18.05.2021  |  Samfund

Stort behov for hjælp til ofre for brand i verdens største flygtningelejr

Indhold fra partner Hvad er dette?

I takt med, at den brand, der har hærget fire lejre i verdens største lejrkompleks for flygtninge i Bangladesh, er aftaget, står vi tilbage med de tragiske dødsfald og massive skader på flygtninges ejendomme. Adskillige mennesker er bekræftet døde, og tusindvis af rohingyafamilier er nu hjemløse. DRC Dansk Flygtningehjælp mobiliserer netop nu nødhjælp i lejrene for at imødekomme behovet for husly og beskyttelse blandt de overlevende ofre for branden.

Støt vores arbejde i Cox's Bazar, Bangladesh

Omfanget af den brand, som den 22. marts 2021 ramte verdens største flygtningelejr i Cox's Bazar, Bangladesh, begynder nu at dæmre, og en ny katastrofe truer.

Adskillige mennesker er omkommet, og tusindvis af sårbare flygtninge og familier fra værtssamfundet står tilbage uden nogen ejendele og uden tag over hovedet.

Nu er nødhjælpen afgørende og livsnødvendig.

Brand i verdens største flygtningelejr

Flere end 45.000 mennesker har mistet deres hjem, og flere end 10.000 hjem er blevet ødelagt eller alvorligt beskadiget, mens flere hospitaler og lægefaciliteter er brændt ned til grunden, da en brand den 22. marts hærgede verdens største flygtningelejr i Cox's Bazar, Bangladesh

Beskyttelse af de allermest sårbare

Netop nu mobiliserer DRC Dansk Flygtningehjælp livsvigtig nødhjælp til de pårørte områder men advarer samtidig også om, at denne katastrofe potentielt kan ramme de flere end 800.000 sårbare flygtninge og lokalsamfundet, der bor i og omkring lejrene i Cox's Bazar, dobbelt.

"Flere end 45.000 mennesker har mistet deres hjem, og flere end 10.000 hjem er blevet ødelagt eller alvorligt beskadiget, mens flere hospitaler og lægefaciliteter er brændt ned til grunden. Denne brand er en tragisk begivenhed, der har ramt hårdt blandt flygtninge og beboere i værtssamfundet, men, den har også ramt DRC Dansk Flygtningehjælp hårdt. Mange af vores frivillige i lejrene har mistet deres hjem. Heldigvis er alle vores ansatte i sikkerhed, selvom vores lokaler i lejrene er alvorligt beskadiget", fortæller Mikkel Trolle, regional direktør for DRC Dansk Flygtningehjælp i Asien.

"Vi har omgående allokeret midler, så vi kan opskalere vores indsats i Cox's Bazar og sikre beskyttelsen af de mest sårbare, samtidig med at vi distribuerer materialer, så de mange mennesker igen kan få tag over hovedet".

Større risiko, når monsunsæsonen nærmer sig

Sammen med DRC Dansk Flygtningehjælps landedirektør i Bangladesh, Sumitra Mukherjee, udtrykker Mikke Trolle bekymring for, hvordan branden vil påvirke situationen i Cox's Bazar på længere sigt i takt med, at monsunsæsonen nærmer sig.

"Da branden brød ud, var vi i gang med at forberede monsunsæsonen, som rammer om blot et par måneder, og som med stor sansynlighed vil forårsage en krise med behov for nødhjælp i stor skala. Den regn, som falder under monsunsæsonen, laver store oversvømmelser i lejrene i Cox's Bazar. Flygtninge, som bor i de områder, der har været ramt af branden, vil nu være endnu mere udsatte. Samtidig er der også en risiko for, at vores muligheder for at yde nødhjælp kan blive udtømt, hvis vi ikke sikrer tilstrækkeligt med økonomiske midler til at levere nødhjælp nu," siger DRC Dansk Flygtningehjælps landedirektør i Bangladesh, Sumitra Mukherjee.

"Vi er nødt til at øge vores kapacitet, hvis vi skal hjælpe de mennesker, som er blevet påvirket af branden og samtidig kunne forberede os på at hjælpe, når monsunsæsonen rammer. Det er helt essentielt, og det kræver, at vores donorer og vores private støtter er klar til at hjælpe nu og her", siger Mikkel Trolle, DRC Dansk Flygtningehjælps regionale chef for Asien.

DRC Dansk Flygtningehjælps tilstedeværelse i Bangladesh

DRC Dansk Flygtningehjælp har været til stede i Bangladesh siden 2017, hvor vi begyndte at yde nødhjælp til de rohingyaflygtninge, der ankom fra nabolandet Myanmar. Cox's Bazar-distriktet i Bangladesh er i dag vært for verdens største kompleks af flygtningelejre. Her bor flere end 800.000 mennesker fordelt over 34 tætbefolkede lejre.

I 2021 arbejder DRC Dansk Flygtningehjælp i ti lejre for rohingyaflygtninge. Her arbejder vi med beskyttelsesaktiviteter, med aktiviteter, der skal bekæmpe kønsbaseret vold, vi yder støtte til at drive og lede lejrene, og vi arbejder med at skabe bedre levevilkår for de mange flygtninge, og for de medlemmer af værtssamfundet i Cox's Bazar, hvis liv er blevet påvirket af etableringen af lejrene.

Støt vores arbejde i Cox's Bazar, Bangladesh

Mere fra Dansk Flygtningehjælp

Dansk Flygtningehjælp

https://drc.ngo

DRC Dansk Flygtningehjælp er Danmarks største internationale humanitære organisation. Vi arbejder på baggrund af humanitære principper og menneskerettigheder med alle aspekter af flygtningesagen, med det overordnede mål; at beskytte mennesker på flugt og at skabe varige løsninger. Organisationen har hovedsæde i København, men st…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere