03.05.2022 | Klima, miljø og energi
Sikring mod fremtidens ekstremregn
Indhold fra partner Hvad er dette?
I fremtiden forventer vi mere regn. Klimaforandringer fører til ekstremvejr, og der foregår allerede et omfattende arbejde med at sikre Danmark mod ekstremregn.
Vi ser nærmere på den nye regulering af kommunernes planlægning af spildevandsforsyningernes indsats for at håndtere de øgede regnmængder.
Kommunens opgave i forhold til håndtering af ekstremregn er i første række som planmyndighed at fastlægge rammerne for klimatilpasning i kommunen. Kommunen beskriver fx i sin spildevandsplan, hvordan tag- og overfladevand bortskaffes. Fra 1. januar 2021 skal kommunen som udgangspunkt fastsætte et serviceniveau for håndtering af tag- og overfladevand i spildevandsplanen efter en samfundsøkonomisk metode, som er fastsat i serviceniveaubekendtgørelsen i medfør af miljøbeskyttelsesloven.
Ved et serviceniveau forstås: Hvor ofte må der forekomme regnvand på terræn i en mængde, som forvolder skade.
Hvem fastsætter serviceniveauet?
Som udgangspunkt er det kommunen, som beregner og fastsætter serviceniveauet (spor A). Spildevandsforsyningen kan dog være forpligtet til at fastsætte serviceniveauet (spor B), hvis 1) kommunen har pålagt forsyningen at gøre det, eller 2) kommunen endnu ikke har fastsat et serviceniveau efter de nye regler.
Kommunen eller spildevandsforsyningen kan altid fastsætte serviceniveauet, så det svarer til en fem-årshændelse for et separatkloakeret område eller en ti-årshændelse for fælleskloakeret område.
Vigtigt med analyse af relevante løsningsmuligheder
Formålet med beregningen er at sikre, at spildevandsselskabets klimatilpasningsindsats er samfundsøkonomisk hensigtsmæssig. Den samfundsøkonomiske metode skal fastlægge et serviceniveau, hvor skadesomkostningerne ved en ekstrem regnhændelse reduceres med mere, end det koster at udføre et klimatilpasningsprojekt, der afværger skaderne.
Kommunen skal analysere på relevante løsningstiltag og kan i den forbindelse bede spildevandsforsyningen om oplysninger om mulige løsninger. Det er ikke reguleret, hvornår et løsningstiltag er relevant. Derfor må det i sidste ende afhænge af et skøn.
Selvom spildevandsforsyningen ikke er forpligtet til at udføre den løsning, som ligger til grund for beregningerne, er det vores forventning, at spildevandsforsyningen ofte gennemfører netop de projekter, som har ligget til grund for beregningerne. Kommunerne og spildevandsforsyningerne har derfor stor mulighed for i fællesskab at finde gode løsninger.
Hvem skal være med?
Når parterne ser på relevante løsningstiltag, bør de være opmærksomme på, om de enkelte løsninger kræver deltagelse fra andre parter, før de kan blive til virkelighed. Det kan give udfordringer, hvis en løsning kræver, at nogen medvirker frivilligt. Det kan fx være private grundejere, hvis arealer indgår i løsningen.
Hvis løsningen fx involverer åbne render i private fællesveje eller bassiner på private grunde, vil det i praksis kræve frivillige aftaler herom, hvis der ikke er hjemmel til ekspropriation. Det risikerer at blive en væsentlig barriere for at opnå den tilsigtede klimatilpasning.
Irrelevante løsninger
Kommunen skal foretage en genberegning af serviceniveauet, når der sker en ændring af forudsætningerne. Det fremgår ikke, hvornår det er tilfældet. Hvis spildevandsforsyningen ikke kan gennemføre den løsning, som lå til grund for fastsættelsen af serviceniveauet, og alternativet fx er en meget dyrere traditionel løsning, bør spildevandsforsyningen og kommunen gå i dialog om eventuelt at genberegne serviceniveauet.
Samfund

Festivalbilletter, koncerter mv.: Gaver i det offentlige
Det sker ikke sjældent, at offentligt ansatte og politikere får tilbudt gaver i form af middage, entrébilletter eller lignende i kraft af deres virke i det offentlige. Men hvornår må man modtage sådanne gaver, og hvornår skal man sige “nej tak”?
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

ESG i kommuner og kommunale selskaber
ESG fylder mere og mere for flere og flere private virksomheder, blandt andet som følge af omfattende regulering fra EU. Men kommuner og kommunale selskaber må også forholde sig til dem.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

ESRS - forstå de nye EU-standarder for bæredygtighedsrapportering
ESRS er navnet på de nye EU-standarder for bæredygtighedsrapportering. De vil i fremtiden gælde for alle store virksomheder på lige fod med finansiel rapportering. Standarderne skal gøre det lettere for virksomhederne at rapportere.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny vejledning om cirkulært byggeri
Hvem ejer materialerne, når et byggeri rives ned? Er det affald eller genbrugsmateriale? Og hvem har ansvaret for kvaliteten af de genbrugte materialer i et nyt byggeri? Ny vejledning ridser de retlige rammer op for det cirkulære byggeri.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny forhandlingsdynamik på finansieringsmarkedet for vedvarende energi
Investeringer strømmer i retning af projekter for vedvarende energi. Ruslands invasion af Ukraine og forsyningskrisen accelererer investeringslysten, og vilkårene for investeringerne og finansiering er blevet nogle andre, end de har været tidligere.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Solcelleselskaber – reglerne og de nye muligheder for VE-egenforbrugere
Solceller er for mange selskaber en central del i omstillingen til grøn strøm. Vi giver et kort overblik over reglerne for offentlige solcelleselskaber – samt de nye muligheder for VE-egenforbrugere efter VE II-direktivets nye regler for direkte afregning
Indhold fra partner