12.12.2018 | Klima, miljø og energi
Gennembrud på vej: Byggeaffald skal genanvendes i nybyggerier
Byggeaffaldet udgør en tredjedel af alt affaldet i Danmark og vi anvender kun omkring fem procent af det i f.eks. vejunderlæg, men et nyt gennembrud er på vej i form af et nyt materiale, der genanvender beton- og teglrester.
I Danmark udgør byggeaffaldet en tredjedel af den samlede mængde affald, og vi genbruger kun omkring fem procent af det, men nu er der et gennembrud på vej.
I Danmark anvendes der kun omkring fem procent af alt det beton og tegl affald, der kommer fra byggebranchen, til f.eks. underlag til veje og lignende. Men et nyt gennembrud er på vej, skriver berlingske.dk.
Læs også: Sustainable Build inviterer til innovationskonkurrence
Genbrugsfirmaet RGS Nordic har i samarbejde med blandt andet Teknologisk Institut udviklet et nyt materiale, HIB, der genanvender beton- og teglrester fra byggerierne.
HIB har samme farve som beton og indeholder røde stykker tegl, der sætter et nyt moderne præg. Det blev udviklet til at løse et sorteringsproblem, og kan sagtens anvendes indendørs selvom kvaliteten er en smule lavere.
Selve fremstillingen af HIB udleder 25-30 procent mindre CO2 end andre byggematerialer. Derudover er produktionsomkostningerne anslået til at være 10-30 procent lavere end ved fremstilling af rene råstoffer.
Højere pris
HIB kommer til at koste mere end den almindelige genanvendelsesbeton, der er på markedet.
”Hvad vi hører fra betonproducenterne er, at der endnu er få af deres kunder, der vil betale den ekstra pris. Derfor er de også selv tøvende med at sætte det i system. Men vi hører også, at det begynder at ændre sig. Nogle bygherrer, der tænker i bæredygtighed, vil gerne betale den ekstra pris”, siger RGS Nordics adm. direktør, Henrik Grand Petersen, til berlingske.dk og tilføjer:
”Skal vi som samfund for alvor stimulere efterspørgslen efter genanvendt beton, kan vi lad os inspirere af Holland, som giver et tilskud til bygherre på mellem 20-50 euro. pr. ton anvendt genbrugsbeton”.
Det er lykkedes at få Green Building Counsil, der står for bæredygtighedscertifikatet DGNB, at give point for genanvendelse, og det ser Henrik Grand Petersen som et stort plus.
Læs også: Nyt dansk forum for havplast officielt lanceret
Regeringen har indtil videre ikke prioriteret genanvendelsen af byggematerialer særligt højt, vurderer han.
- SDN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Nyt svensk produktionsanlæg skal imødekomme den stigende efterspørgsel på bæredygtige tekstiler
Målet med anlægget er at gøre bæredygtige tekstilfibre, i et attraktivt prisniveau, tilgængelige for alle.
Klima, miljø og energi

Hovedstadens største forsyningsselskaber vil sammen fange 3 mio. tons CO2 om året – men det kræver politisk handling nu
En række store forsyningsselskaber i hovedstadsområdet vil med klyngesamarbejdet C4 gøre CO2-fangst til en afgørende brik i den grønne omstilling i Danmark. CO2-reduktioner på omkring 3 mio. tons årligt er mulige, hvis man på Christiansborg udviser den fornødne politiske vilje.
Samfund

Ngo'er kritiserer regeringen for manglende handling på klimafronten
Vi kan ikke kke udskyde de svære indsatser til senere, lyder det fra blandt andre Danmarks Naturfredningsforening.
Strategi & ledelse

Verdens førende belysningsvirksomhed sætter nye bæredygtighedsmål
Virksomheden Signify har siden deres første CSR-strategi udkom i 2016 klaret sig bedre end forventet. Nu sætter de barren endnu højere.
Strategi & ledelse

Jysk sætter mål for hele forsyningskæden
Bæredygtighed har længe været på dagsordenen hos Jysk-koncernen. Nu graver de imidlertid et spadestik dybere.
Klima, miljø og energi

Undersøgelse skal give Nordens unge indflydelse på FNs nye, globale biodiversitetsaftale
”Jeg vil gerne opfordre alle danske unge til at deltage i undersøgelsen", siger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.