Robotter og digitalisering spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling

"Vi ønsker en lige og fair globalisering, uden at det er på bekostning af klodens ressourcer, og teknologien er svaret på, hvordan det kan lade sig gøre”, mener Casper Hansen, der driver den danske robotvirksomhed Technicon.

20.08.2021

CSR.dk

At producere direkte til forbrug og dermed minimere spild. At producere regionalt, så man undgår transport. At etablere retursystemer, der kan øge genanvendelsen. Dette er blot nogle af fordelene ved brugen af robotter og digitalisering, hvis man spørger Casper Hansen, der er direktør for den danske robotvirksomhed Technicon.

Det skriver Finans.

Et godt eksempel er den robot, som den tidligere slagteriejer Jan Pedersen netop har udviklet, der kan sortere grisetarme, inden de skal bruges til pølser og medister. Den opgave ligger ellers i Asien, hvor arbejdskraften er markant billigere end herhjemme. Ved at bruge robotten lokalt i Europa skal grisetarmene ikke længere fragtes til og fra Asien.

Der fragtes i dag årligt 250 millioner grisetarme fra Europa til Kina og tilbage igen. Ved at bruge robotter til at udføre arbejdet i Europa i stedet, kan der spares, hvad der svarer til forureningen fra cirka fire millioner biler, fortæller Jan Pedersen.

Et andet eksempel er brilleproducenten Monoqool, som har droppet massefremstillingen i Asien til fordel for 3D-printere i Tåstrup.

”Foreløbig mangler vi stadig et komplet regnestykke for, hvor stor klimagevinsten er ved 3D-print, men der er jo ingen tvivl om, at den er kæmpestor”, siger Allan Gröndahl Petersen, der er Monoqools direktør og grundlægger.

Læs også: Planeten og naturen er ved at nå bristepunktet - der er brug for at virksomheder handler nu

Miljøgevinsten ved at man binder forbrug, bestilling og produktion sammen er selvsagt stor. Vi kigger ind i en fremtid hvor mobiltelefonen, festkjolen og sommerhuset kan 3D-printes.

”Vi har en tendens til at blive nogle teknologiglade jubeloptimister, når vi snakker om den fjerde industrielle revolution. Men revolutioner har aldrig været drevet af teknologi. En revolution bliver drevet af et samfundsmæssigt ønske om en bedre fremtid, og det er nøjagtig det, der sker her. Vi ønsker en lige og fair globalisering, uden at det er på bekostning af klodens ressourcer, og teknologien er svaret på, hvordan det kan lade sig gøre”, afslutter Casper Hansen.

- MTN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle