SMVdanmark vil fjerne regler der modarbejder klimahensyn

Med lanceringen af et klimanetværk for medlemmer og en bestyrelsesbeslutning planlagt til efter sommerferien har SMVdanmark lagt sig ind på klimasporet. Fællesnævneren for 288.000 virksomheder synes at være frustration over uhensigtsmæssige regler.

Klimanetværkets deltagere arbejdede ved lanceringen på at nå frem til områder, hvor det ville give mening at SMVDanmark satte ind. .

30.01.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det kan godt være, at der er fin hjælp at hente til at komme i gang med den grønne omstilling, og at der er mange steder de kan sætte ind, men det er bare ikke det, der er tættest på de små og mellemstore virksomheders (SMV) virkelighed.

Det kunne man mærke ved lanceringen af SMVdanmarks nye klimanetværk d. 22. januar 2020. Både Klimarådet og Gate 21 optrådte. Der blev talt om energiforsyning, affaldssortering, logistik og muligheder for finansiering og om programmer for SMV’er med gode råd og vejledning til at komme i gang med grøn omstilling. 

Men blandt de 30-40 deltagende gav ingen af oplægsholdernes gode ideer så meget genlyd, som da Per Malmos, som driver Malmos Landskaber, fortalte om de regler og standarder, der gør det noget nær umuligt for anlægsgartnere som Malmos at høste de ellers meget omtalte lavt hængende klimafrugter. Som Malmos Landskaber ellers har investeret kraftigt i op til og siden deres første miljøcertificering i 2015.

”Verden er fuld af benspænd”
Det er f.eks. jordregulativer, som forhindrer genbrug, og branchestandarder og krav der har så lille en margen for udsving, at genbrugsmaterialer ikke kan leve op til dem – selvom det ikke betyder noget væsentligt for funktionen.

Eller regler, der gør, at opgravede materialer skal opbevares på den matrikel, de er gravet op på, hvis man vil bruge dem igen. Men det er der sjældent plads til i bynære omgivelser. Man kan godt arbejde med genbrugsmaterialer, men så skal man først sælge sin egen jord til en specialiseret virksomhed, og bagefter købe noget magen til af samme virksomhed. Hvilket gør det både transportmæssigt og økonomisk mere udgiftstungt.

Jakob Brandt er vicedirektør i SMVdanmark. Foto: John Ehbrecht.

”Verden af fuld af benspænd, og vores oplevelse er, at det med at arbejde mere grønt ikke er noget, man bare gør,” sagde Per Malmos som afrunding på sit oplæg.

Den vej vi skal
SMV’erne er på ingen måde imod den grønne omstilling. En ny medlemsanalyse fra SMVdanmark viser således, at 58 procent af besvarelserne erklærer, at regeringens mål om 70 procents reduktion af CO2 i 2030 er vigtigt. Sektsten procent synes ikke, de kan svare på spørgsmålet, mens 18 procent ikke synes, det er vigtigt. 

”Det viser et grundtræk hos SMV’erne om, at denne her dagsorden, den tager vi alvorligt. På samme baggrund har vores bestyrelse sagt, at vi skal gøre noget mere,” siger Jakob Brandt, som er vicedirektør i SMVdanmark.

Bestyrelsen har dog samtidig sagt, at de ikke bare vil sidde i bestyrelseslokalet og beslutte, hvad fællesnævneren for 288.000 SMV’er med op til 100 ansatte er, og som det vil give mening at orientere SMVdanmarks politiske arbejde henimod. 

Så planen er at klimanetværket og senere en lidt bredere medlemsinddragelse skal give ideer og forslag, som organisationens bestyrelse skal tage stilling til efter sommerferien.

Andre emner på SMV’ernes klimadagsorden

  • Offentlige indkøb: kontrakten er ofte defineret som proces snarere end resultat. Betød f.eks. at man under hedebølgen i 2018 slog dødt græs i offentlige parker.
  • Lange kontrakter: hvor man sjældent har mulighed for ændringer, på trods af at nye og bedre løsninger opstår i løbet af de måske fem år kontrakten løber. Det kvæler innovation.
  • Afgifter – som f.eks. på overskudsvarme – som bremser gode ideer.
  • Behovet for gode data og benchmarks på klima
  • Manglen på marketing- og kommunikationskompetencer til at bruge en klimaindsats i markedsføringen over for kunder.
  • Oplevelsen af at kroner næsten altid tæller mere end klima

Vi skal kigge på love og regler
Allerede nu tegner der sig dog, som allerede beskrevet oven for, et billede af at der skal arbejdes med love og regler.

”Vi har i SMVdannmark en lang tradition for at identificere tåbeligheder i lovgivningen, eller hvor virksomheder spilder uforholdsmæssig meget tid på at efterleve regler. Vi er f.eks. medlem af regeringens EU- og regelforenklingsudvalg, der arbejder med administrative byrder. Det kunne jeg også forestille mig, at man kunne gøre på klimaområdet. Det kunne være et udvalg, som har til opgave at identificere regler, som giver uhensigtsmæssig klimamæssig adfærd,” siger Jakob Brandt.

Jakob Brandt understreger dog, at det ikke er et forslag, SMVdanmark har lanceret eller diskuteret offentligt endnu. Det er på den anden side noget, som organisationen kommer til at kigge på.

”Det vigtige er, at vi alle er på samme hold. Regeringens målsætning gør, at vi skal løfte alle sten. Det gælder også vores 18.000 medlemmer, og de virksomheder de repræsenterer,” afslutter Jakob Brandt.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus