03.02.2020  |  Klima, miljø og energi

Scania klar med første lastbil på flydende biogas

Transportvirksomheden Frode Laursen A/S har som den første danske virksomhed sat en ny Scania-gaslastbil til kørsel på flydende biogas i normal drift. Løsningen kan give en markant reduktion af CO2-udslippet.

Den danske division af den svenske lastbilfabrikant Scania har leveret sin første lastbil, der kører på flydende biogas (LBG – liquifiebiogas). Det er transport-, lager- og logistikvirksomheden Frode Laursen A/S fra Vitten nord for Aarhus, der har modtaget bilen.

Læs også: Arla tester to biogaslastbiler i København

Lastbilen, en Scania R 410, er udrustet med en gasmotor, der kan give en markant reduktion af CO2-udslippet sammenlignet med den traditionelle dieselmotor, og det er noget man sætter pris på i det østjyske.

“Vi har stor opmærksomhed på, at vi som logistikvirksomhed er med til at påvirke miljøet - især gennem CO2-udslip. Og da vi betragter god opførsel omkring et bæredygtigt miljø som en integreret del af vores forretningsfilosofi, prøver vi med den nye Scania at tage endnu et skridt i den bæredygtige retning”, siger indkøbschef Jan Skov fra Frode Laursen.

“Vi har tidligere investeret i lastbiler til kørsel på bl.a. biodiesel og naturgas, men det er første gang, vi investerer i en lastbil til kørsel på LBG, der kan give helt op til 100 procent CO2-reduktion", forklarer han videre.

R 410’eren har kun fået motoren og brændstofsystemet lettere ombygget for at kunne håndtere biogassen, resten af lastbilen har præcis de samme egenskaber som en traditionel diesellastbil med 410 hk, når det gælder præstationer, lasteevne, køreegenskaber osv. Rækkevidden ved kørsel på flydende gas er ca. 1.100 km pr. optankning.

Skal faktisk køre i Sverige 
Netop det med tankning er dog indtil videre en udfordring i Danmark, hvor der pt. Ikke findes en eneste tankstation til tankning af flydende gas, hvilket Jan Skov dog meget gerne ser ændre sig.

“Hos Frode Laursen har vi store forventninger til omstillingen til mere bæredygtig lastbiltransport. Teknologien er her, men for at det rigtig kan slå igennem, kræver det også, at f.eks. infrastrukturen til distribution af den bæredygtige gas er på plads”, fastslår han.

Af samme årsag har virksomheden, der har aktiviteter i hele Norden og dagligt disponerer over mere end 1.000 lastbiler, heraf ca. 750 egne, set sig nødsaget til at se udover de danske breddegrader for at få vognen i drift.

“For at komme i gang med kørsel på flydende biogas har vi indsat den nye Scania i Stockholm-området, hvor den skal køre for kaffegrossisten Arvid Nordquist, der vægter bæredygtig transport meget højt”, forklarer Jan Skov.

Han fortæller samtidig, at man forventer at indsætte yderligere et antal gasbiler i Tyskland og Sverige, hvor der ikke alene kan tankes flydende gas, men hvor også rammevilkårene er anderledes end i Danmark i forhold til at fremme anvendelsen af grønne drivmidler.

Læs også: Fremtidens brændstoffer skal være grønne – men hvordan?

“Hvis vi får mulighed for at tanke flydende biogas i Danmark, vil det være oplagt at indsætte lastbilen og flere nye af samme type til langturskørsel mellem f.eks. Sverige og Tyskland, hvor det er muligt at tanke flydende biogas”, slutter han.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere