Stort flertal af danske virksomheder ønsker ensartet CO2-afgift

Der er bred opbakning blandt danske virksomheder til forslaget om en generel og ensartet CO2-afgift. Det viser en spørgeskemaundersøgelse foretaget af tænketanken Cevea.

25.01.2022

CSR.dk

Hele 68 procent af de danske virksomheder mener, at der bør indføres en ensartet CO2-afgift på tværs af alle sektorer. Opbakningen er bred i både små og store virksomheder, på tværs af brancher og på tværs af virksomheder med forskellige grader af konkurrencepres.

Godt seks ud af 10 virksomheder har inden for de seneste to år foretaget investeringer for at reducere virksomhedens CO2-udledning, men selv blandt de virksomheder, som ikke har investeret grønt de seneste år, er der et flertal, der mener, at der bør indføres en ensartet CO2.

Det er hovedresultaterne fra en undersøgelse af et repræsentativt udsnit af dansk erhvervslivs holdninger til den CO2-afgift, som stasministeren i sin nytårstale lovede, at der skulle træffes beslutning om i år. 

Ifølge Cevea kommer denne melding efter pres fra både eksperter, grønne organisationer, erhvervsorganisationer og regeringens støttepartier. Hidtil har regeringen været tøvende, selvom blandt andre Klimarådet, Det Miljøøkonomiske Råd og Tænketanken Concito alle har peget på, at en CO2‑afgift er det vigtigste og mest effektive redskab til at nå de danske reduktionsmål. Det skriver Cevea i sin præsentation af undersøgelsen på sin hjemmeside.

Ét argument mindre imod afgiften
Cevea fremhæver også, at omend der tydeligevis er mange hensyn og afvejninger at balancere, hvis man skal lave en CO2-afgift, der har tilstrækkelig virkning, så lægger tænketankens nye undersøgelse et vigtigt argument for at gå forsigtigt til værks i graven. 

"En af de primære begrundelser for, at regeringen hidtil har afvist at indføre en CO2-afgift, har været, at det vil være for dyrt og kan koste arbejdspladser i dele af dansk erhvervsliv," skriver Cevea.

Læs også: Højere CO2-afgifter er vejen frem, mener Klimarådet

"Men det er svært for regeringen at undskylde sig med henvisning til erhvervslivet. Der er nemlig massiv opbakning blandt danske virksomheder til forslaget om at indføre en generel og ensartet CO2-afgift," fortsætter de. 

Asbjørn Sonne Nørgaard, direktør i Cevea, lægger derfor - igen - op til at der bliver truffet en beslutning hurtigst muligt.

“Det er ikke så afgørende, at den bliver indført nu. Det må gerne være en fasemodel, men det skal besluttes, så virksomhederne kan tage bestik af det i deres langsigtede beslutninger,” siger han til Børsen.

Børsen fortæller desuden om, hvordan møbelproducenten Takt allerede nu arbejder med en intern pris på møblernes klimabelastning, så det indgår i udregningerne på et møbel fra begyndelsen af. Det fortæller er stifter og adm. direktør i Takt, Henrik Lorensen.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online