Sådan ser den gode klimastrategi ud … foreløbig

Det er krævende, men det er dét, der skal til. En gennemgang af to analyser af klimastrategier, afslører ingredienserne i en klimastrategi, som er relevant i dag. Dog kan man allerede nu se, at kravene kommer til at stige igen.

11.06.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Virksomheders arbejde med bæredygtighed har altid været kendetegnet ved, at målet flyttede sig. Det gælder også klimaområdet. For 30 år siden var store sager, hvis en virksomhed overhovedet havde og offentliggjorde data på energiforbrug og udledninger af drivhusgasser. I dag vil frontløbervirksomheder neutralisere alle emissioner fra virksomhederne begyndte deres virke til nu og/eller have negative emissioner.

Analyser fra Climate Action 100+ og fra Transition Pathway Initiative i 2020 viste dog, at ganske få virksomheder har helt fat i den lange ende, når det handler om klimastrategier. Førstnævnte viste f.eks. at mindre end 10 procent levede op til kriterierne for en kvantificeret dekarboniserings-strategi. Sidstnævnte analyse viste, at ud af de 292 virksomheder, de havde analyseret, havde kun 25 sat egentlige net zero-mål.

Samme usikkerhed i virksomhederne er tilfældet i Danmark, hvor en analyse af de 100 største virksomheders klimastrategier fra december 2020 viste, at kun 20 virksomheder oplyste alle tal for CO2-udledninger og havde målsætninger for CO2-reduktioner, mens hele 34 slet ingen oplysninger eller målsætninger havde kommunikeret.

Elementer i en klimastrategi
Så hvad skal man som virksomhed have med i en klimastrategi i dag? Opgaven stillet af investoerer er: I skal decarbonisere, have alle jeres væsentlige påvirkninger med, og forholde jer til både risici og muligheder relateret til de fysiske konsekvenser, såsom voldsomt og uforudsigeligt vejr, og relateret til samfundets omstilling til et stort set CO2-frit samfund.

På et overordnet niveau kan man derfor læne sig op ad Transistion Pathway Initiative’s råd til virksomheder om, hvilke fire krav de skal leve op til, for at investorer kan se, at de effektivt tager hånd om deres klimarelaterede risici, muligheder og påvirkninger. De kan ses i figuren neden for. 

Mere specifikt skal en virksomhed, der fuldt vil leve op til opgaven om at have en kvalificeret klimastrategi, ifølge Climate Action 100+ kunne fremvise en plan der indeholder:

  • En ambition om netto-nul udledninger af drivhusgasser i 2050 eller tidligere, for hele scope 1 og 2 og relevante emissioner i scope 3.
  • CO2-reduktionsmål for kort, mellem og langt sigt, defineret som hhv. 2021-2025, 2026-2035 og 2036-2050, som er på linje med Paris-aftalens mål om maksimalt 1,5 graders global opvarmning.
  • En dekarboniserings-strategi, som angiver hvad virksomheden vil gøre, for at nå sine reduktionsmål. Disse handlinger skal være direkte forbundet med virksomhedens hovedkilder til CO2-udledning, inklusiv scope 3 hvor relevant. Strategien skal også påpege om og hvor virksomheden vil får grønne indtægter.
  • En investerings- og kapitalallokeringsplan, som viser, at virksomheden til bruge sine fremtidige investeringer på måder, der fremmer dekarbonisering på linje med Paris-aftalens mål. Virksomheden er åben om de forudsætninger og den metode, der er brugt til at sørge for, at man er på linje med Paris-aftalen.
  • En lobby-/indflydelsesstrategi der er på linje med virksomhedens egne klimamålsætninger. Det gælder på for virksomhedens egne lobbyaktiviteter og dem udført af brancheorganisationer, den er medlem af. Disse medlemskaber skal offentliggøres.
  • En klar ledelsesstruktur i forhold til klima, som bl.a. betyder at virksomhedens bestyrelse har fuldt overblik over klimaindsatsen og direktionen er direkte involveret i arbejdet. Ledelsens aflønning skal også være afhænging af resultater ift. klimastrategien.
  • Et overblik over hvad dens omstillingsstrategi betyder for dens medarbejdere og lokalsamfund, den er til stede i. Det kaldes Just transition og her er indikatorerne stadig under udvikling.
  • Rapportering i forhold til retningslinjerne fra Taskforce on climate-related financial disclosures (TCFD). Det indebærer ud over offentlig rapportering på strategi, risiko, governance og målsætninger med målbare indikatorer, også udvikling af scenarier for at teste om virksomheden er tillpasningsdygtig ift fremtidige risici og muligheder.

Målet kommer til at flytte sig igen
Der er som nævnt meget få virksomheder, med klimastrategier som lever op til disse forventninger. Den gode nyhed er, at det må forventes, at jo flere standarder og gode eksempler, der udvikles, jo lettere bliver det at se, hvordan man kan løse opgaven. F.eks. arbejder både EU og senest G7’s finansministre for standardiserede rapporteringskrav.

Hvem står bag analyserne?

Climate Action 100+ er verdens største investor engagement initiativ med fokus på klimaforandringer. Mere end 320 investorer er med i initiativet og engagerer herigennem mere end 161 virksomheder, som tilsammen er ansvarlige for op til to tredjedele af den årlige udledning af drivhusgasser fra industriel aktivitet globalt set.

Transition Pathway Initiative samler flere end 100 investorer, som benytter sig af TPI’s vurderinger af virksomheders klimaindsats baseret på en analyseramme udviklet af London School of Economics.

Den dårlige nyhed er, at alt peger i retning af, at kravene kommer til at vokse igen. For der er dårligt nyt fra klimaforskningen.

Nogle af de tydeligste indikatorer på hastigheden i den globale opvarmning er udvikling i de globale gletsjere, og eksperter i dem ser kun kraftigt blinkende røde lygter på det område. De smelter med langt større hast end håbet, hvilket indebærer en fare for at nogle allerede kendte og frygtede tipping points udløses, hvilket vil ”udløse en dominoproces af løbske processer og destabilisere hele systemet”, som det formuleres i Information.

De foreløbige rygter fra det internationale klimapanels næste rapport, som udkommer i september i år, fortæller, at forskerne i denne vil konstatere, at selv 1,5 graders opvarmning nu er for meget, hvis vi skal holde udviklingen nogenlunde i skak.

Når det er tilfældet, så skal der nye værktøjer og nye ambitioner på bordet. Så er netto-nul udledninger af CO2 ikke nok. Derfor skal alle – inklusiv alle virksomhederne – langt hurtigere end forventet til meget konkret at finde ud af, hvordan de vil skabe negative emissioner, dvs. hvordan de opsuger og holder på CO2. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: klimastrategier

Hvad skal en god klimastrategi kunne i dag? Og hvordan kommer man i gang? CSR.dk leder efter svarene. 

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus