03.02.2020 | Klima, miljø og energi
Scania klar med første lastbil på flydende biogas
Transportvirksomheden Frode Laursen A/S har som den første danske virksomhed sat en ny Scania-gaslastbil til kørsel på flydende biogas i normal drift. Løsningen kan give en markant reduktion af CO2-udslippet.
På grund af de manglende muligheder for at tanke flydende biogas i Danmark, skal lastbilen indtil videre køre i Sverige. Foto: Scania
Den danske division af den svenske lastbilfabrikant Scania har leveret sin første lastbil, der kører på flydende biogas (LBG – liquified biogas). Det er transport-, lager- og logistikvirksomheden Frode Laursen A/S fra Vitten nord for Aarhus, der har modtaget bilen.
Læs også: Arla tester to biogaslastbiler i København
Lastbilen, en Scania R 410, er udrustet med en gasmotor, der kan give en markant reduktion af CO2-udslippet sammenlignet med den traditionelle dieselmotor, og det er noget man sætter pris på i det østjyske.
“Vi har stor opmærksomhed på, at vi som logistikvirksomhed er med til at påvirke miljøet - især gennem CO2-udslip. Og da vi betragter god opførsel omkring et bæredygtigt miljø som en integreret del af vores forretningsfilosofi, prøver vi med den nye Scania at tage endnu et skridt i den bæredygtige retning”, siger indkøbschef Jan Skov fra Frode Laursen.
“Vi har tidligere investeret i lastbiler til kørsel på bl.a. biodiesel og naturgas, men det er første gang, vi investerer i en lastbil til kørsel på LBG, der kan give helt op til 100 procent CO2-reduktion", forklarer han videre.
R 410’eren har kun fået motoren og brændstofsystemet lettere ombygget for at kunne håndtere biogassen, resten af lastbilen har præcis de samme egenskaber som en traditionel diesellastbil med 410 hk, når det gælder præstationer, lasteevne, køreegenskaber osv. Rækkevidden ved kørsel på flydende gas er ca. 1.100 km pr. optankning.
Skal faktisk køre i Sverige
Netop det med tankning er dog indtil videre en udfordring i Danmark, hvor der pt. Ikke findes en eneste tankstation til tankning af flydende gas, hvilket Jan Skov dog meget gerne ser ændre sig.
“Hos Frode Laursen har vi store forventninger til omstillingen til mere bæredygtig lastbiltransport. Teknologien er her, men for at det rigtig kan slå igennem, kræver det også, at f.eks. infrastrukturen til distribution af den bæredygtige gas er på plads”, fastslår han.
Af samme årsag har virksomheden, der har aktiviteter i hele Norden og dagligt disponerer over mere end 1.000 lastbiler, heraf ca. 750 egne, set sig nødsaget til at se udover de danske breddegrader for at få vognen i drift.
“For at komme i gang med kørsel på flydende biogas har vi indsat den nye Scania i Stockholm-området, hvor den skal køre for kaffegrossisten Arvid Nordquist, der vægter bæredygtig transport meget højt”, forklarer Jan Skov.
Han fortæller samtidig, at man forventer at indsætte yderligere et antal gasbiler i Tyskland og Sverige, hvor der ikke alene kan tankes flydende gas, men hvor også rammevilkårene er anderledes end i Danmark i forhold til at fremme anvendelsen af grønne drivmidler.
Læs også: Fremtidens brændstoffer skal være grønne – men hvordan?
“Hvis vi får mulighed for at tanke flydende biogas i Danmark, vil det være oplagt at indsætte lastbilen og flere nye af samme type til langturskørsel mellem f.eks. Sverige og Tyskland, hvor det er muligt at tanke flydende biogas”, slutter han.
-AK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Strategi & ledelse

Virksomheder der sætter videnskabsbaserede mål opnår hurtigere CO2-reduktioner
Selvom de globale udledninger stiger, konkluderer ny rapport, at de virksomheder, der sætter videnskabsbaserede mål arbejder både hurtigere og mere effektivt med at reducere CO2.
Kommunikation

Døde havskildpadder skal sende affald det rigtige sted hen i EU
Cigaretter, tamponer, vådservietter og en række andre produkter skal i fremtiden påføres et nyt mærke, som skal gøre forbrugeren opmærksom på, at produktet indeholder plastik, og at det ikke må smides ud så det ender i naturen.
Klima, miljø og energi

Covid-19 sænkede CO2-udledninger drastisk, men nu er verden på vej tilbage til sin sædvanlige praksis
Coronakrisen udløste et historisk stort fald i CO2-udledninger, men nu viser ny data at en kraftig stigning allerede er på vej tilbage.
Samfund

Nykredit går forrest med at koble ESG-rådgivning, ratings og prisen på penge
Prisen på penge bliver i stadig oftere koblet til bæredygtighed. Nykredit har taget usædvanligt skridt for at komme på kunders gode side.
Klima, miljø og energi

Danske pionerer viser vej til genanvendelse af tekstil
Cirkulær økonomi er et buzzword i tekstilbranchen, og der afsættes enorme ressourcer til nye løsninger, der skal tage hånd om de kæmpe mængder beklædning, der hvert år smides ud.
Klima, miljø og energi

Fragttrafik på el i byerne kan give markante CO2-reduktioner
Ny CONCITO rapport viser, at grøn citylogistik kan bidrage væsentligt til at nedbringe CO2-udledningen fra byernes vare- og lastbiltrafik. Klimazoner, der fremmer elektrificering af køretøjsparken, er det tiltag, der vurderes at have det største potentiale for CO2-reduktion. Men det kræver klare politiske rammer og nye lokale partnerskaber at få omstillingen sat i gang.