22.06.2016  |  Klima, miljø og energi

Rapport: Store virksomheder skal bekæmpe vandmangel

Multinationale virksomheder skal tage ansvar, når det kommer til rent drikkevand og manglen på samme i de byer, hvor de driver forretning. Sådan lyder opfordringen i den årlige ESI-rapport fra Earth Security Group.

Manglen på rent drikkevand er stadig et stort problem mange steder i verden: 663 millioner mennesker ifølge FN lever uden adgang til det vand, vi herhjemme tager for givet, og problemet er også en af udfordringerne i organisationens mål for bæredygtig udvikling.

Men ifølge en ny rapport skal større virksomheder, som driver forretning i byer, hvor vandmangel er et stort problem, tage ansvar og gøre mere for at bekæmpe problemet.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Virksomheder sætter vandmangel på dagsordenen

Sådan lyder opfordringen i den såkaldte Earth Security Index-rapport for 2016, som netop er blevet offentliggjort på vegne af Earth Security Group – et værktøj til risikovurderinger for erhvervsledere og statslige organer.

Rapporten opfordrer til, at virksomhederne skal tilpasse sig de samfundsmæssige prioriteringer i de lande, de opererer i. Opfordringen kommer på baggrund af en undersøgelse, som er gået i dybden med 75 af de største offentligt registrerede, multinationale selskaber. Det skriver netmediet Edie.

En af konklusionerne er således, at udtømning af grundvand og grundvandsmagasiner er den væsentligste risiko for virksomheder, der opererer i 45 udviklingslande, hvor vandmangel er et stort problem.

”Det vi ser med grundvandsmagasiner er en geopolitisk udfordring, som mindre virksomheder ikke kan håndtere alene; risikoen er så stor, at lande og multinationale selskaber skal finde en måde at samarbejde på om udfordringen”, lyder det fra Alejandro Litovsky, der er hovedforfatter på ESI-rapporten.

Samarbejde på tværs af landegrænser
Mange af de omtalte grundvandsmagasiner er placeret under jorden på tværs af landegrænser, og rapporten peger derfor på, at udfordringerne med vandmangel skal løses uden om politiske interesser. Derfor foreslår rapporten, at virksomhederne opretter en ny form for ledelse, der arbejder med regeringer for at fremme tiltag i de berørte ulande.

At have rent vand som mål er ligeledes et punkt, der kan bruges til at opbygge relationer virksomheder og lande imellem, lyder det i rapporten fra Earth Security Group.

Coca-Cola Enterprises er allerede gået ind i kampen om det rene drikkevand. Således har læskedrik-giganten opstartet et samarbejde med WWF Verdensnaturfonden for at genoprette vitale vandområder og flodsletter langs Donau-floden.

Læs også: Grundfos skal løse global vandkrise

Ud over manglen på rent drikkevand peger rapporten også på social modstand over for nye projekter, beskæftigelsespres og ustabile elnet som kritiske ulands-faktorer, der er i farezonen for at eskalere yderligere.

- KLZ

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere