08.11.2017 | Klima, miljø og energi
Stor gasmotor skal være gennembrud for klimavenlig transport
Scania er på banen med en 13-liters gasmotor, der kan klare de lange ture på bæredygtig vis. Fodret med biogas reducerer den CO2-udslippet med 90 procent i forhold til en dieselmotor.
En lastbil med gasmotor vil pga. af mindre udslip og reduceret støj være velegnet til levering og nattekørsel i byområder. Foto: Scania
Lastbiler og andre tunge køretøjer på gas har været på fremmarch i en årrække som mere miljøvenlige alternativer til de klassiske, forurenende dieselmotorer. Ligesom med elbiler har rækkevidden dog længe været en udfordring for de gasdrevne løsninger, men det ser ud til at ændre sig nu.
Læs også: Daimler klar med ny elektrisk lastbil
På den igangværende Ecomondo-messe i italienske Rimini har svenske Scania netop lanceret en 13-liters gasmotor, der med virksomhedens egne ord skal være et gennembrud for anvendelsen af gas til tunge transporter.
OC13-motoren er nyudviklet og kører 100 procent på gas ud fra samme princip som en benzinmotor med tændrør og komplet forbrænding. Illustration: Scania
Motoren, med det formelle navn OC13, markerer ifølge Scania starten på en produktoffensiv med fokus på alternative brændstoftyper til en ny generation af lastbiler. Fællestrækket er et øget fokus på mere klimavenlig transport fra en traditionelt ganske ’sort’ sektor.
“Denne kraftige gasmotor er et stærkt bidrag til vores klima- og miljøløsninger. Hidtil har de fleste gasmotorer været for svage, eller deres rækkevidde har været for begrænset til at de for alvor kunne anvendes til tung transport. Med denne motor har Scania løst disse problemer,” siger salgsdirektør Anton Freiesleben.
Stigende interesse
Lanceringen af gasmotoren sker på et tidspunkt, hvor interessen for køretøjer, der kører på biogas er stærkt stigende, idet anvendelse af biogas reducerer CO2-emissionerne med typisk 90 procent, samtidig med et markant lavere partikeludslip og reduceret støjniveau.
Alle tre parametre gør lastbiler med gasmotorer mere velegnede til kørsel, leveringer etc. i bymiljøer, og på den baggrund er man fra Scanias side ikke i tvivl om, at gassen er ved at slå igennem kommercielt.
“Alt peger på, at vi står foran et gennembrud for gasmotorer. Dette gælder også for tungere lastbiler til regional- og langturstransport,” siger Product Director Urban for Scania Trucks, Henrik Eng.
Læs også: DSV på vej med fossilfri transport i Sverige
“Ingen behøver nu at undvære gode køreegenskaber eller chaufførkomfort. Samtidig ser vi en hurtigt voksende infrastruktur gå hånd i hånd med en øget interesse blandt potentielle kunder for at begynde at anvende al den gas, der står til rådighed på en række europæiske markeder,” tilføjer han.
-AK
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.