Stadig flere kommuner indfører kædeansvar
I kampen mod social dumping i byggerisektoren indfører kommunerne krav om kædeansvar i licitationer.
Foreløbig har 53 ud af Danmarks 98 kommuner indført kædeansvar. Det forpligter hovedentreprenørerne til at tage ansvar for, at også deres underleverandører lever op til overenskomster og andre krav.
Ideen er, at det ikke skal være muligt for byggefirmaer at skaffe sig kommunale byggeopgaver og bagefter underbetale de ansatte. Nu er det hovedparten af de danske kommuner, der ved licitationer stiller krav til løn- og ansættelsesvilkår. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Byggeri, skriver Fagbladet 3F.
Læs også: Krav om CSR i byggeriet stiger
Undersøgelsen viser, at i 29 kommuner har man indført et skrapt kædeansvar med økonomisk hæftelse. Det betyder for eksempel, at kommunen i første omgang tilbageholder en del af betalingen, sådan at der er midler, hvis det senere opdages, at de ansatte har penge til gode. 24 kommuner har kædeansvar uden hæftelse. Ud over disse 53 kommuner, overvejer 17 kommuner også at indføre lignende regler.
Dansk Byggeri siger til 3F, at de helst ville være fri for kædeansvar, men affinder sig med situationen. 3F har også talt med kommunalforsker Roger Buch. Han vurderer, at kommunerne har fundet ud af, at det kan være en god forretning at indføre kædeansvar. For hvis de entrerer med ordentlige firmaer, så er der større sikkerhed for, at de afregner moms, skat og andre betalinger til det offentlige.