Stakeholdere vil have debat og høje ambitioner i EU's due diligence-lov

Fælles EU-regler på due diligence-området har længe været efterspurgt, nu har EU-kommissær Didier Reynders lover EU-lovgivning, der vil stille krav gennem hele forsyningskæden. Danske investorer og NGO’er reagerer med begejstring – og fremhæver behovet for en god debat.

29.05.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Didier Reynders, der er EU-kommissær for retlige anliggender, udtalte i slutningen af april måned, at Europa-Kommissionens vil introducere lovgivning om obligatorisk due diligence for virksomheder i EU. Forslaget forventes fremsat tidligt i 2021 og vil indeholde bestemmelser om både ansvar,  håndhævelsesmetoder og adgang til erstatning for skadelidte.

Frivillighed leverer ikke efter hensigten
Kommissær Reynders’ udmelding kom kort tid efter offentliggørelsen af Europakommissionens undersøgelse af, hvilke reguleringsveje, der er, inden for menneskerettigheder og erhverv.  Undersøgelsesrapporten peger på fire muligheder: fortsæt som nu, nye frivillige guidelines, nye rapporteringskrav eller introduktion af obligatorisk due diligence.

For at nå frem til konklusionen har man lavet et survey med 630 deltagere, herunder 334 virksomheder og undersøgt den juridiske ramme i 12 af EU’s medlemslande. Rapportens endelige konklusion er, at obligatorisk due diligence vil give det største, positive udbytte i forhold til at reducere negativ indvirkning på menneskerettigheder fra virksomheder og i deres leverandørkæder. Rapporten understreger desuden, at kravene skal gælde alle virksomheder uanset størrelse. Undersøgelsen understregede omvendt, at brugen af frivillige foranstaltninger ikke leverer efter hensigten, hvilket yderligere bekræftede behovet for obligatoriske regler på EU-niveau.

Det ser for indeværende ud til, at udspillet fra EU-Kommissionen faktisk vil etablere obligatoriske krav til EU-virksomheder, og selskabsretten vil spille en central rolle. Men det vides stadig ikke, om lovgivningen vil have form af en forordning eller et direktiv - dvs. om det skal implementeres i dansk lov, eller om det er umiddelbart gældende som dansk lov.

Kommissæren har understreget, at lovgivningsinitiativet i høj grad vil basere sig på FN’s Retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, OECD’s retningslinjer for multinationale selskaber og den internationale arbejdstagerorganisation ILO’s rammeværktøjer.

Didier Reynders lovede ved udmeldingen desuden, at arbejdet hen mod offentliggørelsen vil involvere alle relevante stakeholders, herunder fagforeninger.

Allerede et investorkrav
Ideen om bedre due diligence på menneskerettigheder lander blødt hos nogle investorer. Over 100  sådanne, der tilsammen repræsenterer fem billioner amerikanske dollars i aktiver under forvaltning, havde således allerede stillet sig bag en erklæring fra Investor Alliance for Human Rights (IAHR) i april 2020.

”Det bør være obligatorisk for selskaber at gennemføre løbende risikostyring for at afdække, hvorvidt deres forretningsaktiviteter indebærer risici for mennesker. Et vigtigt skridt i en retning mod at få det til at ske er, at verdens regeringer kræver, at selskaber underskrivelsen af erklæringen fra IAHR opfordrer vi til, at regeringer gør det til at krav, at selskaberne inddrager menneskerettigheder i deres risikostyringsprocesser, så deres forretningsaktiviteters potentielle risici for mennesker vurderes på lige fod med eksempelvis de økonomiske,” siger chef for ansvarlige investeringer i P+, Kirstine Lund Christiansen.

P+: Vigtigt at barren bliver sat højt
Spørgsmålet er, om den lovpligtige due diligence, EU lægger op til, lever op til de forventninger, der er fremsat i IAHR-erklæringen?

”Det er meget positivt, at EU arbejder hen imod, at menneskerettigheds-due diligence skal være obligatorisk, og vi kommer til at følge udviklingen af lovgivningen tæt. Det er lidt for tidligt at vurdere, hvorvidt den due diligence-model, som EU arbejder frem imod, kommer til at leve op til den opfordring, som P+ og andre investorer fremsætter i erklæringen,” skriver Kirstine Lund Christiansen i en mail til CSR.dk.

”For P+ specifikt, er det vigtigt, at barren for EU’s lovgivning om obligatorisk due diligence bliver sat højt. Hvis vi skulle ønske os noget af en kommende EU-lovgivning på området, så må det være, at lovgivningen bliver meget eksplicit,” fortsætter hun.

I mailen forklarer P+ nærmere. At det f.eks. er vigtigt for dem, at det bliver eksplicit anført i lovgivningen, at udgangspunktet for den obligatoriske menneskerettigheds-due diligence er, at selskaber skal identificere risici for rettighedshavere – det vil sige de mennesker, som kan blive negativt påvirket af selskabets ageren. Udgangspunktet for due diligence skal ifølge P+ nemlig ikke være, at virksomheder skal identificere risici, som kan have en negativ påvirkning på selskabet. I det hele taget går P+ ind for den fulde pakke:

”Derudover mener vi, at det er vigtigt, at der foretages due diligence på selskabers værdikæde og ikke blot i leverandørkæden. Selskaber skal vurdere deres leverandørkæder, men de skal også vurdere aktiviteter, samarbejdspartnere og kunder i resten af deres værdikæde.”

NGO’erne siger ”endelig”
I Danmark har ingen har været mere klare i spyttet om ønsket om lovpligtig due diligence end Amnesty International. I en artikel på CSR.dk i 2019 sagde de, under henvisning til en undersøgelse, der vist, at  menneskerettighedsarbejdet var noget sporadisk i europæiske virksomheder:

”Hvis man tænker på, at efter mere end 20 år med CSR, så er det niveauet, så mener vi i Amnesty, at vi må spørge os selv: opnår vi det, vi gerne vil, som samfund? Vi mener, at svaret er et rungende nej. Det er utilstrækkelig udnyttelse og anvendelse af tid og ressourcer, som ikke opnår de resultater, som ellers gerne skulle opnås med lovgivningen,” siger Sanne Borges fra Amnesty International i Danmark.

Derfor ser Amnesty i Danmark da også løftet om bindende lovgivning fra EU som rigtig positivt.

”Vi er glade for anerkendelsen af, at der i dag er for få virksomheder som gør en tilstrækkelig indsats for at vise respekt for menneskerettigheder og miljø i forbindelse med deres verdensomspændende aktiviteter. Og dermed også anerkendelsen af, at frivillige initiativer ikke er tilstrækkelige,” skriver Sanne Borges i en mail til CSR.dk.

Amnesty International i Danmark er dog ikke i gang med at sælge bjørneskind endnu.

”Der er udsigt til, at det stadig kan tage lang tid at få lovgivning fra EU. Faren i det er, at Danmark bare læner sig tilbage og afventer, hvad der kommer fra EU. Der er i den grad brug for at Danmark er med til at gå foran sammen med andre af de lande, som vi plejer at sammenligne os med og som er i gang, bl.a. Holland, Norge og Finland,” skriver Sanne Borges.

”Der er heldigvis en stigende anerkendelse af at ansvarlig virksomhedsadfærd og lovpligtig due diligence er vigtigt fremadrettet, også i en genopbygningsfase efter coronakrisen. Men det er vigtigt at Danmark er med til at vise vejen frem, for EU Kommissionen kan ikke klare opgaven alene,” skriver hun videre.

Når det en dag lykkes, så er der dog masser af gevinster at hente. For det første, at det sikres, at mange virksomheder i EU’s medlemslande bliver forpligtet til at sætte ind for at vise respekt for menneskerettigheder og miljø i forbindelse med deres verdensomspændende aktiviteter. Desuden fremhæver Sanne Borges, at det er en fordel for danske virksomheder, at der skabes lige konkurrencevilkår gennem EU-lovgivning.

Fælles lovgivning skal være effektiv
Hos Dansk Initiativ for Etisk Handel, som arbejder med globale forsynings- og værdikæder i multistakeholderprojekter, er man enige i, at det er en spændende udmelding. Og i at der er ’et interessant perspektiver i en fælles lovgivning på EU niveau’.

”Vi ser allerede en række lande, der har udarbejdet eller er i gang med at udarbejde national lovgivning på området. Det gælder bl.a. Frankrig, Storbritannien, Holland, Norge, Schweiz og Finland. Derfor ser vi interessant perspektiver i en fælles lovgivning på EU niveau – fordi det potentielt kan være et vigtigt skridt mod mere ansvarlige globale værdikæder og samtidig sikre, at virksomheder i EU er stillet ens,” skriver Mikkel Stenbæk Hansen, direktør i DIEH, i en mail til CSR.dk.

”Det afgørende bliver dog, om man kan skrue en EU-lovgivning sådan sammen, at den på en effektiv måde bidrager til at fremme respekt for menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder og hensyn til klima og miljø i globale værdikæder, ”fortsætter han.

Om en fælles lovgivning bliver til danske virksomheders fordel eller ej, afhænger fuldstændig af, hvordan den bliver skruet sammen.

”Men det er klart, at fordelen ved en EU-lovgivning kan være, at den kan flytte mere end national lovgivning, og at den betyder, at danske virksomheder skal forholde sig til én samlet lovgivning og ikke mange forskellige nationale. Samtidig ville det betyde, at virksomheder i andre EU lande og danske virksomheder skulle leve op til de samme standarder,” skriver Mikkel Stenbæk Hansen.

Ligesom Amnesty International fremhæver den medlemsbaserede forening DIEH, at en god debat om EU-lovgivning på området bør være genstand for en god debat i Danmark.

”Vi skal diskutere fordele og ulemper ved lovgivning på dette områder, hvordan en EU lovgivning på området kunne se ud, hvad man skal være særlig opmærksom på, og hvad vi kan lære fra de lande, der har erfaring på området, samt hvilken rolle Danmark kan eller bør spille. Derfor vil DIEH også sammen med andre aktører på området bidrage til, at vi får netop sådan en debat i Danmark,” afslutter Mikkel Stenbæk Hansen sin mail.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

17.04.2024Dagrofa aps

Sponseret

4,2 tons råvarer er forvandlet til mere end 10.000 gode måltider til hjemløse

15.04.2024BSR

Sponseret

Twenty Years of Implementing Living Wage

11.04.2024CSR.dk

NGO og JustEat sammen om mindre madspild

10.04.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel nomineret til fornem pris for sit arbejde med mennesker på kanten

03.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Social ansvarlighed er Lübech Livings højeste prioritet

27.03.2024BSR

Sponseret

Demystifying Social KPIs under CSRD: Six Recommendations for Business

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

PwC Danmark
Webinar
Strengthen Sustainability Reporting with Due Diligence Processes

The EU has reached a political agreement on the corporate sustainability due diligence directive (CS3D).

Dato

24.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus