Som et skib uden kaptajn

Hvis jeg var miljøminister, ville jeg nok ikke få sovet de første par måneder, fordi der var så meget at gå i gang med. Mit første mål ville dog være at få iværksat en plan for Danmarks natur. Alt for længe har vi manglet en vision for, hvilken natur vi vil have i Danmark, hvor den skal være, hvor meget den skal fylde, og hvilken kvalitet den skal have. Som et skib uden kaptajn har vi sejlet i forskellige retninger og kun af og til rettet kursen lidt op, når EU truede med sagsanlæg.

07.11.2008

CSR.dk

Vi mangler en egentlig Naturplan for Danmark, der kan udstikke ny retning og sætte en ny vision op. SF har for nyligt fremlagt sin Naturplan Danmark, som netop rummer en sådan ny vision for Danmarks natur. Her opsætter vi et klart mål for, hvor meget af landet, der skal være natur i 2050, ligesom vi for første gang definerer helt klart, hvad natur er.
Og det er på høje tid med en ny kurs. Danmark dratter ned af de internationale ranglister, når det kommer til miljøpolitikken. Det amerikanske universitet Yale offentliggjorde tidligere på året en opgørelse over, hvordan det går de forskellige lande på miljøområdet. Her ligger Danmark på en foruroligende 26. plads efter lande som Litauen, Albanien og Ungarn, mens vores naboer i nord Sverige, Norge og Finland besætter hhv. 2., 3. og 4. pladsen. Ikke ligefrem det man forstår ved at være ”grønt foregangsland”.

Frivillige aftaler virker ikke
Også OECD har været efter Danmark. I deres seneste gennemgang af Danmarks miljøpolitik (2007), står der bl.a. om naturområdet:
Landbruget, urbaniseringen og øget infrastrukturudvikling har fortsat en negativ indvirkning på naturen og den biologiske mangfoldighed. Handlingsplanen for biologisk mangfoldighed og naturbeskyttelse savner klare tidsbestemte mål. Mål for bevarelse af den biologiske mangfoldighed mangler. I 2006 indledte Europa-Kommissionen en overtrædelsesprocedure mod Danmark for overtrædelse af både fugle- og habitatdirektivet.
Den miljøpolitik, der bliver ført i Danmark i øjeblikket, fører altså til en forringelse af Danmarks natur i stedet for en forbedring. Det er ikke tilfældigt, hvis du har set færre sommerfugle de senere år, for vi mister stadig mange dyre- og plantearter hvert år. Danmarks natur er også under pres fra arter, der kommer til os udefra: vores haver invaderes af dræbersnegle og vores have af dræbergopler. Hvis ikke vi får styrket den danske natur, vil vi se endnu flere danske arter bukke under og nye dukke op, og denne proces vil blive speedet op af klimaændringerne.
En af de store kilder til, at naturen er under så hårdt pres, er landbrugets udledninger af kvælstof, fosfor og pesticider. De frivillige aftaler med dansk landbrug virker med al tydelighed ikke: landmændene sprøjter mere end tidligere år, behandlingshyppigheden er steget væsentligt siden regeringen kom til i 2001, man har ikke fået styr på kvælstofudledningerne, og så er der ikke blevet oprettet de 40.000 ha randzoner, som landbruget forpligtede sig til i Vandmiljøplan III – tværtimod er der ifølge nye opgørelser fra DMU forsvundet 4.000 ha i samme periode, hvor de 40.000 skulle være oprettet.
En Naturplan må ikke pakkes ind i en vækststrategi for landbruget, sådan som regeringen lægger op til med sin ”Grøn vækst”-strategi, men det er klart, at til en Naturplan hører også en ny kurs for dansk landbrug, der indebærer et helt andet ambitionsniveau med hensyn til implementering og udvikling af ny miljøteknologi (en satsning, der på sigt gerne skulle føre til endnu et grønt eksporteventyr for Danmark).

Axelborg skal ikke bestemme naturpolitik
Som miljøminister ville jeg – ud over at overtale min kollega fødevareministeren til at få styr på landbruget – sætte SF’s naturplan i værk. Planen indeholder 4 klare mål og 10 virkemidler, der kan bringe os tilbage i klasse med vores nordiske kollegaer og stoppe tabet af dyre- og plantearter. Den vigtigste målsætning drejer sig om, at 35 % af Danmark skal være naturarealer (heraf skal de 3,5 % være vild natur). Det efterlader stadig 2/3 af landet til intensiv dyrkning og bebyggelse. De tre forskellige former for arealer skal være klart definerede: vild natur (3,5 %) skal lades urørt bortset fra, at der skal ryddes stier, så befolkningen har adgang, naturarealer (31,5 %) må ikke gødes, sprøjtes, drænes eller bebygges og resten (65 %) må udnyttes intensivt som nu. Der skal udarbejdes en arealforvaltningslov, der gør det helt klart, hvilke typer land, man har hvor, således at den enkelte lodsejer ikke er i tvivl om, hvilke regler der gælder på hans grund (modsat i dag, hvor arealer kan vokse ud og ind af naturbeskyttelsen). En sådan klargørelse ville også bane vejen for en regelforenkling, som kan lette livet for den enkelte borger, kommunerne og staten.
Dertil kommer udarbejdelsen af en sammenhængende planlægning fx i forhold til kystbeskyttelse Hvilke områder skal gives helt fri til naturen, hvilke områder skal beskyttes med diger? Det kræver en samlet indsats sådan at det ene kystområde ikke bare skubber et problem videre til den næste kommune og kyststrækning. Dertil kommer en udlægning af 10 % af de danske have til fiskeri- og forstyrrelsesfri områder. Dette ville medføre, at fiskene havde visse områder, hvor de kunne yngle i fred – og ligesom vi har set med jagten, så er jagten på de ikke-fredede områder blevet bedre, fordi fuglene har steder at søge tilflugt.
En sådan Naturplan for Danmark ville altså være banebrydende, fordi den ville medføre, at vi fik en klar strategi for udviklingen af Danmarks arealer og Danmarks natur. Den ville medføre en fordobling af Danmarks natur (areal) og hjælpe til at vende tilbagegangen af dyre- og plantearter samt deres levesteder i Danmark til fremgang. Planen ville ligeledes få stor betydning for Danmarks muligheder for at leve op til EU’s vandrammedirektiv og Natura2000 direktiver, da den ville medføre renere grundvand og mindre iltsvind i søer og fjorde. Derudover ville det være nyt, at vi fik klare definitioner på, hvad der er natur og hvad der ikke er, hvilket ville medføre en helt anderledes god og lovbunden beskyttelse af naturen, så det ikke er kornpriserne eller Axelborg, der bestemmer Danmarks naturpolitik.

Skandaløs braklægningsplan
Hvis vi havde haft en Naturplan for Danmark ville regeringens skandaløse brakhandlingsplan, der uden hensyn til naturværdierne har ødelagt omkring 20 % af Danmarks lysåbne natur i 2008, aldrig være blevet effektueret, da den ville have været i klar modstrid med planen. Med en Naturplan Danmark tager vi selv ansvaret for at beskytte vores natur og vores havområder (i dag skal EU svinge pisken for at havet bliver beskyttet i Danmark), ligesom vi skaber sammenhængende naturområder. Danskerne - såvel som natur og planter - skal kunne vandre i grønne korridorer og natur fra Skagen til Tysklandsgrænse og fra Blåvandshuk til Dragør.
Marianne Jelved sagde engang, at der ikke var grænser for, hvad man kan få gennemført i dansk politik, så længe man ikke vil have æren for det. Hvis det er rigtigt, så skal jeg nok kigge væk, hvis den nuværende miljøminister hugger lidt fra denne vision. Tag endelig så meget som muligt, ja jeg vil endda tillade regeringen at bruge copy- paste direkte fra SF’s naturplan ind i regeringens kommende ”Grøn Vækst”-strategi, på samme måde, som regeringen tilsyneladende har hentet formuleringerne til store dele af ”Grøn Vækst” direkte fra Landbrugsraadets strategi for landbrugserhvervet.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus