30.04.2018  |  Klima, miljø og energi

Syv EU-lande forlanger større klimaindsats fra unionen

Syv af EU’s medlemslande stiller nu krav til unionen om at hæve ambitionerne forud for COP24. De kræver en klimaindsats, der kan holde temperaturstigningen under 1,5 grader.

EU skal yde en større indsats for at den globale opvarmning ikke oversigter 1,5 grader. Lige nu lyder den officielle målsætning på to grader, men det er ikke godt nok. Sådan lyder opfordringen i en erklæring fra syv EU-lande forud for klimaforhandlingerne i Bohn om få dage. Danmark er ikke blandt de syv lande, der forlanger et højere ambitionsniveau i kampen for at mindske de menneskeskabte klimaforandringer.

Repræsentanter fra landene Luxembourg, Sverige, Tyskland, Frankrig, Finland, Portugal og Holland mødtes tidsnok til at diskutere en langsigtet strategi inden klimatræffet i Bohn, der fungerer som vigtig optakt til næste FN-topmøde, COP24, i Polen til efteråret.

Læs også: Regeringen: Grønne investeringer skal op i gear

”Videnskaben fortæller os, at vi kun har få år til at gøre en mærkbar indsats for at undgå de mest ødelæggende konsekvenser af klimaforandringer”, siger Eva Svedling, statssekretær i det svenske statsministerie.

I de seneste år har den globale opvarmning oversteget en grad. Og nyere undersøgelser viser, at der skal tages drastiske midler i brug, hvis stigningen skal holdes under 1,5 grader.

Klimaplanen skal til eftersyn
Sverige og de andre seks lande er af den overbevisning, at EU bør revurdere den nuværende klimaplan, der sigter mod at holde den globale opvarmning under to grader. Selvom der i den såkaldte Paris-aftale indgår et spinkelt håb om at begrænse den til 1,5 grad. Og skal det lykkes, bliver alle lande nødt til at kigge indad. Ifølge de syv EU-lande betyder det, at hvert enkelt land må præsentere en strategi for, hvilke tiltag de vil implementere for at holde temperaturstigningen nede.

”Sverige har indført modige nationale klimamål, herunder et mål om at have en netto-udledning af drivhusgasser på nul i 2050 eller endda tidligere, hvis videnskaben viser, at det er nødvendigt”, forklarer Eva Svedling.

Læs også: IMO klar med ny klimaaftale for fremtidens skibsfart

Alle EU’s medlemslande har allerede anmodet EU-kommissionen om en langsigtet klimastrategi inden foråret 2019. De syv lande efterlyser nu en dybdegående beskrivelse af, hvordan unionen påtænker at sænke de klimaskadelige udledninger.

Også Climate Action Network, der er en international sammenslutning af klimaorganisationer, mener, at der skal en større indsats til.

”Vi opfordrer alle europæiske lande til at deltage i denne koalition, gøre Paris-aftalen til virkelighed og sørge for, at EU-politikker er i overensstemmelse med en begrænsning af temperaturstigningen på 1,5 grader. Det udkast til en langsigtet klimastrategi, der skal offentliggøres indenfor et år er det perfekte tidspunkt at gå langt videre end de nuværende forpligtelser”, siger Wendel Trio, formand for netværkets europæiske afdeling.

- EST
 

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere