12.04.2018  |  Klima, miljø og energi

Shell bliver sagsøgt for klimabelastning

Friends of the Earth indleder retssag mod oliegiganten Shell for selskabets påvirkning af klimaet. Sagen føres af hollandske Milieudefensie og støttes af Friends of the Earth-grupper verden over, herunder danske NOAH.

Olieselskabet Shell står over for en historisk retssag i Holland, hvor den hollandske del af miljønetværket Friends of the Earth, Milieudefensie, sagsøger selskabet for klimabelastning.   

Læs også: Renere kanalrundfarter i København

”Shell er blandt de ti største klimaforurenere i verden. De har i over 30 år vidst, at deres forretningsmodel forårsager farlige klimaændringer, men fortsætter med at udvinde olie og gas og investerer milliarder i efterforskningen og udviklingen af nye fossile brændsler”, siger direktør for Milieudefensie, Donald Pols.

Friends of the Earth-grupper verden over, inklusiv danske NOAH, støtter sagen mod Shell i kampen for klimaretfærdighed, skriver NOAH i en pressemeddelelse. En sag som Karin Nansen, forkvinde for Friends of the Earth International mener er vigtig for mennesker overalt på kloden:

”Shell forårsager enorm skade verden over. Især i det Globale Syd har klimaforandringer og beskidt energi ødelæggende konsekvenser. Med denne retssag har vi en chance for at holde Shell ansvarlig”, siger hun.

Global bevægelse
Milieudefensies søgsmål er en del af en voksende global bevægelse for at holde virksomheder ansvarlige for deres bidrag til farlige klimaændringer. I januar lagde byen New York sag an mod de fem største, globale olieselskaber, herunder Shell, hvor der blev krævet erstatning for konsekvenserne af klimaændringerne.

Byerne San Francisco og Oakland samt flere andre amter i Californien gør det samme. En peruansk landmand sagsøger det tyske energiselskab RWE for sit bidrag til at gletschere smelter i nærheden af hans landsby. 

Unik sag
Milieudefensies sag er unik, fordi det er den første klimaretssag, der kræver, at et selskab, der arbejder med fossile brændstoffer, handler på klimaændringerne, i stedet for at kræve erstatning, skriver NOAH.
Hvis sagen vindes, vi det kræve, at Shell overholder klimamålene og dermed begrænse sine globale investeringer i olie og gas betydeligt.

Læs også: 37 virksomheder sagsøgt for klimaforandringer

Men det vil ifølge Karin Nansen også få store konsekvenser for andre fossile virksomheder.

”Hvis vi vinder denne sag, vil det åbne døren for yderligere retssager mod andre klimaforurenere. Friends of the Earth International ønsker at se bindende regler for virksomheder som Shell, som ofte anser sig for at være over loven, også når det gælder klimamål”, siger hun.

-JJK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere