03.02.2020 | Klima, miljø og energi
Scania klar med første lastbil på flydende biogas
Transportvirksomheden Frode Laursen A/S har som den første danske virksomhed sat en ny Scania-gaslastbil til kørsel på flydende biogas i normal drift. Løsningen kan give en markant reduktion af CO2-udslippet.
På grund af de manglende muligheder for at tanke flydende biogas i Danmark, skal lastbilen indtil videre køre i Sverige. Foto: Scania
Den danske division af den svenske lastbilfabrikant Scania har leveret sin første lastbil, der kører på flydende biogas (LBG – liquified biogas). Det er transport-, lager- og logistikvirksomheden Frode Laursen A/S fra Vitten nord for Aarhus, der har modtaget bilen.
Læs også: Arla tester to biogaslastbiler i København
Lastbilen, en Scania R 410, er udrustet med en gasmotor, der kan give en markant reduktion af CO2-udslippet sammenlignet med den traditionelle dieselmotor, og det er noget man sætter pris på i det østjyske.
“Vi har stor opmærksomhed på, at vi som logistikvirksomhed er med til at påvirke miljøet - især gennem CO2-udslip. Og da vi betragter god opførsel omkring et bæredygtigt miljø som en integreret del af vores forretningsfilosofi, prøver vi med den nye Scania at tage endnu et skridt i den bæredygtige retning”, siger indkøbschef Jan Skov fra Frode Laursen.
“Vi har tidligere investeret i lastbiler til kørsel på bl.a. biodiesel og naturgas, men det er første gang, vi investerer i en lastbil til kørsel på LBG, der kan give helt op til 100 procent CO2-reduktion", forklarer han videre.
R 410’eren har kun fået motoren og brændstofsystemet lettere ombygget for at kunne håndtere biogassen, resten af lastbilen har præcis de samme egenskaber som en traditionel diesellastbil med 410 hk, når det gælder præstationer, lasteevne, køreegenskaber osv. Rækkevidden ved kørsel på flydende gas er ca. 1.100 km pr. optankning.
Skal faktisk køre i Sverige
Netop det med tankning er dog indtil videre en udfordring i Danmark, hvor der pt. Ikke findes en eneste tankstation til tankning af flydende gas, hvilket Jan Skov dog meget gerne ser ændre sig.
“Hos Frode Laursen har vi store forventninger til omstillingen til mere bæredygtig lastbiltransport. Teknologien er her, men for at det rigtig kan slå igennem, kræver det også, at f.eks. infrastrukturen til distribution af den bæredygtige gas er på plads”, fastslår han.
Af samme årsag har virksomheden, der har aktiviteter i hele Norden og dagligt disponerer over mere end 1.000 lastbiler, heraf ca. 750 egne, set sig nødsaget til at se udover de danske breddegrader for at få vognen i drift.
“For at komme i gang med kørsel på flydende biogas har vi indsat den nye Scania i Stockholm-området, hvor den skal køre for kaffegrossisten Arvid Nordquist, der vægter bæredygtig transport meget højt”, forklarer Jan Skov.
Han fortæller samtidig, at man forventer at indsætte yderligere et antal gasbiler i Tyskland og Sverige, hvor der ikke alene kan tankes flydende gas, men hvor også rammevilkårene er anderledes end i Danmark i forhold til at fremme anvendelsen af grønne drivmidler.
Læs også: Fremtidens brændstoffer skal være grønne – men hvordan?
“Hvis vi får mulighed for at tanke flydende biogas i Danmark, vil det være oplagt at indsætte lastbilen og flere nye af samme type til langturskørsel mellem f.eks. Sverige og Tyskland, hvor det er muligt at tanke flydende biogas”, slutter han.
-AK
Klima, miljø og energi
Mangel på kloge klimahoveder er byggebranchens største bekymring
En online paneldebat om de nye klimakrav i byggeriet kom hurtigt til at dreje sig over på en kollektiv bekymring om manglen på kvalificeret arbejdskraft til at guide byggebranchen trygt igennem den grønne omstilling.
Klima, miljø og energi

Nyt EU-projekt skal bringe alternative proteiner i forbrugernes søgelys
Hvordan kan vi udvide antallet af både animalske og plantebaserede proteinkilder til gavn for både klimaet og sundheden? Det sætter EU-projektet LIKE-A-PRO spot på i løbet af de næste 4 år
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal give unge en stemme i biodiversitetskrisen
Med en millionbevilling fra Tuborgfondet vil Danmarks Naturfredningsforening skabe et nyt fællesskab for unge, der ønsker at bremse naturens tilbagegang. Projektet skal understøtte de unges naturdannelse, handlekraft og demokratiske indflydelse på biodiversitetskrisen.
Klima, miljø og energi

Ni bygherrer vil skrive danmarkshistorie med nye boligbyggerier
Kan klimaaftrykket fra nyt byggeri reduceres til en fjerdedel allerede i dag? Det skal ni bygherrer finde svar på, efter at de er blevet udvalgt til at bygge nye boliger med en maksimal klimabelastning på 2,5 kg. CO2 per kvadratmeter.
Klima, miljø og energi

Danmark topper anti-korruptionsliste for femte år i træk
Danmark er i en opgørelse lavet af Transparency International verdens mindst korrupte land – for femte gang i træk. Scoren afspejler dog ikke, at Danmark er et korruptionsfrit land, påpeger formand.
Supply chain

For kun halvdelen af indkøbere flugter ESG-mål med forsyningskædestrategi
Selvom vestlige virksomheder har etablerede ambitioner om bæredygtighed, sakker de bagud, når det kommer til at udvikle strategier for sine forsyningskæder.