14.09.2021 | Menneskerettigheder
Skylder virksomhed med aktiviteter i Syrien ofrene for krigen noget?
Den franske højesteret har besluttet sig for at undersøge grænserne for virksomheders ansvar i forhold til menneskerettigheder.
Kan en international virksomhed stilles til ansvar for at have handlet med og støttet organisationer, som har lavet grove menneskerettighedsforbrydelser?
Det spørgsmål har den franske højesteret for ganske nylig beslutte, at de vil afklare. Det er første gang, at en fransk virksomhed tiltales for delagtighed i krænkelse af menneskerettigheder uden for Frankrigs grænser.
Sagen er anlagt mod den franske cementvirksomhed LafargeHolcim (Lafarge). Påstanden, der nu skal afprøves i højeste retsinstans, er, at Lafarge er medskyldige i forbrydelser med menneskeheden, fordi de har udbetalt millioner af dollars til og handlet med råvarer med ISIS og andre væbnede grupper i forbindelse med driften af en cementfabrik i Syrien. Vel at mærke mens virksomheden var vidende om, at disse grupper var ansvarlige for forbrydelser i Syrien og Irak.
Lafarge tiltales også for at have finansieret terrorisme.
Læs også: Companies are massively important for lgbt-inclusion
Ofrenes krav, Amal Clooney, havde efter afgørelsen følgende kommentar:
“Dommen fra den franske højesteret er et kolossalt skridt fremad for ofre for ISIS’s forbrydelser og for overlevende i hele verden, som kæmper for retfærdighed. Med denne historiske beslutning har den franske højesteret bekræftet, at hvis virksomheder er delagtige i afskyelige forbrydelser, så vil de skulle forsvare sig ved en domstol. Virksomheder bør tage dette til efterretning: hvis de er delagtige i krænkelse af menneskerettigheder, så vil de blive stillet til regnskab for disse og ofrene vil have krav på erstatning.”
- EHS
Denne artikel er en del af temaet I fokus: Den nye sociale dagsorden
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.
Supply chain

Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri
Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.
Strategi & ledelse

Purung teknologivirksomhed bliver del af international bæredygtighedsstandard
Den unge teknologivirksomhed Upström er netop blevet certificeret med ansvarligheds-certificeringen, B Corp, som de første i elektronikbranchen i Nordeuropa.
Klima, miljø og energi

Dansk FN-chef: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen
Inger Andersen, generaldirektør for FN's miljøprogram, advarer mod en stigende produktion af plastik.
Klima, miljø og energi

Forbrugerombudsmanden takker af
Sagsbunkerne med greenwashing er kun blevet højere, siden den afgående Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen har siddet på posten. Et problem, hun kalder et kollektivt selvmål for erhvervslivet.
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.