14.07.2015 | Supply chain
Stadig flere kommuner indfører kædeansvar
I kampen mod social dumping i byggerisektoren indfører kommunerne krav om kædeansvar i licitationer.
Ved at indføre kædeansvar ønsker kommunerne at holde dårlige løn- og ansættelsesvilkår væk fra de kommunale byggepladser.
Foreløbig har 53 ud af Danmarks 98 kommuner indført kædeansvar. Det forpligter hovedentreprenørerne til at tage ansvar for, at også deres underleverandører lever op til overenskomster og andre krav.
Ideen er, at det ikke skal være muligt for byggefirmaer at skaffe sig kommunale byggeopgaver og bagefter underbetale de ansatte. Nu er det hovedparten af de danske kommuner, der ved licitationer stiller krav til løn- og ansættelsesvilkår. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Byggeri, skriver Fagbladet 3F.
Læs også: Krav om CSR i byggeriet stiger
Undersøgelsen viser, at i 29 kommuner har man indført et skrapt kædeansvar med økonomisk hæftelse. Det betyder for eksempel, at kommunen i første omgang tilbageholder en del af betalingen, sådan at der er midler, hvis det senere opdages, at de ansatte har penge til gode. 24 kommuner har kædeansvar uden hæftelse. Ud over disse 53 kommuner, overvejer 17 kommuner også at indføre lignende regler.
Dansk Byggeri siger til 3F, at de helst ville være fri for kædeansvar, men affinder sig med situationen. 3F har også talt med kommunalforsker Roger Buch. Han vurderer, at kommunerne har fundet ud af, at det kan være en god forretning at indføre kædeansvar. For hvis de entrerer med ordentlige firmaer, så er der større sikkerhed for, at de afregner moms, skat og andre betalinger til det offentlige.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

PensionDanmark er branchens firstmover i arbejdet med biodiversitet
Pensionsbranchens første rapport om biodiversitet er ude som et første forsøg på at måle impact i konkrete projekter. Finanssektorens Indsats for biodiversitet er dog kun lige begyndt. .
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Klima, miljø og energi

Førende ekspert i biodiversitet kræver handling: ”Virksomhederne har nøglen”
Der er kraftigt behov for genanvendelse og cirkularitet i vores brug af jordens ressourcer. Det er ikke er nice to have, men need to have, mener Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet.
Klima, miljø og energi

Danfoss: Strategisk fejl ikke at fokusere på energieffektivitet
Hvis vi ved præcis, hvordan man reducerer sit energiforbrug, hvorfor gør vi så ikke mere af det? Det undrer man sig over i Danfoss.
Medarbejder
CSR Advisors Denmarks mindeord om Lars Konggaard
Vi har mistet en kæmpe i det danske bæredygtighedsrådgivningslandskab.
Indhold fra partner