02.05.2014  |  Klima, miljø og energi

Stor vækst i Danmarks eksport af energiteknologi

Danmarks eksport af energiteknologi steg samlet knap 11 procent til 67,6 milliarder kroner i 2013, mens eksporten af grøn energiteknologi steg med hele 17,6 procent.

Den samlede energiteknologieksport har været stigende de sidste tre år, så den nu ligger kun 3 procent under rekordåret 2008. Det viser en opgørelse af den danske eksport af energiteknologi i 2013, som Klima-, Energi- og Bygningsministeriet og DI Energi har offentliggjort.

Læs også: Kina vil suge Danmarks energierfaringer til sig

Det er især den grønne energiteknologi, der driver væksten i den samlede energiteknologieksport. I 2013 steg eksporten af grøn energiteknologi således med 17,6 procent og blev dermed den højeste nogensinde. Til sammenligning var væksten i den samlede vareeksport på 2 procent.

”Det er imponerende tal. Der vil i fremtiden blive et stigende behov for løsninger til produktion af vedvarende energiformer og til en bedre udnyttelse af den energi, vi producerer. Her kan danske virksomheder noget særligt. Tallene viser, hvordan den politiske beslutning om at omstille vores energisystem er med til at skabe nye muligheder for danske virksomheder. Det giver anledning til at understrege vigtigheden af en stabil energipolitik i Danmark”, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Tyskerne vil have dansk energiteknologi
Væksten i eksporten skyldes især en stor fremgang på det europæiske marked, hvor eksporten af energiteknologi til Tyskland blev næsten fordoblet sidste år. Med en andel på 22,8 procent af den samlede danske eksport af energiteknologi er Tyskland nu det største eksportmarked for dansk energiteknologi. Eksporten til EU-medlemslandene steg samlet med 7 milliarder kroner, så den nu udgør 44 milliarder kroner.

Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika (BRIKS-landene) aftog tilsammen dansk energiteknologi for 6,9 milliarder kroner i 2013, hvilket er næsten 25 procent mere end i 2012. Samlet set udgør den danske energiteknologi 10,8 procent af den samlede vareeksport, hvilket er den største andel blandt EU-landene.

Læs også: Sydafrika åbner op for eksportmuligheder

”En vækst i eksporten af energiteknologi på knap 11 procent i 2013 er et flot opsving for branchen. Det viser, at den danske energibranche er en vækstmotor for Danmark”, siger branchedirektør Hans Peter Slente, DI Energi.

Hans Peter Slente fremhæver vigtigheden af gode og stabile rammer om EU’s energipolitik, og at rammerne frem mod 2030 snart kan lægges fast.

”Det er ikke en selvfølge, at væksten i eksporten fortsætter. Hvis vi skal få det maksimale ud af vores stærke position inden for energiteknologi, skal vi sikre, at rammebetingelserne for danske virksomheder er de bedste i verden”, siger Hans Peter Slente.

Eksportopgørelsen er udarbejdet af Energistyrelsen, DI Energi og Dansk Energi.

- JKK 

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere