25.10.2022  |  Samfund

Nyt regneredskab dokumenterer social bæredygtighed

Det skaber en vigtig social værdi for samfundet, når danske virksomheder ansætter lærlinge, elever og mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. Det vil Give Steel sætte fokus på med nyt regneredskab, der samtidig lader virksomheder dokumentere deres sociale bæredygtighed.

45.000 unge befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet i Danmark, og ifølge Torben Larsen, der er direktør i Give Steel, er det ikke kommuner og stat, der kan løfte opgaven med at få dem tilbage på rette spor. Det kan virksomheder til gengæld. Derfor har den danske producent af stålkonstruktioner lanceret erhvervsinitiativet GROW samt en ny beregner af social bæredygtighed.

Med det nye regneredskab kan danske virksomheder dokumentere, hvor store udgifter man sparer det offentlige for, hver gang man ansætter eksempelvis en lærling og dermed frigør midler i statskassen, der i stedet kan bruges til velfærd. Beregneren estimerer også, hvad minimumsgevinsten er for samfundet, ved at eleven er i beskæftigelse.

Den sociale gevinst ved en lærling

Du ejer din egen virksomhed og har netop ansat en lærling til startlønnen 9.500 kroner om måneden.

Først og fremmest har det sparet det offentlige for 78.816 kroner.

Derudover bidrager det med skatteindtægter for 30.080 kroner efter et år.

Samlet set vil din nye lærlinge altså indenfor sit første år give et positivt socialt bidrag til samfundet på 108.896 kroner.

Kilde: Socialbæredygtighedsberegner.dk

På den måde bliver det helt konkret og synligt, hvilken social værdi, danske virksomheder skaber, når de ansætter lærlinge, elever og mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.

Læs også: 50 virksomheder forpligter sig til mere diversitet på ledelsesgangen

”Egentlig har det aldrig været vores mening at sætte tal på mennesker. Men vi har udviklet beregneren med særligt øje på de 45.000 unge under 25 år, der står uden for arbejdsmarkedet. Når man måler på sin sociale bundlinje, motiveres man jo som virksomhed til at gøre det endnu bedre,” fortæller Torben Larsen og fortsætter:

”De unge skal have en chance for arbejde og uddannelse - og Danmark har brug for arbejdskraften.”

På GROW’s hjemmeside wegrowpeople.dk har de første 7 virksomheder allerede tilmeldt sig og registreret den sociale værdi af deres ansættelser. I alt har det skabt besparelser i statskassen for over 25 millioner kroner.

Give Steel A/S, der alene har finansieret udviklingen af beregneren, stiller redskabet gratis til rådighed for flere nysgerrige virksomheder på hjemmesiden www.socialbæredygtighedsberegner.dk. Ved hjælp af revisorfirmaet Deloitte har Give Steel sikret sig, at modellen anvender de relevante satser for offentlige ydelser og skat, og at de gennemsnitlige udgifter til behandling af stof- og alkoholmisbrug, kriminalitet og psykisk sygdom er i overensstemmelse med Socialstyrelsens Socialøkonomiske Investeringsmodel, SØM.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere