Store virksomheders rapportering er godt på vej til CSRD

En ny analyse af parathed til CSRD-rapportering i store, børsnoterede danske virksomheder er netop udkommet. Det går faktisk ok.

02.04.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Et samarbejde mellem revisions- og rådgivervirksomheden EY og tænketanken Axcelfuture skabte i 2023 ”Center for Strategisk CSRD”. 

Et af de første skud på den analytiske stamme herfra er en ny undersøgelse af, hvor langt 30 af de virksomheder, der først skal rapportere i overensstemmelse med CSRD, er kommet i deres rapportering indtil nu. 

Overordnet vurderer analysen, at virksomheder med mere end 2500 medarbejdere er omkring 60 procent klar, baseret på deres 2022 og 2023 rapporter, mens tallet er 47 procent for virksomheder med færre medarbejdere.  

Klarheden vurderes ved at sammenligne de udkomne rapporter med CSRD og de tilknyttede standarder. Analysen tager ikke højde for væsentlighed, så det kan være, at den rapportering, der ifølge analysen mangler, er frasorteret af en væsentlighedsanalyse i den enkelte virksomhed. 

Det betyder, at målet ikke er 100 procent rapportering på alle punkterne i analysen, og at man heller ikke ud fra denne analyse kan konkludere, om virksomhederne er bagud med deres rapportering. Det vil afhænge af netop væsentlighedsanalysen. 

Bedre forberedt end sidste år

En ting, man kan se af analysen, er, at virksomhederne på alle områder har forbedret deres rapportering fra 2022 til 2023 – set i forhold til de nye oplysningskrav. Samlet set med en stigning på 22 procent. 

Den største vækst i parathed ser man på biodiversitet og forurening. Men især biodiversitet volder stadig virksomhederne problemer, fortæller Christina Kjær, forskningschef i Axcelfuture og leder af Center for Strategisk CSRD, til Børsen. 

“Når vi kigger på sværhedsgraden af at rapportere, så ser vi på to parametre – emneforståelse og datatilgængelighed. Biodiversitet er svært, fordi virksomhederne mangler begge ting. De er slet ikke vant til at tænke på den måde, fordi det er ret nyt, at virksomhederne overhovedet skal forholde sig til det,” siger hun.

Emnet, som virksomhederne er længst med at rapportere på ift. lovgivningen er klimaforandringer, som af Christina Kjær kalder for et ”langt mere modent” område, med mange flere etablerede standarder og guidance for rapportering. 

Rapporten kan ses her.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

13.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny vejledning om ESG-rapportering for koncerner

13.11.2024Valified

Sponseret

Valified lancerer frivillig ESG-rapportering for SMV’er i samarbejde med EU’s ESG-standard

11.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til den dobbelte væsentlighedsanalyse og styrk din ESG-rapportering

11.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Ny dansk oversættelse af ESRS

08.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Det bæredygtige rapporteringsspor fortsætter: Tilmeld dig webinarer om ESRS’erne

08.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V