Nyt dansk forum for havplast officielt lanceret
Tirsdag d. 4. december blev Ocean Plastic Forum officielt sat i søen af bl.a. udviklingsminister Ulla Tørnæs. Bag initiativet står en række partnere, der i høj grad vil skabe samarbejde og ikke mindst handling ved at gøre markedsmulighederne tydelige.
Plastforurening i verdenshavene er ikke et problem, der ser ud til at gå væk inden for en overskuelig fremtid, snarere tværtimod. Derfor vil et dansk initiativ gøre sit til at få både bremset tilførslen af plastik til oceanerne, og til at få fjernet de mange millioner tons, der allerede flyder rundt.
The Ocean Plastic Forum blev officielt lanceret i tirsdags, d. 4. december, ved et event hos Danske Rederier, der er blandt de mange partnere bag foreningen. For at markere selve kickoff’et fremhævede udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) behovet for at tage hånd om den voksende udfordring.
”Mængden af plast, der bliver produceret på verdensplan, fortsætter med at stige voldsomt, og det samme vil den andel, der ender i vores have, hvis vi ikke gør noget her og nu. Derfor er dette initiativ så nødvendigt, og vi ser frem til samarbejdet med industrien”, sagde hun.
Ocean Plastic Forum tæller i alt 16 aktører (se faktaboks), med Udenrigsministeriet, som Ulla Tørnæs som minister for udviklingssamarbejde sorterer under, som repræsentant for den offentlige sektor. Derudover er det en bred palet af virksomheder og organisationer, der er med om bord, og det er en vigtig pointe.
Et af foreningens formål er således at ’arbejde for at danske virksomheder, iværksættere og andre klargøres til samarbejdet om at få plasten op af havet og behandle den’, som det hedder. Det skal bl.a. ske ved at gøre markedsmulighederne synlige og gøre nemmere for danske virksomheder at være med til at løse problemet.
Teknologi og forretningsmodeller
”Ocean Plastic Forum er oprettet som en ramme, der støtter industrien i at opfylde markedets behov. Der omfatter også et støttesekretariat med viden, forskning, udvikling og information om plast i oceanerne – set fra den cirkulære økonomis perspektiv”, sagde Ocean Plastic Forum formand, Niels Larsen, der også er næstformand i Maskinmestrenes Forening.
Udviklingen af teknologi og forretningsmodeller til indsamling af plast fra havet, floderne, kysterne og oceanerne verden over et centralt for det nye forum, og her er en virksomhed som Desmi og initiativet EnviRo-Clean et godt eksempel på, hvordan det kan gribes an.
”Vi kan levere præcist tilpassede inddæmnings- og opsamlingsløsninger, som gør det muligt at håndtere problemet så tæt på de største kilder som muligt, nemlig de store floder, som langt størstedelen af den store mængde plastaffald kommer fra”, forklarede projektets chef, Neha Mehta, ved lanceringen.
Partnere i Ocean Plastic Forum
Maskinmestrenes Forening, Plastic Change, Plastindustrien, DESMI Ro-Clean, Danske Maritime, Port Environment, Plast Center Danmark, DAKOFA, Reaktor & Denova, DTU Maritime og Aqua, Roskilde Universitet (RUC), Ingeniører uden Grænser (IUG), Fiskeri- og Søfarts Museet, KIMO, NT Offshore og Udenrigsministeriet.
Også Maersk Supply Services var på plads og fortalte, ved strategichef Jonas Agerskov, om selskabets erfaringer med opsamling af plast i Stillehavet gennem Ocean Cleanup-projektet, som tidligere omtalt her på CSR.dk.
Læs også: Eksperter er ’bekymrede’ over Ocean Cleanup-projekt – Ocean Cleanup afviser kritik
Ocean Plastic Forum vil gerne have nye medlemmer, hvis disse som en ’essentiel del af deres drift arbejder indenfor en af de primære eller sekundære aktiviteter’ i foreningens værdikæde, som det beskrives. Private medlemmer skal have ’en dokumenteret videnskabelig eller kommerciel interesse’ på området.