14.09.2021  |  Menneskerettigheder

Skylder virksomhed med aktiviteter i Syrien ofrene for krigen noget?

Den franske højesteret har besluttet sig for at undersøge grænserne for virksomheders ansvar i forhold til menneskerettigheder.

Kan en international virksomhed stilles til ansvar for at have handlet med og støttet organisationer, som har lavet grove menneskerettighedsforbrydelser?

Det spørgsmål har den franske højesteret for ganske nylig beslutte, at de vil afklare. Det er første gang, at en fransk virksomhed tiltales for delagtighed i krænkelse af menneskerettigheder uden for Frankrigs grænser.

Sagen er anlagt mod den franske cementvirksomhed LafargeHolcim (Lafarge). Påstanden, der nu skal afprøves i højeste retsinstans, er, at Lafarge er medskyldige i forbrydelser med menneskeheden, fordi de har udbetalt millioner af dollars til og handlet med råvarer med ISIS og andre væbnede grupper i forbindelse med driften af en cementfabrik i Syrien. Vel at mærke mens virksomheden var vidende om, at disse grupper var ansvarlige for forbrydelser i Syrien og Irak.

Lafarge tiltales også for at have finansieret terrorisme.

Læs også: Companies are massively important for lgbt-inclusion

Ofrenes krav, Amal Clooney, havde efter afgørelsen følgende kommentar:

“Dommen fra den franske højesteret er et kolossalt skridt fremad for ofre for ISIS’s forbrydelser og for overlevende i hele verden, som kæmper for retfærdighed. Med denne historiske beslutning har den franske højesteret bekræftet, at hvis virksomheder er delagtige i afskyelige forbrydelser, så vil de skulle forsvare sig ved en domstol. Virksomheder bør tage dette til efterretning: hvis de er delagtige i krænkelse af menneskerettigheder, så vil de blive stillet til regnskab for disse og ofrene vil have krav på erstatning.”

- EHS

Denne artikel er en del af temaet I fokus: Den nye sociale dagsorden

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere