Nyt dansk forum for havplast officielt lanceret

Tirsdag d. 4. december blev Ocean Plastic Forum officielt sat i søen af bl.a. udviklingsminister Ulla Tørnæs. Bag initiativet står en række partnere, der i høj grad vil skabe samarbejde og ikke mindst handling ved at gøre markedsmulighederne tydelige.

Ocean Plastic Forum skal være med til at bekæmpe havplast i hele verden..

06.12.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Plastforurening i verdenshavene er ikke et problem, der ser ud til at gå væk inden for en overskuelig fremtid, snarere tværtimod. Derfor vil et dansk initiativ gøre sit til at få både bremset tilførslen af plastik til oceanerne, og til at få fjernet de mange millioner tons, der allerede flyder rundt.

Læs også: Dell og Lonely Whale vil bekæmpe havplast

The Ocean Plastic Forum blev officielt lanceret i tirsdags, d. 4. december, ved et event hos Danske Rederier, der er blandt de mange partnere bag foreningen. For at markere selve kickoff’et fremhævede udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) behovet for at tage hånd om den voksende udfordring.

”Mængden af plast, der bliver produceret på verdensplan, fortsætter med at stige voldsomt, og det samme vil den andel, der ender i vores have, hvis vi ikke gør noget her og nu. Derfor er dette initiativ så nødvendigt, og vi ser frem til samarbejdet med industrien”, sagde hun.

Ocean Plastic Forum tæller i alt 16 aktører (se faktaboks), med Udenrigsministeriet, som Ulla Tørnæs som minister for udviklingssamarbejde sorterer under, som repræsentant for den offentlige sektor. Derudover er det en bred palet af virksomheder og organisationer, der er med om bord, og det er en vigtig pointe.

Et af foreningens formål er således at ’arbejde for at danske virksomheder, iværksættere og andre klargøres til samarbejdet om at få plasten op af havet og behandle den’, som det hedder. Det skal bl.a. ske ved at gøre markedsmulighederne synlige og gøre nemmere for danske virksomheder at være med til at løse problemet.

Neha Mehta fra Desmi forklarede om selskabets EnviRo-Clean-projekt, der primært skal tackle plastforurening i floder. Foto: Anders Kampmann.

Teknologi og forretningsmodeller
”Ocean Plastic Forum er oprettet som en ramme, der støtter industrien i at opfylde markedets behov.  Der omfatter også et støttesekretariat med viden, forskning, udvikling og information om plast i oceanerne – set fra den cirkulære økonomis perspektiv”, sagde Ocean Plastic Forum formand, Niels Larsen, der også er næstformand i Maskinmestrenes Forening.

Udviklingen af teknologi og forretningsmodeller til indsamling af plast fra havet, floderne, kysterne og oceanerne verden over et centralt for det nye forum, og her er en virksomhed som Desmi og initiativet EnviRo-Clean et godt eksempel på, hvordan det kan gribes an.

”Vi kan levere præcist tilpassede inddæmnings- og opsamlingsløsninger, som gør det muligt at håndtere problemet så tæt på de største kilder som muligt, nemlig de store floder, som langt størstedelen af den store mængde plastaffald kommer fra”, forklarede projektets chef, Neha Mehta, ved lanceringen.

Partnere i Ocean Plastic Forum

Maskinmestrenes Forening, Plastic Change, Plastindustrien, DESMI Ro-Clean, Danske Maritime, Port Environment, Plast Center Danmark, DAKOFA, Reaktor & Denova, DTU Maritime og Aqua, Roskilde Universitet (RUC), Ingeniører uden Grænser (IUG), Fiskeri- og Søfarts Museet, KIMO, NT Offshore og Udenrigsministeriet.

Også Maersk Supply Services var på plads og fortalte, ved strategichef Jonas Agerskov, om selskabets erfaringer med opsamling af plast i Stillehavet gennem Ocean Cleanup-projektet, som tidligere omtalt her på CSR.dk.

Læs også: Eksperter er ’bekymrede’ over Ocean Cleanup-projekt – Ocean Cleanup afviser kritik

Ocean Plastic Forum vil gerne have nye medlemmer, hvis disse som en ’essentiel del af deres drift arbejder indenfor en af de primære eller sekundære aktiviteter’ i foreningens værdikæde, som det beskrives. Private medlemmer skal have ’en dokumenteret videnskabelig eller kommerciel interesse’ på området.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V