23.02.2015  |  Klima, miljø og energi

Skadelige stoffer skal ud af regntøj og gummistøvler

Et nyt projekt skal undersøge, om de skadelige stoffer i regntøj og gummistøvler kan erstattes. Projektet får økonomisk støtte af Miljøministeriet.

Om perfluorerede stoffer

  • Tøj, der indeholder perfluorerede stoffer, er ikke sundhedsskadeligt i sig selv. Men stofferne er svære at nedbryde og ophobes i naturen, når tøjet bliver vasket eller smidt ud.
  • Med tiden kan de ende i fødevarer, og de kan være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende samt skade fosterudviklingen hos gravide.
  • Forskning viser, at stofferne optages i kroppen i langt højere grad, hvis man spiser dem, end hvis man får dem på huden – f.eks. fra sit tøj.

Kilde: Miljøministeriet

Vandafvisende tøj og sko kan indeholde perfluorerede stoffer, der gør tøjet vand-, smuds- og fedtafvisende samtidig med, at det er åndbart. Men da stofferne er skadelige, skal et nyt projekt undersøge, om der kan findes mere miljøvenlige alternativer. Projektet støttes med 1,3 millioner kroner af Miljøministeriet.

Læs også: Tøjgigant udbreder kemiprogram

”Der skal ikke være skadelig kemi i danskernes klædeskabe, og det har industrien et ansvar for at sikre. Derfor er jeg glad for, at tøjbranchen samarbejder og er med til at finde konkrete løsninger. De virksomheder, som går forrest, står også stærkere i konkurrencen på sigt”, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Tøj uden skadelige stoffer
Det er Teknologisk Institut der, sammen med blandt andre tøjfirmaet Hummel, undersøger, om man kan udvikle et produkt, der har de samme praktiske egenskaber som perfluorerede stoffer uden de negative konsekvenser for miljø og sundhed.

Læs også: Greenpeace finder giftige kemikalier i verdens største børnetøjmærker

Det nye projekt varer i to år og er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Green Tech, Skandinavisk Tekstil Kemi, F. Engel, Bestseller og Hummel. Miljøministeriet støtter projektet gennem MUDP (Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram). 

-SSM

Mere fra Sarah

Sarah Stendorff Meier

Redaktionsassistent

Uddannelse: Bachelor i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet 2012-2015. Kandidatstuderende i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet. Fokusområder: socialstof, arbejdsmiljø, installationsbranchen og festivaler. 

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere