Studerende udvikler banebrydende solvarme-teknologi
En tagkonstruktion med indbyggede solabsorbere kan blive en realitet inden 2014.
Udskift taget med én stor solfanger, der udnytter solenergi til varme og el, og opnå økonomiske besparelser med det samme.
Sådan lyder ideen bag Innogie, der indbragte civilingeniørstuderende Kristian Harley Hansen fra Aarhus Universitet, Handels- og IngeniørHøjskolen (AU-HIH) i Herning og Lars Brøndum Petersen fra Aalborg Universitet en førsteplads i Cleantech-kategorien ved årets Venture Cup-finale den 25. januar 2011.
24-årige Kristian Harley Hansen har som en del af sine ingeniørstudier på AU-HIH udviklet ideen til Innogie en tagkonstruktion med indbyggede solabsorbere, der på årsbasis kan producere nok varme, varmt vand og el til at forsyne en gennemsnitlig husstand.
Dermed bliver et almindeligt hus omdannet til et 0-energihus. Konstruktionen er billigere end traditionelle solcelleanlæg, hvortil man normalt skal investere i både solceller, varmepumpe og solfangere for at få el, varme og varmt vand. Et yderligere plus er, at konstruktionen ikke skæmmer husets ydre.
Det er en æstetisk attraktiv og diskret løsning, som ikke trækker husets værdi ned, siger Kristian Harley Hansen.
Innogie samarbejder allerede med en række virksomheder og forskningsinstitutter rundt omkring i Europa, men næste springende punkt bliver at rejse kapital til den videre teknologiudvikling.
Hvis alt går som forventet, vil vi efter en yderligere udviklingsperiode være klar til at lancere vores produkt i starten af 2014, siger Kristian Harley Hansen.
- MS