Skypemilliardær vil redde Østersøen

Gennem projektet Race for the Baltic vil Skype-grundlæggeren Niklas Zennström kaste sig ind i kampen for at redde havmiljøet i Østersøregionen. Op mod 900.000 job i investeringerne.

Med Race for the Baltic vil den svenske milliardær Niklas Zennström redde havmiljøet i Østersøen og lave en god forretning ud af det. Foto: Flickr/Holger Wirth.

07.04.2016

CSR.dk

Østersøen skal opnå sit fulde potentiale og blive en model for miljømæssig bæredygtighed og management til efterfølgelse på verdensplan.

Læs også: Fra solen til havet

Sådan lyder det ikke ligefrem uambitiøse mål for platformen Race for the Baltic, som den svenske milliardær Niklas Zennström, kendt for at grundlægge bl.a. Skype sammen med danske Janus Friis, lancerede i november sidste år.

Og det er ikke et rent filantropisk projekt. For ud over den miljøbaserede målsætning ovenfor, så har Zennström også store erhvervsmæssige ambitioner til de store investeringer og mange samarbejdsaftaler, projektet omfatter, skriver Dagens Industri.

Inden Race for the Baltic blev lanceret, lod man således det amerikanske konsulentbureau Boston Consulting Group, BCG, regne på de økonomiske konsekvenser ved miljøinvesteringer i Østersøregionen. De interviewede 200 kommuner og kom frem til, at kraftige investeringer i regionen kan skabe op mod 900.000 job i de ni lande omkring Østersøen, herunder Danmark, over de næste 15 år.

Også plads til danske samarbejdspartnere
”Vi tror at man må finde holdbare og bæredygtige løsninger, som også er gode økonomisk. Det jeg har lært mig gennem et helt liv som entreprenør og investor er, at man skal se på det totale potentiale. Tidligere sagde man at enten laver man god business eller også gør man noget, som er godt for miljøet, man kan ikke kombinere de to ting. Tesen vi tror på, er at der er mange gode investeringer, som også er gode for miljøet”, siger Niklas Zennström.

Indtil videre samarbejder man med syv kommuner og 20 virksomheder og forskningsinstitutter i Polen, Litauen, Finland og Sverige. Ingen danske aktører er indtil videre en del af projektet, men med et mål om at samarbejde med 100 kommuner i 2020, så er mulighederne til stede.

Ved at føre forskellige aktører i form af netop offentlige myndigheder og det private erhvervsliv sammen, så håber man, at de kan hjælpe hinanden mod et fælles mål.

”Tanken er at lære af best practice. Kommuner kan have svært ved at få investeringer igennem internt, men hvis man ser at nogle andre allerede har haft succes, så minimerer man risikoen. Desuden kan alle kommuner ikke selv have alle de kompetencer og det beredskab og personale, der skal til, for at løfte opgaven”, siger Zennström.

Læs også: Mere plastik end fisk i verdenshavene i 2050

Niklas Zennström peger på sin egen opvækst og sejlture på Østersøen som grundlaget for hans interesse for området.

”Vi svenskere tilbringer meget tid i naturen og lærer at sætte pris på den. Vores bevidsthed på den konto er meget høj i et internationalt perspektiv”, slutter han.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V