11.05.2022  |  Klima, miljø og energi

Sammen gør Rygaards Skole og Elis en bæredygtig forskel

Indhold fra partner Hvad er dette?

Elis (tidl. Berendsen) og Rygaards Skole vil gøre en forskel for mennesker og naturen. I år er det 10 år siden, de startede deres samarbejde, som skaber miljøvenlige og sunde rammer for skolens elever og mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet.

Rygaards Skoles samarbejde med Elis er i den grad vokset, fra da Elis i 2012 installerede den første luftfrisker på et af skolens toiletter – til at Rygaards Skole i dag har Elis’ måtter ved alle skolens indgange, hygiejnedispensere på alle skolens toiletter og SmartMop-mopper og -klude til alle skolens rengøringsmedarbejdere, som Elis løbende vasker og leverer efter behov. Omdrejningspunktet for samarbejdet har alle årene været en fælles vision om at gøre en menneskelig og miljømæssig forskel, som har ført til, at både Elis og Rygaards Skole har udviklet sig sammen. Brian L. S. Ankær, der er servicechef hos Rygaards Skole, fortæller:

Elis er langt fremme, når det kommer til bæredygtighed, og deres fleksibilitet, leveringssikkerhed og engagement gør dem til en suveræn partner for os. Elis’ service gør vores hverdag nemmere og sparer os for mange arbejdstimer – og når vi i årenes løb har ændret arbejdsgange eller er kommet med idéer til forbedringer, har Elis tilpasset sig og bakket fuldt op. De har godt overblik over skolen og vores behov, og de har været med til at gøre vores rammer renere og mere bæredygtige, fordi de løbende præsenterer os for nye miljøvenlige og menneskeligt ansvarlige løsninger.

Aktiverer mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet

Som servicechef har Brian L. S. Ankær ansvaret for at sikre, at skolens historiske, arkitekttegnede bygninger fremstår smukke og velholdte året rundt – og at alt fungerer, så lærere og elever har de bedste betingelser for undervisningen. På Rygaards Skole har de både en dansk og international afdeling, og de ser den menneskelige og kulturelle mangfoldighed som en stor værdi – derfor valgte de også at aktivere mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet, da skolen skiftede fra at bruge en ekstern rengøringsvirksomhed til at få deres eget team af rengøringsmedarbejdere.

”Der er så mange værdifulde ressourcer, som ikke bliver brugt på arbejdsmarkedet i dag, og jeg vil da hellere have 3 fleksjobbere end 1 medarbejder i en fuldtidsstilling, for så er der altid nogle til at tage over og løse opgaverne, når de andre er syge eller på kursus. Derfor har vi startet et samarbejde med Gentofte Kommune, hvor vi hjælper mennesker i ressourceforløb, integrationsforløb eller fleksjob med at blive aktiveret ved, at de blandt andet løser vores rengøringsopgaver. Og da flere af dem har skånehensyn og problemer med kroppen, lejer vi ergonomiske SmartMop-mopper og -klude hos Elis, som beskytter dem mod nedslidning”, siger Brian L. S. Ankær og fortsætter:

Her har Elis virkelig været med til at sikre, at vores nye rengøringsløsning bare har fungeret fra dag 1 – for under opstarten kom Elis ud til os hver måned for at lære vores nye rengøringsmedarbejdere, hvordan de bruger mopperne, så de passer bedst på kroppen. Og Elis vil også fremadrettet besøge os hvert kvartal for at tjekke, at mopperne fortsat bliver brugt skånsomt og korrekt. Det engagement, som Elis har lagt for dagen, er en af årsagerne til, at der ikke har været nogen overgangsproblemer til vores nye rengøringsløsning”.

Minimerer forbruget af naturens ressourcer

Rygaards Skole er en Grøn Skole, og derfor betyder det meget for Brian L. S. Ankær, at samarbejdet med Elis også er miljøvenligt. Alle skolens måtter, mopper og klude bliver vasket på Elis’ miljøoptimerede vaskerier, hvor forbruget af vand, energi og kemi opfylder Svanemærkets krav. Og udover at moppeskafterne har et ergonomisk kuglegreb, som sikrer, at rengøringsmedarbejderne undgår at vride og bøje sig, så har mikrofibermopperne og -kludene også en høj sugeevne, så skolens rengøring kan klares med et minimalt forbrug af sæbe og vand. Og som Brian L. S. Ankær fortæller, finder Rygaards Skole og Elis hele tiden på nye initiativer til at gøre løsningen mere miljøvenlig:

Det er egentlig en del af Elis’ service, at de løbende reparerer og udskifter hygiejnedispensere, men i stedet har vi fået et lille lager af dispensere på skolen, som pedellerne løbende udskifter – ligesom vi selv skifter batterier i dispenserne, i stedet for at Elis skal gøre det. På den måde gør vi sammen en forskel for miljøet, fordi Elis skal køre færre kilometer for at servicere dispenserne, og vi kan sikre, at alle batterier bruges op, så vi undgår spild. Samtidig sikrer vi, at alle skolens toiletter fungerer hver dag, fordi vi tager hånd om udskiftninger med det samme. Så vi er begejstrede for vores fleksible samarbejde med Elis, der hjælper os med at reducere forbruget af naturens ressourcer og passe godt på vores medarbejdere. Det er ikke et envejssamarbejde, men et partnerskab, hvor vi får tingene til at lykkes sammen”.

Et tillidsfuldt og inspirerende samarbejde

Elis’ servicekonsulent Charlotte Løwe har været med til at opbygge den mangeårige relation til Rygaards Skole – og som hun fortæller, sætter Elis også stor pris på det tillidsfulde samarbejde:

Hos Elis gør vi alt for at optimere ressourceforbruget i vores produktion, og 7 af vores vaskerier er virksomhedscentre, som samarbejder med landets kommuner om at hjælpe langtidsledige og mennesker med psykiske og fysiske udfordringer i job. Men vi når længst på den bæredygtige rejse, når vi ikke kun fokuserer på vores egen forretning, men også samarbejder tæt med vores leverandører og kunder om at gøre en forskel. Derfor er vi så glade for, at Rygaards Skole ikke kun tager åbent imod de nye bæredygtige produkter, vi løbende introducerer – men også holder os i gang med deres spændende projekter og idéer, som gør vores samarbejde endnu mere socialt og miljømæssigt ansvarligt”.

Om Rygaards Skole:

  • En moderne, katolsk privatskole oprettet i 1909
  • Er beliggende i Hellerup og har ca. 1.000 elever
  • Har både en dansk og en international, engelsksproget afdeling

Læs mere om Rygaards Skole her

Mere fra Elis Danmark A/S

Elis Danmark A/S

www.elis.com

Elis Danmark (tidligere Berendsen Textile Service) tilbyder bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice, hvor forbruget af vand, energi og vaskemidler ligger under Svanemærkets krav. Elis var én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret, og i 2019 blev Elis verdensmålcertificeret af Bureau Veritas som den første virksomhed i verden.Elis koncernen…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere