07.04.2016  |  Samfund

Skypemilliardær vil redde Østersøen

Gennem projektet Race for the Baltic vil Skype-grundlæggeren Niklas Zennström kaste sig ind i kampen for at redde havmiljøet i Østersøregionen. Op mod 900.000 job i investeringerne.

Østersøen skal opnå sit fulde potentiale og blive en model for miljømæssig bæredygtighed og management til efterfølgelse på verdensplan.

Læs også: Fra solen til havet

Sådan lyder det ikke ligefrem uambitiøse mål for platformen Race for the Baltic, som den svenske milliardær Niklas Zennström, kendt for at grundlægge bl.a. Skype sammen med danske Janus Friis, lancerede i november sidste år.

Og det er ikke et rent filantropisk projekt. For ud over den miljøbaserede målsætning ovenfor, så har Zennström også store erhvervsmæssige ambitioner til de store investeringer og mange samarbejdsaftaler, projektet omfatter, skriver Dagens Industri.

Inden Race for the Baltic blev lanceret, lod man således det amerikanske konsulentbureau Boston Consulting Group, BCG, regne på de økonomiske konsekvenser ved miljøinvesteringer i Østersøregionen. De interviewede 200 kommuner og kom frem til, at kraftige investeringer i regionen kan skabe op mod 900.000 job i de ni lande omkring Østersøen, herunder Danmark, over de næste 15 år.

Også plads til danske samarbejdspartnere
”Vi tror at man må finde holdbare og bæredygtige løsninger, som også er gode økonomisk. Det jeg har lært mig gennem et helt liv som entreprenør og investor er, at man skal se på det totale potentiale. Tidligere sagde man at enten laver man god business eller også gør man noget, som er godt for miljøet, man kan ikke kombinere de to ting. Tesen vi tror på, er at der er mange gode investeringer, som også er gode for miljøet”, siger Niklas Zennström.

Indtil videre samarbejder man med syv kommuner og 20 virksomheder og forskningsinstitutter i Polen, Litauen, Finland og Sverige. Ingen danske aktører er indtil videre en del af projektet, men med et mål om at samarbejde med 100 kommuner i 2020, så er mulighederne til stede.

Ved at føre forskellige aktører i form af netop offentlige myndigheder og det private erhvervsliv sammen, så håber man, at de kan hjælpe hinanden mod et fælles mål.

”Tanken er at lære af best practice. Kommuner kan have svært ved at få investeringer igennem internt, men hvis man ser at nogle andre allerede har haft succes, så minimerer man risikoen. Desuden kan alle kommuner ikke selv have alle de kompetencer og det beredskab og personale, der skal til, for at løfte opgaven”, siger Zennström.

Læs også: Mere plastik end fisk i verdenshavene i 2050

Niklas Zennström peger på sin egen opvækst og sejlture på Østersøen som grundlaget for hans interesse for området.

”Vi svenskere tilbringer meget tid i naturen og lærer at sætte pris på den. Vores bevidsthed på den konto er meget høj i et internationalt perspektiv”, slutter han.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere