SMVdanmark vil fjerne regler der modarbejder klimahensyn

Med lanceringen af et klimanetværk for medlemmer og en bestyrelsesbeslutning planlagt til efter sommerferien har SMVdanmark lagt sig ind på klimasporet. Fællesnævneren for 288.000 virksomheder synes at være frustration over uhensigtsmæssige regler.

Klimanetværkets deltagere arbejdede ved lanceringen på at nå frem til områder, hvor det ville give mening at SMVDanmark satte ind. .

30.01.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det kan godt være, at der er fin hjælp at hente til at komme i gang med den grønne omstilling, og at der er mange steder de kan sætte ind, men det er bare ikke det, der er tættest på de små og mellemstore virksomheders (SMV) virkelighed.

Det kunne man mærke ved lanceringen af SMVdanmarks nye klimanetværk d. 22. januar 2020. Både Klimarådet og Gate 21 optrådte. Der blev talt om energiforsyning, affaldssortering, logistik og muligheder for finansiering og om programmer for SMV’er med gode råd og vejledning til at komme i gang med grøn omstilling. 

Men blandt de 30-40 deltagende gav ingen af oplægsholdernes gode ideer så meget genlyd, som da Per Malmos, som driver Malmos Landskaber, fortalte om de regler og standarder, der gør det noget nær umuligt for anlægsgartnere som Malmos at høste de ellers meget omtalte lavt hængende klimafrugter. Som Malmos Landskaber ellers har investeret kraftigt i op til og siden deres første miljøcertificering i 2015.

”Verden er fuld af benspænd”
Det er f.eks. jordregulativer, som forhindrer genbrug, og branchestandarder og krav der har så lille en margen for udsving, at genbrugsmaterialer ikke kan leve op til dem – selvom det ikke betyder noget væsentligt for funktionen.

Eller regler, der gør, at opgravede materialer skal opbevares på den matrikel, de er gravet op på, hvis man vil bruge dem igen. Men det er der sjældent plads til i bynære omgivelser. Man kan godt arbejde med genbrugsmaterialer, men så skal man først sælge sin egen jord til en specialiseret virksomhed, og bagefter købe noget magen til af samme virksomhed. Hvilket gør det både transportmæssigt og økonomisk mere udgiftstungt.

Jakob Brandt er vicedirektør i SMVdanmark. Foto: John Ehbrecht.

”Verden af fuld af benspænd, og vores oplevelse er, at det med at arbejde mere grønt ikke er noget, man bare gør,” sagde Per Malmos som afrunding på sit oplæg.

Den vej vi skal
SMV’erne er på ingen måde imod den grønne omstilling. En ny medlemsanalyse fra SMVdanmark viser således, at 58 procent af besvarelserne erklærer, at regeringens mål om 70 procents reduktion af CO2 i 2030 er vigtigt. Sektsten procent synes ikke, de kan svare på spørgsmålet, mens 18 procent ikke synes, det er vigtigt. 

”Det viser et grundtræk hos SMV’erne om, at denne her dagsorden, den tager vi alvorligt. På samme baggrund har vores bestyrelse sagt, at vi skal gøre noget mere,” siger Jakob Brandt, som er vicedirektør i SMVdanmark.

Bestyrelsen har dog samtidig sagt, at de ikke bare vil sidde i bestyrelseslokalet og beslutte, hvad fællesnævneren for 288.000 SMV’er med op til 100 ansatte er, og som det vil give mening at orientere SMVdanmarks politiske arbejde henimod. 

Så planen er at klimanetværket og senere en lidt bredere medlemsinddragelse skal give ideer og forslag, som organisationens bestyrelse skal tage stilling til efter sommerferien.

Andre emner på SMV’ernes klimadagsorden

  • Offentlige indkøb: kontrakten er ofte defineret som proces snarere end resultat. Betød f.eks. at man under hedebølgen i 2018 slog dødt græs i offentlige parker.
  • Lange kontrakter: hvor man sjældent har mulighed for ændringer, på trods af at nye og bedre løsninger opstår i løbet af de måske fem år kontrakten løber. Det kvæler innovation.
  • Afgifter – som f.eks. på overskudsvarme – som bremser gode ideer.
  • Behovet for gode data og benchmarks på klima
  • Manglen på marketing- og kommunikationskompetencer til at bruge en klimaindsats i markedsføringen over for kunder.
  • Oplevelsen af at kroner næsten altid tæller mere end klima

Vi skal kigge på love og regler
Allerede nu tegner der sig dog, som allerede beskrevet oven for, et billede af at der skal arbejdes med love og regler.

”Vi har i SMVdannmark en lang tradition for at identificere tåbeligheder i lovgivningen, eller hvor virksomheder spilder uforholdsmæssig meget tid på at efterleve regler. Vi er f.eks. medlem af regeringens EU- og regelforenklingsudvalg, der arbejder med administrative byrder. Det kunne jeg også forestille mig, at man kunne gøre på klimaområdet. Det kunne være et udvalg, som har til opgave at identificere regler, som giver uhensigtsmæssig klimamæssig adfærd,” siger Jakob Brandt.

Jakob Brandt understreger dog, at det ikke er et forslag, SMVdanmark har lanceret eller diskuteret offentligt endnu. Det er på den anden side noget, som organisationen kommer til at kigge på.

”Det vigtige er, at vi alle er på samme hold. Regeringens målsætning gør, at vi skal løfte alle sten. Det gælder også vores 18.000 medlemmer, og de virksomheder de repræsenterer,” afslutter Jakob Brandt.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J