19.02.2018  |  Klima, miljø og energi

Skån naturen for affald og spildevand – få arbejdstøjet vasket på et industrielt vaskeri

Indhold fra partner Hvad er dette?

Lige nu har mange virksomheder fokus på at reducere mængden af affald, de belaster miljøet med – og en effektiv vej til målet er at få arbejdstøjet vasket på et industrivaskeri. I 2016 lavede Teknologisk Institut en undersøgelse, som sammenligner vask af arbejdstøj i hjemmet med industriel vask på et Berendsen-vaskeri. Og resultatet er klart: Den industrielle vask er langt mere miljøvenlig end hjemmevasken, da den forbruger og udleder markant mindre spildevand og affaldsstoffer.

En hjemmevask forbruger 118 % mere vand end industrivasken
Teknologisk Instituts undersøgelse viser, at en hjemmevask totalt forbruger 67,9 liter vand per vask – til sammenligning bruger industrivasken på et Berendsen-vaskeri kun 31,08 liter til samme opgave. Det svarer til, at hjemmevasken forbruger 118 % mere rent drikkevand end industrivasken. Hvis en virksomhed har hundredvis af medarbejdere, som selv vasker deres tøj, kan de altså markant reducere både vandforbruget og mængden af affald i form af spildevand, hvis de outsourcer vasken af arbejdstøjet til et industrivaskeri.

Minimalt affald i Berendsens spildevand – 72 % mindre kvælstof end grænseværdien for drikkevand
Ser vi på affaldet og forureningen, der udledes sammen med vandet efter vasken, er forskellen også enorm: Undersøgelsen viser, at industrivasken kun udleder 451,59 mg kvælstof per vask, mens hjemmevasken udleder hele 5.347,16 mg kvælstof per vask – det svarer altså til 4.895,57 mg mere kvælstof end industrivasken. Samtidig viser analysen, at Berendsens spildevand indeholder 72 % mindre kvælstof per liter, end grænseværdien er for drikkevand. Anne-Sophie Stokbro, som er CSR-chef hos Berendsen Danmark, fortæller:

”Når en virksomhed vælger at outsource håndteringen af deres arbejdstøj til Berendsen, mindsker de automatisk deres affald, fordi de lejer tøjet hos os, så de skal ikke smide tøj ud hver gang, en medarbejder stopper, eller der kommer hul på bukserne… Vi tager hånd om reparationer og sikrer, at tøjet får den længst mulige levetid. Men en virksomheds affaldsproduktion handler jo også om den enorme mængde af sæbe og kemiske stoffer, deres medarbejdere udleder, hvis de vasker arbejdstøjet i hjemmet. Alle Berendsens landsdækkende vaskerier er svanemærkede, og vores innovative industrimaskiner beregner og afmåler det korrekte forbrug af kemikalier og vand til hver vask – ligesom vi har udviklet et effektivt system til at rense og genbruge vaskevandet, så vi udleder et absolut minimum af affald og spildevand.”

Holbæk-vaskeriets mål er at vaske 100 % med regnvand og genanvendt vand
Hos Berendsen ser vi det som én af vores vigtigste opgaver at hjælpe vores kunder med at få et bæredygtigt og affaldsbesparende alternativ til hjemmevask af arbejdstøjet – og vi stiller krav til vores vaskerier om konstant at udvikle nye, innovative løsninger, som reducerer miljøpåvirkningen. Lige nu arbejder Holbæk-vaskeriet målrettet på, at 100 % af vaskeriets vaskevand i fremtiden skal komme fra regnvand og genanvendt vand – og som et pilotprojekt har vaskeriet med succes brugt regnvand fra vaskeriets tagflade til at vaske kasser for en kunde i medicinalbranchen. Driftschef, Kim Thorsøe fortæller:

”Pilotprojektet har bevist, at vi ved hjælp af filtre, kemisk desinficering og UVC-lys kan rense regnvandet for samtlige bakterier. Målingerne viser, at alle kolibakterier er døde – vi finder ingen bakterier i slutprocessen overhovedet, så projektet er gået over al forventning… Nu handler udfordringen dybest set om, at vi skal kunne skaffe nok regnvand til hele vores produktion – og udbygge vores system med flere tanke til opsamling. Derfor er det også afgørende for os, at Fors nu har sagt ”ja” til, at vi kan lægge en ledning fra vores vaskeri ud til forsyningens regnvandsledning i jorden, så vi fremover får adgang til alt det regnvand, vi behøver. Sideløbende har vi samarbejdet med NIRAS og nu også Aquagarden Technologies om at udvikle et endnu mere effektivt system til at genanvende vores procesvand fra vaskemaskinerne, så vi udleder mindst muligt spildevand.”

Vil du vide mere om hvor meget spildevand og affald, din virksomhed kan spare ved at samarbejde med en tekstilpartner, som tager hensyn til miljøet i alle led af forsyningskæden? Ring til os på tlf. 70 13 33 31 eller send os en e-mail på: pmsupport@berendsen.dk – vi svarer på din mail indenfor et døgn.

Denne artikel er en del af temaet Tema om affald

Mere fra Elis Danmark A/S

Elis Danmark A/S

www.elis.com

Elis Danmark (tidligere Berendsen Textile Service) tilbyder bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice, hvor forbruget af vand, energi og vaskemidler ligger under Svanemærkets krav. Elis var én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret, og i 2019 blev Elis verdensmålcertificeret af Bureau Veritas som…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere