23.02.2017  |  Kommunikation

Sæt mere fokus på CSR i rejsebranchen

Indhold fra partner Hvad er dette?

Hver dag krydser tre millioner mennesker klodens landegrænser. Turismen vokser som en kæmpe industri, som får arbejdspladser til at spire og knytter bånd på tværs af kulturer. Men med den flyvende udvikling kommer også et ansvar. Som rejsebureau har man mulighed for at påvirke og mindske de aftryk, som rejsende efterlader lokalt og på miljøet.

Ifølge Lars Thykier, som er administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, behøver det hverken at være besværligt eller dyrt at være et bæredygtigt rejsebureau. Alligevel oplever han, at CSR-initiativerne blandt danske rejsebureauer er meget få.

”Problemet er, at rejsebureauerne endnu ikke oplever et krav om bæredygtighed fra kunderne. Prisen er stadig en overskyggende faktor, når danskerne køber rejser. Men på trods af det, bør alle rejsebureauer øge bæredygtighed i deres produkter. Det handler om at have en forretning, som sørger for, at rejserne også bliver til glæde og gavn for vores børn og børnebørn. Bæredygtigheden har ikke fundet fodfæste i rejsebranchen på den måde, som man havde håbet på for 10 år siden. Vi mangler stadig at få den brede skare af rejsebureauer med”, siger han.

Det handler om at starte i det små
Lars Thykier understreger, at det i første omgang handler om holdning, og at man som rejsebureau grundlæggende tager beslutningen om, at produkterne skal være bæredygtige.

”Man skal ikke tro, at man kan gøre hele forretningen bæredygtig fra den ene dag til den anden. Og man kan fremfor alt ikke lave hele verden om. Men som rejsebureau kan man bidrage med sit, og det handler om at tænke sig om, prioritere og gå ind i arbejdet”, siger Lars Thykier.

Det internationale bæredygtighedsinitiativ Travelife kan være en måde at starte på. Certificeringssystemet hjælper rejsebureauer med at administrere og forbedre de sociale- og miljømæssige påvirkninger både ude og hjemme. Unitas Rejser i Silkeborg er et af de bureauer, som har taget CSR ind under huden og arbejder aktivt med bæredygtighedsinitiativer. Rejsebureauet laver grupperejser til skoler og sogne til hele verden, og er Danmarks førende udbyder af rejser for humanitære og kirkelige organisationer. I 2016 blev Unitas Rejser godkendt ’Travelife Partner’.

”Som Travelife Partner har vi sået et frø og taget et skridt i den rigtige retning til at blive mere bæredygtige. Vi startede med at kigge på os selv og lave små, men vigtige ændringer i den daglige arbejdsgang. Det handler om, at vores medarbejdere bliver mere bevidste om CSR og spørger sig selv ”hvad kan jeg gøre?”. Men en vigtig del af arbejdet handler også om at præge vores kunder og samarbejdspartnere i den rigtige retning. Vi taler blandt andet meget om at have fokus på affaldshåndtering på destinationen og på rejsen”, siger Unitas Rejsers direktør, Morten Lysdal Damgaard.  

Unitas Rejser har igangsat en leverandørundersøgelse, som skal danne overblikket over, hvordan deres samarbejdspartnere forholder sig til bæredygtighed. Målet er at påvirke dem i den rigtige retning, og samtidig at kunne give kunderne en bedre vejledning til det bæredygtige valg af rejser. Derudover kompenseres medarbejdernes forretningsrejser med fly for CO2 udslip gennem organisationen Green Seat, der sørger for beplantning og bevaring af skove. Unitas Rejsers tilgang til CSR kommer ud af mantraet, ’når alle gør lidt, kan lidt blive til meget’.

Det vigtigste er, at vi kommer i gang
FN har udråbt 2017 som året for udviklingen af bæredygtig turisme. Initiativet sætter blandt andet fokus på, hvilken indvirkning turismen kan have på at reducere fattigdom, beskytte miljøet og skabe bæredygtig vækst. Lars Thykier bifalder projektet og tror på, at kravet om bæredygtighed kommer til at fylde mere i både forbrugernes og rejsebureauernes bevidsthed.

”Man købte heller ikke økologisk mælk for 10 år siden, men den holdning har ændret sig for mange. Vi skal åbne kundernes øjne for bæredygtighed, når de bestiller rejser. At skabe en bæredygtig rejsebranche kræver, at vi alle sammen løfter i flok. Det vigtigste er, at vi kommer i gang”, siger han.

Læs mere om Unitas Rejser på
www.unitasrejser.dk/om-unitas-rejser/vaerdier-og-etik

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere