22.06.2016 | Klima, miljø og energi
Rapport: Store virksomheder skal bekæmpe vandmangel
Multinationale virksomheder skal tage ansvar, når det kommer til rent drikkevand og manglen på samme i de byer, hvor de driver forretning. Sådan lyder opfordringen i den årlige ESI-rapport fra Earth Security Group.
663 millioner mennesker på verdensplan lever uden rent drikkevand. Nu skal multinationale virksomheder komme ind i kampen, lyder det fra Earth Security Group.
Manglen på rent drikkevand er stadig et stort problem mange steder i verden: 663 millioner mennesker ifølge FN lever uden adgang til det vand, vi herhjemme tager for givet, og problemet er også en af udfordringerne i organisationens mål for bæredygtig udvikling.
Men ifølge en ny rapport skal større virksomheder, som driver forretning i byer, hvor vandmangel er et stort problem, tage ansvar og gøre mere for at bekæmpe problemet.
Læs også: Virksomheder sætter vandmangel på dagsordenen
Sådan lyder opfordringen i den såkaldte Earth Security Index-rapport for 2016, som netop er blevet offentliggjort på vegne af Earth Security Group – et værktøj til risikovurderinger for erhvervsledere og statslige organer.
Rapporten opfordrer til, at virksomhederne skal tilpasse sig de samfundsmæssige prioriteringer i de lande, de opererer i. Opfordringen kommer på baggrund af en undersøgelse, som er gået i dybden med 75 af de største offentligt registrerede, multinationale selskaber. Det skriver netmediet Edie.
En af konklusionerne er således, at udtømning af grundvand og grundvandsmagasiner er den væsentligste risiko for virksomheder, der opererer i 45 udviklingslande, hvor vandmangel er et stort problem.
”Det vi ser med grundvandsmagasiner er en geopolitisk udfordring, som mindre virksomheder ikke kan håndtere alene; risikoen er så stor, at lande og multinationale selskaber skal finde en måde at samarbejde på om udfordringen”, lyder det fra Alejandro Litovsky, der er hovedforfatter på ESI-rapporten.
Samarbejde på tværs af landegrænser
Mange af de omtalte grundvandsmagasiner er placeret under jorden på tværs af landegrænser, og rapporten peger derfor på, at udfordringerne med vandmangel skal løses uden om politiske interesser. Derfor foreslår rapporten, at virksomhederne opretter en ny form for ledelse, der arbejder med regeringer for at fremme tiltag i de berørte ulande.
At have rent vand som mål er ligeledes et punkt, der kan bruges til at opbygge relationer virksomheder og lande imellem, lyder det i rapporten fra Earth Security Group.
Coca-Cola Enterprises er allerede gået ind i kampen om det rene drikkevand. Således har læskedrik-giganten opstartet et samarbejde med WWF Verdensnaturfonden for at genoprette vitale vandområder og flodsletter langs Donau-floden.
Læs også: Grundfos skal løse global vandkrise
Ud over manglen på rent drikkevand peger rapporten også på social modstand over for nye projekter, beskæftigelsespres og ustabile elnet som kritiske ulands-faktorer, der er i farezonen for at eskalere yderligere.
- KLZ
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Første bilproducent tilslutter sig SteelZero-initiativet
SteelZero er et initiativ taget af Climate Group og ResponsibleSteel, som Volvo Cars nu tilslutter sig som den første bilproducent. Det er ikke Volvos første skridt i udviklingen af udvikle fossilfri stål, men initiativet skal sætte ekstra skub på arbejdet.