Gennembrud på vej: Byggeaffald skal genanvendes i nybyggerier

Byggeaffaldet udgør en tredjedel af alt affaldet i Danmark og vi anvender kun omkring fem procent af det i f.eks. vejunderlæg, men et nyt gennembrud er på vej i form af et nyt materiale, der genanvender beton- og teglrester.

I Danmark udgør byggeaffaldet en tredjedel af den samlede mængde affald, og vi genbruger kun omkring fem procent af det, men nu er der et gennembrud på vej..

12.12.2018

CSR.dk

I Danmark anvendes der kun omkring fem procent af alt det beton og tegl affald, der kommer fra byggebranchen, til f.eks. underlag til veje og lignende. Men et nyt gennembrud er på vej, skriver berlingske.dk.

Læs også: Sustainable Build inviterer til innovationskonkurrence

Genbrugsfirmaet RGS Nordic har i samarbejde med blandt andet Teknologisk Institut udviklet et nyt materiale, HIB, der genanvender beton- og teglrester fra byggerierne.

HIB har samme farve som beton og indeholder røde stykker tegl, der sætter et nyt moderne præg. Det blev udviklet til at løse et sorteringsproblem, og kan sagtens anvendes indendørs selvom kvaliteten er en smule lavere.

Selve fremstillingen af HIB udleder 25-30 procent mindre CO2 end andre byggematerialer. Derudover er produktionsomkostningerne anslået til at være 10-30 procent lavere end ved fremstilling af rene råstoffer.

Højere pris
HIB kommer til at koste mere end den almindelige genanvendelsesbeton, der er på markedet.

”Hvad vi hører fra betonproducenterne er, at der endnu er få af deres kunder, der vil betale den ekstra pris. Derfor er de også selv tøvende med at sætte det i system. Men vi hører også, at det begynder at ændre sig. Nogle bygherrer, der tænker i bæredygtighed, vil gerne betale den ekstra pris”, siger RGS Nordics adm. direktør, Henrik Grand Petersen, til berlingske.dk og tilføjer:

”Skal vi som samfund for alvor stimulere efterspørgslen efter genanvendt beton, kan vi lad os inspirere af Holland, som giver et tilskud til bygherre på mellem 20-50 euro. pr. ton anvendt genbrugsbeton”.

Det er lykkedes at få Green Building Counsil, der står for bæredygtighedscertifikatet DGNB, at give point for genanvendelse, og det ser Henrik Grand Petersen som et stort plus.

Læs også: Nyt dansk forum for havplast officielt lanceret

Regeringen har indtil videre ikke prioriteret genanvendelsen af byggematerialer særligt højt, vurderer han.

- SDN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus