12.12.2018  |  Klima, miljø og energi

Gennembrud på vej: Byggeaffald skal genanvendes i nybyggerier

Byggeaffaldet udgør en tredjedel af alt affaldet i Danmark og vi anvender kun omkring fem procent af det i f.eks. vejunderlæg, men et nyt gennembrud er på vej i form af et nyt materiale, der genanvender beton- og teglrester.

I Danmark anvendes der kun omkring fem procent af alt det beton og tegl affald, der kommer fra byggebranchen, til f.eks. underlag til veje og lignende. Men et nyt gennembrud er på vej, skriver berlingske.dk.

Læs også: Sustainable Build inviterer til innovationskonkurrence

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Genbrugsfirmaet RGS Nordic har i samarbejde med blandt andet Teknologisk Institut udviklet et nyt materiale, HIB, der genanvender beton- og teglrester fra byggerierne.

HIB har samme farve som beton og indeholder røde stykker tegl, der sætter et nyt moderne præg. Det blev udviklet til at løse et sorteringsproblem, og kan sagtens anvendes indendørs selvom kvaliteten er en smule lavere.

Selve fremstillingen af HIB udleder 25-30 procent mindre CO2 end andre byggematerialer. Derudover er produktionsomkostningerne anslået til at være 10-30 procent lavere end ved fremstilling af rene råstoffer.

Højere pris
HIB kommer til at koste mere end den almindelige genanvendelsesbeton, der er på markedet.

”Hvad vi hører fra betonproducenterne er, at der endnu er få af deres kunder, der vil betale den ekstra pris. Derfor er de også selv tøvende med at sætte det i system. Men vi hører også, at det begynder at ændre sig. Nogle bygherrer, der tænker i bæredygtighed, vil gerne betale den ekstra pris”, siger RGS Nordics adm. direktør, Henrik Grand Petersen, til berlingske.dk og tilføjer:

”Skal vi som samfund for alvor stimulere efterspørgslen efter genanvendt beton, kan vi lad os inspirere af Holland, som giver et tilskud til bygherre på mellem 20-50 euro. pr. ton anvendt genbrugsbeton”.

Det er lykkedes at få Green Building Counsil, der står for bæredygtighedscertifikatet DGNB, at give point for genanvendelse, og det ser Henrik Grand Petersen som et stort plus.

Læs også: Nyt dansk forum for havplast officielt lanceret

Regeringen har indtil videre ikke prioriteret genanvendelsen af byggematerialer særligt højt, vurderer han.

- SDN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere