23.02.2015 | Klima, miljø og energi
Skadelige stoffer skal ud af regntøj og gummistøvler
Et nyt projekt skal undersøge, om de skadelige stoffer i regntøj og gummistøvler kan erstattes. Projektet får økonomisk støtte af Miljøministeriet.
Om perfluorerede stoffer
- Tøj, der indeholder perfluorerede stoffer, er ikke sundhedsskadeligt i sig selv. Men stofferne er svære at nedbryde og ophobes i naturen, når tøjet bliver vasket eller smidt ud.
- Med tiden kan de ende i fødevarer, og de kan være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende samt skade fosterudviklingen hos gravide.
- Forskning viser, at stofferne optages i kroppen i langt højere grad, hvis man spiser dem, end hvis man får dem på huden f.eks. fra sit tøj.
Kilde: Miljøministeriet
Vandafvisende tøj og sko kan indeholde perfluorerede stoffer, der gør tøjet vand-, smuds- og fedtafvisende samtidig med, at det er åndbart. Men da stofferne er skadelige, skal et nyt projekt undersøge, om der kan findes mere miljøvenlige alternativer. Projektet støttes med 1,3 millioner kroner af Miljøministeriet.
Læs også: Tøjgigant udbreder kemiprogram
Der skal ikke være skadelig kemi i danskernes klædeskabe, og det har industrien et ansvar for at sikre. Derfor er jeg glad for, at tøjbranchen samarbejder og er med til at finde konkrete løsninger. De virksomheder, som går forrest, står også stærkere i konkurrencen på sigt, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.
Tøj uden skadelige stoffer
Det er Teknologisk Institut der, sammen med blandt andre tøjfirmaet Hummel, undersøger, om man kan udvikle et produkt, der har de samme praktiske egenskaber som perfluorerede stoffer uden de negative konsekvenser for miljø og sundhed.
Læs også: Greenpeace finder giftige kemikalier i verdens største børnetøjmærker
Det nye projekt varer i to år og er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Green Tech, Skandinavisk Tekstil Kemi, F. Engel, Bestseller og Hummel. Miljøministeriet støtter projektet gennem MUDP (Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram).
-SSM
Klima, miljø og energi

Gæster på Roskilde Festival tester ny pantstation
For at gøre det lettere for festivalgæsterne at komme af med deres tomme dåser og flasker har Dansk Retursystem opsat en pantstation på Roskilde Festival, hvor det tager under et minut at få pant for omtrent 90 dåser og flasker. Et lignende pilotprojekt testes lige nu i hele landet.
Samfund

Danske virksomheder sælger stort til FN-organisationer
Danske virksomheders salg til Unicef, FN's Flygtningehøjkommissariat og andre FN-organisationer, der arbejder med globale problemer som flygtninge, fattigdom og klima, steg med knap en milliard kroner sidste år.
Strategi & ledelse

Hummel: Vores karmaaktiviteter er god branding
Gennem blandt andet sportsaktiviteter på Roskilde Festival støtter Hummel udsatte i Libanon. De sociale initiativer styrker virksomhedens brand og er derfor en god forretning, lyder det fra sportsbrandet .
Klima, miljø og energi

Mursten af cigaretskod og bil-ædende busser
Busser, der kan køre hen over biler, næste generation af træ, glas og stål, mursten af cigaretskod samt dansende turbiner uden vinger. Fælles for de innovative projekter er, at de alle er kulstofs-fattige.
Klima, miljø og energi

3GF-erklæring skal fremme grøn omstilling
Ved sidste uges 3GF-topmøde blev der indgået en global erklæring om fremme den grønne omstilling. I erklæringen opfordrer 3GF blandt andet til et dybere samarbejde om bæredygtig anvendelse af vand i Afrika, Latinamerika og Asien.
Supply chain

Virksomheder deltager i projekt om kemiske fodspor
En lang række virksomheder har deltaget i en undersøgelse om kemiske fodspor i produkter og forsyningskæder. Projektet vil blandt andet hjælpe virksomheder med at mindske afhængigheden af farlige kemikalier.