08.11.2017  |  Klima, miljø og energi

Stor gasmotor skal være gennembrud for klimavenlig transport

Scania er på banen med en 13-liters gasmotor, der kan klare de lange ture på bæredygtig vis. Fodret med biogas reducerer den CO2-udslippet med 90 procent i forhold til en dieselmotor.

Lastbiler og andre tunge køretøjer på gas har været på fremmarch i en årrække som mere miljøvenlige alternativer til de klassiske, forurenende dieselmotorer. Ligesom med elbiler har rækkevidden dog længe været en udfordring for de gasdrevne løsninger, men det ser ud til at ændre sig nu.

Læs også: Daimler klar med ny elektrisk lastbil

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

På den igangværende Ecomondo-messe i italienske Rimini har svenske Scania netop lanceret en 13-liters gasmotor, der med virksomhedens egne ord skal være et gennembrud for anvendelsen af gas til tunge transporter.

Motoren, med det formelle navn OC13, markerer ifølge Scania starten på en produktoffensiv med fokus på alternative brændstoftyper til en ny generation af lastbiler. Fællestrækket er et øget fokus på mere klimavenlig transport fra en traditionelt ganske ’sort’ sektor.

“Denne kraftige gasmotor er et stærkt bidrag til vores klima- og miljøløsninger. Hidtil har de fleste gasmotorer været for svage, eller deres rækkevidde har været for begrænset til at de for alvor kunne anvendes til tung transport. Med denne motor har Scania løst disse problemer,” siger salgsdirektør Anton Freiesleben.

Stigende interesse
Lanceringen af gasmotoren sker på et tidspunkt, hvor interessen for køretøjer, der kører på biogas er stærkt stigende, idet anvendelse af biogas reducerer CO2-emissionerne med typisk 90 procent, samtidig med et markant lavere partikeludslip og reduceret støjniveau.

Alle tre parametre gør lastbiler med gasmotorer mere velegnede til kørsel, leveringer etc. i bymiljøer, og på den baggrund er man fra Scanias side ikke i tvivl om, at gassen er ved at slå igennem kommercielt.

“Alt peger på, at vi står foran et gennembrud for gasmotorer. Dette gælder også for tungere lastbiler til regional- og langturstransport,” siger Product Director Urban for Scania Trucks, Henrik Eng.

Læs også: DSV på vej med fossilfri transport i Sverige

“Ingen behøver nu at undvære gode køreegenskaber eller chaufførkomfort. Samtidig ser vi en hurtigt voksende infrastruktur gå hånd i hånd med en øget interesse blandt potentielle kunder for at begynde at anvende al den gas, der står til rådighed på en række europæiske markeder,” tilføjer han.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere