07.04.2016 | Samfund
Skypemilliardær vil redde Østersøen
Gennem projektet Race for the Baltic vil Skype-grundlæggeren Niklas Zennström kaste sig ind i kampen for at redde havmiljøet i Østersøregionen. Op mod 900.000 job i investeringerne.
Med Race for the Baltic vil den svenske milliardær Niklas Zennström redde havmiljøet i Østersøen og lave en god forretning ud af det. Foto: Flickr/Holger Wirth
Østersøen skal opnå sit fulde potentiale og blive en model for miljømæssig bæredygtighed og management til efterfølgelse på verdensplan.
Læs også: Fra solen til havet
Sådan lyder det ikke ligefrem uambitiøse mål for platformen Race for the Baltic, som den svenske milliardær Niklas Zennström, kendt for at grundlægge bl.a. Skype sammen med danske Janus Friis, lancerede i november sidste år.
Og det er ikke et rent filantropisk projekt. For ud over den miljøbaserede målsætning ovenfor, så har Zennström også store erhvervsmæssige ambitioner til de store investeringer og mange samarbejdsaftaler, projektet omfatter, skriver Dagens Industri.
Inden Race for the Baltic blev lanceret, lod man således det amerikanske konsulentbureau Boston Consulting Group, BCG, regne på de økonomiske konsekvenser ved miljøinvesteringer i Østersøregionen. De interviewede 200 kommuner og kom frem til, at kraftige investeringer i regionen kan skabe op mod 900.000 job i de ni lande omkring Østersøen, herunder Danmark, over de næste 15 år.
Også plads til danske samarbejdspartnere
”Vi tror at man må finde holdbare og bæredygtige løsninger, som også er gode økonomisk. Det jeg har lært mig gennem et helt liv som entreprenør og investor er, at man skal se på det totale potentiale. Tidligere sagde man at enten laver man god business eller også gør man noget, som er godt for miljøet, man kan ikke kombinere de to ting. Tesen vi tror på, er at der er mange gode investeringer, som også er gode for miljøet”, siger Niklas Zennström.
Indtil videre samarbejder man med syv kommuner og 20 virksomheder og forskningsinstitutter i Polen, Litauen, Finland og Sverige. Ingen danske aktører er indtil videre en del af projektet, men med et mål om at samarbejde med 100 kommuner i 2020, så er mulighederne til stede.
Ved at føre forskellige aktører i form af netop offentlige myndigheder og det private erhvervsliv sammen, så håber man, at de kan hjælpe hinanden mod et fælles mål.
”Tanken er at lære af best practice. Kommuner kan have svært ved at få investeringer igennem internt, men hvis man ser at nogle andre allerede har haft succes, så minimerer man risikoen. Desuden kan alle kommuner ikke selv have alle de kompetencer og det beredskab og personale, der skal til, for at løfte opgaven”, siger Zennström.
Læs også: Mere plastik end fisk i verdenshavene i 2050
Niklas Zennström peger på sin egen opvækst og sejlture på Østersøen som grundlaget for hans interesse for området.
”Vi svenskere tilbringer meget tid i naturen og lærer at sætte pris på den. Vores bevidsthed på den konto er meget høj i et internationalt perspektiv”, slutter han.
-AK
Menneskerettigheder

Virksomhederne bør være med til at bekæmpe social ulighed, mener eksperter.
Bevidstheden om social ulighed har aldrig været højere blandt offentligheden. Her er tre bud på, hvordan virksomhederne kan være en del af løsningen.
Medarbejder

Medarbejdere i Googles moderselskab Alphabeth har stiftet fagforening i al hemmelighed
“Vi kommer til at bruge ethvert redskab, vi kan, til at beskytte folk, som vi mener, bliver diskrimineret eller udsat for repressalier”, udtaler medstifter.
Klima, miljø og energi

REMA 1000 og Schulstad sløjfer hver anden levering med lastbil
Et unikt samarbejde mellem REMA 1000 og discountkædens leverandører af brød betyder, at antallet af leveringer af brød til kædens butikker er halveret på kun et år – svarende til en reduktion på over to millioner kørte kilometer om året.
Supply chain

Under halvdelen af de offentlige udbud har fokus på grønne løsninger
En undersøgelse viser at kun 44 procent af de offentlige danske EU-udbud havde tænkt bæredygtige løsninger ind. Ikke imponerende mener flere eksperter, men opgørelsen er trods alt et skridt i den rigtige retning.
Klima, miljø og energi

Positive 'tipping points' kan få markant indflydelse på den grønne omstilling
Et studie viser, at de såkalde positive 'tipping points' kan udløse en dominoeffekt, hvor store dele af transport, varme og industri vil kunne dekarboniseres.
Klima, miljø og energi

13 almene renoveringsprojekter får støtte til styrket fokus på det klimamæssige
Med støtte fra Realdania skal 13 af landets almene boligorganisationer nu undersøge, hvordan deres renoveringsprojekter kan udføres så bæredygtigt som muligt. Viden, der på sigt skal sætte grønne aftryk i hele landets almene boligsektor.