Danske pensionskasser vil presse Amazon til bedre arbejdsforhold
Amazon skal være mere åben for medarbejderes muligheder for at organisere sig, mener tre danske pensionskasser, der nu vil presse selskabet til at fremlægge en rapport om arbejdsforholdene.
Amazon er gennem længere tid blevet kritiseret for de dårlige vilkår, tech-kæmpen byder sine ansatte, såvel som at modarbejde deres mulighed for at organisere sig i en fagforening.
Det har trukket opmærksomhed i en sådan grad, at det skabte overskrifter, da de første Amazon-arbejdere vedtog at stifte en fagforening på et virksomhedens store lagre i New York City i foråret.
Men dårlige arbejdsvilkår skal være fortid, mener tre danske pensionskasser Sampension, PenSam og PKA, der nu er gået direkte i dialog med den amerikanske mastodont for at presse forbedringer igennem.
Det skriver FINANS.
Læs også: Nyt regneredskab dokumenterer social bæredygtighed
”Amazon giver klart udtryk for de anerkender retten til at organisere sig kollektivt, men vi kan ikke se, at det er implementeret i praksis. Til gengæld kan vi se at selskabet bliver ved at kæmpe med de dårlige sager i pressen, som giver indtrykket af, at de ikke har formået at omsætte deres politikker til handling,” siger Jacob Ehlerth Jørgensen, chef for såkaldt ESG i Sampension.
Derfor er det blevet tid til, at Amazon både skal sikre ordentlige arbejdsforhold for sine ansatte og forklare for omverdenen, hvordan den gør det, gennem løbende rapporteringer.
Nedstemt på generalforsamlingen
De tre danske pensionskasser har alle selv stærke bånd til den danske fagbevægelse, hvilket også kan have spillet ind i de tre fokus på netop den sociale bæredygtighed, som de dog ikke står alene med.
På forårets generalforsamling forsøgte en række investorer at gennemtrumfe, at selskabet skal udarbejde en rapport om arbejdsvilkårene. Forslaget blev afvist, men fik ifølge Sampension opbakning fra 39 procent.
På trods har Sampension, PenSam og PKA i en fælles mail fremsat et lignende ønske om en rapport, der viser, hvordan Amazon sikrer retten til at organisere sig i en fagforening og forhandle løn- og arbejdsvilkår kollektivt.
Og selvom Amazon har svaret Sampension, PenSam og PKA, at selskabet allerede har håndteret de emner, der bringes op, er den danske pensionstrio endnu ikke tilfredse – også uagtet at emnet allerede er vendt på en generalforsamling.
Læs også: Kritikken hagler ned over Arla efter lancering af ny kampagne
”Det her er en måde at gå aktivt ind i et momentum, der er i markedet, og gøre vores del for at forsøge at bringe det på plads. Vi er helt åbne omkring, at vi lægger os op ad en dynamik, der allerede er i gang, og vi er helt åbne over for at få andre investorer med,” siger Jacob Ehlerth Jørgensen.
Derfor mener Jacob Ehlerth Jørgensen også stadig, at Sampension kan forsvare at beholde sine aktier.
”Vi synes det her selskab er for stort til, at vi bare kan lade det passere og sælge det fra og overlade det til selskabet selv og de øvrige investorer. Virksomheden har 1,6 mio. medarbejdere og er et af de aller største tech-selskaber, og det betyder virkelige noget, at det her selskab får håndteret det her rigtigt,” mener han.
- KCP