31.10.2022 | Klima, miljø og energi
SIG LUND designer unikt modetøj af kasseret arbejdstøj fra Elis
Indhold fra partner Hvad er dette?
Kan slidt og kasseret arbejdstøj fra bl.a. industrien få et nyt liv som modetøj? Ja, hvis du spørger Elis’ (tidl. Berendsen) nye designpartner SIG LUND, der vil være et cirkulært fashion brand – og kun bruger tekstiler, som allerede er sat i verden.
Nyt fashion brand upcycler bl.a. råt smede- og kokketøj
Elis har som ambition at genanvende 100 % af virksomhedens kasserede tekstiler i 2030, og Elis har dannet partnerskaber med adskillige designere, der upcycler en del af deres kasserede tekstiler. Helt naturligt oplever Elis, at det er nemmest at afsætte virksomhedens mest lettilgængelige, kasserede tekstiler – som f.eks. Elis’ duge og sengelinned, der minder om metervarerne fra en stofbutik og derfor er mindre vanskelige at sy om til andre produkter. Men nu har Elis startet et samarbejde med det nye fashion brand SIG LUND, der udelukkende fokuserer på at upcycle det arbejdstøj, som Elis udlejer og vasker for danske arbejdspladser. Rikke Liebetrau, der er medejer og partner i SIG LUND, siger:
”Vi vil skabe modetøj, som er unikt, har kant og gør det muligt for folk at udtrykke sig kreativt. Elis’ kasserede arbejdstøj har en historie og et ekstraordinært udtryk, som vi slet ikke ville få, hvis vi brugte f.eks. kasserede lagner og duge. SIG LUND’s ”Blacksmith Jacket & Skirt” er f.eks. syet af kasseret smedetøj, vores ”Kitchen Shirt & Skirt” er syet af forklæder, og vores ”Chef Trenchcoat” er syet af småternede kokkebukser. Vi har fået alt muligt forskelligt arbejdstøj fra Elis, hvor vi klipper det slidte og plettede væk, så de mennesker, der skal gå i SIG LUND-tøjet, får følelsen af, at det er nyt og gennemarbejdet”, siger Rikke Liebetrau og fortsætter:
”Noget af arbejdstøjet har Elis kasseret, fordi det med tiden har fået en forkert nuance, eller fordi en medarbejder f.eks. har glemt en kuglepen i lommen, som har skabt pletter, der ikke kan fjernes – men arbejdstøj er generelt fremstillet til at være slidstærkt, og det er Elis’ kasserede arbejdstøj også, når vi får det. Selv det mest slidte håndværkertøj i denim er stadig tykt og kraftigt, så vi kan sagtens give det et nyt og langt liv som modetøj. Og det langvarige slid giver desuden denimstoffet en ruskindsagtig overflade og et råt og virkelig flot look”.
Store ambitioner bag SIG LUND
I år har Rikke Liebetrau og Mathilde Sigaard Sørensen, der også er partner og medejer i SIG LUND, afhentet ca. 1.100 kg kasseret tøj hos Elis’ vaskeri i Tilst, som er fragtet til SIG LUND’s systue i Ikast – så modetøjet kan produceres lokalt med minimal transport og CO2-udledning. Allerede nu er de ved at afdække, om SIG LUND på sigt kan aftage kasseret beklædning fra andre af Elis’ landsdækkende industrivaskerier, og de langsigtede ambitioner bag fashion brandet er høje. Mathilde Sigaard Sørensen fortæller:
”Lige nu har vi selv hænderne i alt – vi står endda selv og klipper knapper og manchetter af arbejdstøjet fra Elis. Men på sigt ønsker vi også at samarbejde med systuer for socialt udsatte, og vi har som ambition, at vi hele tiden vil optimere vores virksomhed, så vi hos SIG LUND bliver mere bæredygtige, vokser og forhåbentlig en dag kan konkurrere med andre high-end fashion brands med kant. Fra Elis kan vi aftage så mange kasserede tekstiler, at vi hurtigt kan få volumen på vores virksomhed – og for os betyder det meget, at det lige netop er arbejdstøj fra Elis, vi aftager”, siger Mathilde Sigaard Sørensen og fortsætter:
”I modsætning til mange andre tekstiler, så er arbejdstøj jo fra starten skabt, fordi det er nødvendigt – en smed har f.eks. brug for sikkert arbejdstøj for at holde sig beskyttet under sine daglige opgaver. Så vi kan bruge nogle af de materialer, som med et meningsfuldt formål allerede er i sat verden, til at give forbrugerne et mere bevidst og ansvarligt valg indenfor modetøj. Samtidig er kasseret arbejdstøj en type tekstiler, som Elis har et stort behov for at få afsat – og vi elsker tanken om, at jo bedre det går for os, jo bedre går det også for Elis med at få genanvendt flere tekstiler. Så vores partnerskab med Elis sætter vi stor pris på”.
Elis’ designpartnere Muttilove og Hjelt upcycler også Elis’ kasserede tekstiler – læs mere her
Vil forlænge tekstilers brugsfase – og give kasserede tekstiler nyt liv
Som landets førende tekstilservicevirksomhed har Elis hvert år millioner af tekstiler i cirkulation blandt danske arbejdspladser. Elis indkøber slidstærke tekstiler, som vaskes skånsomt på Elis’ svanemærkede vaskerier og løbende repareres, så tekstilerne får den længst mulige levetid blandt Elis’ kunder – men når tekstilerne med tiden bliver for slidte eller får varige pletter og ikke længere lever op til kundernes kvalitetskrav, udskifter Elis dem med nye. Hver måned får Elis heldigvis nye designpartnere som SIG LUND, der hjælper med at give Elis’ kasserede tekstiler et nyt liv, ligesom Elis donerer kasserede tekstiler til godgørende formål og engagerer sig i forskningsprojekter indenfor tekstilgenanvendelse. Elis’ QA Manager Lisbeth Linde fortæller:
”I 2021 fik 29 % af vores kasserede tekstiler et nyt liv – så der er stadig et godt stykke vej til, at vi når ambitionen om at genanvende 100 % af vores kasserede tekstiler i 2030. Vores designpartnere er vigtige for os, men vi bidrager også aktivt til forskning og projekter indenfor tekstilgenanvendelse, da vi tror på, at forskning er nødvendig for at indfri vores 2030-ambition. Dels fordi vi har rigtigt mange tekstiler i omløb, og dels fordi der bare er nogle af vores tekstiler, som det er vanskeligt for vores partnere at upcycle eller downcycle. Derfor er vi selvfølgelig rigtig glade for, at bl.a. SIG LUND kan se muligheder i vores kasserede tøj – og at de gerne vil bruge den tid og kreativitet, som det kræver, for at slidt arbejdstøj kan blive forvandlet til unikt modetøj”.
Hos Københavns Professionshøjskole bliver Elis’ kasserede tekstiler genanvendt som en del af undervisningen til fremtidens folkeskolelærere – læs mere her
Klima, miljø og energi

Södra med OnceMore® genanvender Elis’ tekstiler til at skabe nye tekstilråvarer
I 2022 genanvendte Södra 66 tons af Elis' (tidl. Berendsen) kasserede linned til at skabe råmaterialer, der kan bruges til at lave nye tekstiler. Nu fokuserer Elis og Södra på, hvordan de kan lukke cirklen for endnu flere tekstiler i fremtiden.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Rentista og Elis har et fælles fokus på tøjs levetid og cirkularitet
Hos Rentista kan kvinder leje eksklusivt tøj i god kvalitet i stedet for at købe billig ”fast fashion” – og på Elis’ (tidl. Berendsen) svanemærkede vaskeri i Kastrup vaskes tøjet skånsomt, så det kan cirkuleres igen og forhåbentlig få et længere liv.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Elis’ ældre ansatte får rådgivning om at gå fra arbejdsliv til seniorliv
Hvordan kan virksomheder tage et medansvar for, at ældre ansatte får skabt sig den økonomiske sikkerhed, som de behøver i årene efter arbejdslivet? Hos Elis (tidl. Berendsen) har flere +60-årige medarbejdere i denne måned deltaget i et seniorseminar.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Coop forlænger levetid på arbejdstøj til MadCooperativet
Genbrug af jakker, svanemærket vask og god tekstiludnyttelse på tværs af butikker og medarbejdere. Alt det har Coop og Elis (tidl. Berendsen) et helhedsorienteret fokus på for at optimere forbruget og levetiden på arbejdstøjet til Coops nye madafdelinger.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Vi vil forpligte os til klimaagendaen ud fra Science Based Targets
Hos Elis ønsker vi at stræbe efter klimavidenskabeligt baserede mål for at nedbringe CO2-udledningen og være med til at begrænse den globale temperaturstigning.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Bus kører ud med sundheds- og pensionsråd til Elis’ vaskerimedarbejdere
Hvordan kan virksomheder bane vej for, at medarbejdere med fysiske opgaver får passet godt på sig selv – både i ungdommen og alderdommen? Hos Elis (tidl. Berendsen) får vaskerimedarbejderne besøg af en bus, der bringer sundheds- og pensionsråd tæt på dem.
Indhold fra partner