke ukritisk genanvende byggematerialer - vi skal gøre det, hvor det giver mening såvel teknisk som miljømæssigt”, siger Kathrine Birkemark til dagensbyggeri.dk.

Læs også: Bæredygtigheden halter i kæmpe erhvervsprojekt ved København

Rapporten viser også, at 40 procent af bygherrerne tilkendegiver, at de mangler overblik over økonomien. Dertil nævner de, at de mangler overblik over de miljømæssige aspekter af genbrugsmaterialerne.

- SDN

Denne artikel er en del af temaet I fokus: nyt fra byggebranchen

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere